Het bijzondere aan deze tweedaagse bivaktocht langs de Grote Nete is dat we een deel van de nacht gaan stappen. We starten in de namiddag en maken al stappend de overgang mee wanneer de nacht het overneemt van de dag. Zintuiglijk zal dat ook heel anders binnen komen. Tijdens onze nachtelijke stapuren houden we het stil onderweg. Hopelijk hebben we een heldere lucht zodat het schijnsel van de volle maan ons pad verlicht en we maar een minimum aan kunstlicht nodig hebben.

Rond middernacht zetten we ons kamp op. Er wordt verwacht dat je genoeg routine hebt om met heel beperkt licht je tent op te zetten. De volgende dag, bij opkomende zon zetten we onze tocht verder tot ons startpunt. Waar we gaan stappen krijg je nog te horen.

mereode1.png

Concept en doelpubliek

Je bent fysiek in staat om 25 km te stappen met een gevulde rugzak. Het terrein is vlak maar mogelijk wel modderig. Hou rekening met dalende temperaturen eind november.Er wordt verwacht dat je genoeg routine hebt om met heel beperkt licht je tent op te zetten. De volgende dag, bij opkomende zon zetten we onze tocht verder tot ons eindpunt. De natuur en het licht is dan dikwijls op zijn mooist. Geen tocht dus voor mensen die lang willen slapen.

mereode3.jpg

Programma

Zaterdag 20 november:

We spreken in de namiddag af aan het station van Geel. Het juiste uur krijg je nog te horen. Daar nemen we de bus naar Hulshout en zoeken we de Grote Nete op.

Het merendeel van de tijd lopen we op de oever van deze kronkelende rivier en maken van kortbij het leven mee op en langs het water dat stilaan bij het vallen van de nacht tot stilstand komt en overgenomen wordt door het nachtleven. Door het meanderen van de rivier krijg je steeds een ander beeld op het netvlies geprojecteerd tegen het kunstlicht van omliggende dorpen op de achterrond. Bij Westerloo zal vanuit het duister, kasteel de Merode in het oog springen.

Het wandelnetwerk de merode promoot zichzelf als Prinsheerlijk platteland :Waar Demer en Nete elkaar omarmen. Waar abdijen en kastelen het landschap kleuren.

mereode5.jpg

Het Zammelsbroek is bij daglicht een juweel om door te lopen. Geniet nu van het open landschap tijdens onze nachtelijke uren op de verhoogde dijk. Hopelijk kan het onder het schijnsel van de volle maan. Even moeten we na Oosterlo voor enige tijd de Grote Nete verlaten om de E313 en Albertkanaal over te steken.  De rivier gaat hier ondergronds. Dit is vandaag het enige moment dat we even tussen de huizen moeten lopen. Het is nu niet zo ver meer naar onze overnachtingsplek. Het zal al tegen middernacht zijn wanneer we onze tenten opstellen om bij het eerste ochtendlicht (rond 8 uur) alweer verder te trekken.

De kans is groot dat, bij daglicht de laatste dag qua natuurbeleving erg in de smaak gaat vallen. De grote Nete wordt vandaag stilaan herleid tot een kleine beek. We moeten meer en meer de oever verlaten maar komen daarmee ook door gebied wat het Grote Netewoud bijzonder maakt. Na het Malesbroek houden we even halt bij het bezoekerscentrum van het Grote Netewoud.

Een tip als je op zoek bent naar een avontuurlijke uitstap voor je bengel. Het totterpad is daar heel geschikt voor. Wij grote mensen hebben daar helaas vandaag geen tijd voor en moeten verder.

mereode5.png

Bij het  moerassig Griesbroek waar er hard gewerkt wordt aan natuurherstel volgen we een avontuurlijk stuk Grote Nete en wat later steken we het kanaal dessel-kwaadmechelen over.

Lopen na Olmen het natuurgebiedje Scheps in met zijn picknickeiland om kort daarna het station van Balen te bereiken. In het totaal heb je dit weekend  tussen begin en start ongeveer 50 km afgelegd.

Benodigd materiaal

Tent, rugzak,slaapzak en slaapmat zijn de belangrijkste items. Gebruik de bestaande paklijsten van Hiking Advisor als handvat om je rugzak verder te vullen. Heb je amper ervaring dan is

volgende webinair nuttig om eens door te nemen. 

Deze tweedaagse gebruiken we ook als oefening om zelfvoorzienend te zijn. Onderweg doen we geen aankopen. Je brengt voldoende water mee zodat je twee dagen onafhankelijk bent. Bij vragen of tekort aan essentieel materiaal stuur je maar een mail naar Ivo (ivovanmontfort@gmail.com). Mogelijk kan hij of een van de groepsleden bij materiaal tekort je uit de nood helpen. Eenmaal de groep compleet worden de deelnemers met elkaar in contact gebracht om afspraken te maken en krijg je de GPX van onze route.

Overnachtingen

We zetten onze tenten op aan de vijvers van de puntvissers . Hier zijn geen voorzieningen maar we hebben wel een toilet ter beschikking.

mereode6.jpg

 

Vervoer

We spreken in de namiddag af aan het station van Geel en nemen de bus naar Hulshout waar onze tocht start. We eindigen de volgende dag aan het station van Balen. 

Deelnemers uit de regio kunnen ook alternatieve wegen nemen.

Over de organisatoren / begeleiders

Ivo Vanmontfort

Ivo loopt al een tijd rond op de aarde. Hij houdt vooral van meerdaagse bivaktochten. De Pyreneeën heeft hij in tussentijd het meest bezocht. Verder is hij vrij bedreven in het maken van zijn eigen materiaal. Voor meer details: https://ivovanmontfort.blogspot.com/