Het natuurpark Viroin-Hermeton, in het zuiden van de provincie Namen, heeft een verrassend gevarieerd landschap en staat bekend voor zijn uitzonderlijke fauna en flora in de vele natuurgebiedjes die de streek rijk is.

Tijdens deze tweedaagse trektocht nemen we de tijd om volop van deze natuurpracht te genieten. We wandelen met aandacht voor alles wat leeft en beweegt rondom ons, met een beetje geluk spotten we zo zeldzame soorten zoals de zwarte specht of de gladde slang.

Techniciteit wandelpad
2
Fysieke paraatheid
2
Bivak uitdaging
2

Concept en doelpubliek

De focus van deze 2-daagse bivaktocht ligt op natuurbeleving en de tijd nemen om rond te kijken en te genieten. De dagafstanden en hoogtemeters zijn daarom relatief beperkt. Een basisconditie hebben en dagwandelingen van minstens 20 km aankunnen, is voldoende om te kunnen deelnemen. Eerdere ervaring met bivakkeren is niet nodig, maar het is wel handig als je al eens de binnenkant van een trekkerstent hebt gezien.

Programma

Mariembourg in het zuiden van de provincie Namen is het startpunt van onze tocht. We spreken zaterdagochtend 14 mei om 9u00 af op de parking van de toeristische attractie ‘Chemin de fer à vapeur des 3 vallées’, hopelijk onder een stralend lentezonnetje. Wie wil kan al op vrijdagavond naar Mariembourg komen en overnachten op camping Le Roi Soleil, gelegen op 1,5 km van het startpunt.

Zaterdag 14 mei 2022

Afstand: 21 km, 520 m stijgen en 380 m dalen. We laten al snel het dorpje achter ons en klimmen naar het eerste van vele natuurgebieden op onze tocht: Tienne aux Pauquîs. We spotten zeldzame bloemen en planten, fossielen, insecten en pikken ook het uitzichtpunt Roche à l’Homme even mee. Na een kort stukje asfalt in het dorpscentrum van Dourbes klimmen we naar de ruïne van Chateau de Haute Roche, waar we uitkijken over de meanderende vallei van de Viroin. We klimmen en dalen in deze vallei tot het pittoreske dorpje Vierves-sur-Viroin, waar we de rivier oversteken. Via een mooi oeverpad langs de Viroin bereiken we het volgende dorp, Olloy-sur-Viroin. Hier slaan we een voorraad drinkwater in, want na dit dorp komen we niets meer tegen. Onze route gaat door de vallei van de Ruisseau de Nouée en passeert enkele verlaten steengroeven die een microklimaat vormen voor tal van zeldzame fauna en flora. We richten onze blik ook regelmatig op de hemel om onze gevederde vrienden te bestuderen, als je een verrekijker hebt neem die dan zeker mee! Het is volop broedseizoen dus we letten er wel op om geen dieren te verstoren of planten te vertrappelen en blijven steeds op het pad. We bereiken onze slaapplek na nog enkele kilometers wandelen door het uitgestrekte bosgebied ten zuiden van Nismes. 

 

Zondag 15 mei 2022

Afstand 21 km, 360 m stijgen en 480 m dalen. Na een ontbijt met op de achtergrond vrolijke vogelgeluiden beginnen we rond 8u30 aan onze 2de etappe. Vandaag slingert onze route langs bekende en minder bekende, maar altijd spectaculaire, rotsformaties rond het dorpje Nismes. Soms is het pad amper zichtbaar en moeten we wat klauteren om aan een mooi uitzichtpunt te komen. Kort voor de middag passeren we het dorpscentrum en kunnen we onze watervoorraad weer aanvullen voor de rest van de dag. We wandelen langs de rivier Eau Noire en zijn Grottes de Neptune om daarna weer te klimmen naar het uitzichtpunt Tienne de Lion boven Couvin. Uiteindelijk dalen we af naar dit dorp, waar een korte treinrit ons terug naar Mariembourg brengt. 

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt bezorgd na inschrijving. De belangrijkste zaken zijn een degelijke rugzak, lichtgewicht tent, slaapmateriaal (matje, slaapzak met comforttemperatuur van 0°C of lager), brander, kookpot, eten (2 x lunch, 1 x ontbijt, 1x avondeten en voldoende tussendoortjes) en goede stapschoenen. Voorzie zeker ook voldoende ruimte om water mee te nemen (minimum 3 liter). Je vertrekt met 2 liter water, op ongeveer 5 km van de bivakzone kan je je water aanvullen zodat je voldoende hebt voor de rest van de dag, om ‘s avonds te koken en om de volgende dag tot in Nismes te geraken (ongeveer 8 km van de bivakzone), waar je opnieuw je voorraad kan aanvullen. Als je een verrekijker hebt, neem die dan zeker mee. De begeleider kan enkele exemplaren uitlenen aan wie er geen heeft. Indien je nog iets ontbreekt kan je steeds terecht bij diverse verhuurfirma’s of in extremis bij de begeleider.

Overnachtingen

We overnachten op de bivakzone La Roche Trouée, die midden in het bos van Nismes is gelegen. Er is geen drinkbaar water beschikbaar. Eventueel kan er water gefilterd worden uit een beekje dat enkele honderden meters van de bivakzone stroomt. Veiliger is het om in Olloy-sur-Viroin voldoende water bij te vullen voor de avond en de eerste helft van de volgende dag. Op de bivakzone is wel een droogtoilet aanwezig. We kunnen het ‘s avonds gezellig maken met een kampvuurtje terwijl we genieten van de rust in het bos en wie weet het spookachtige geluid van de bosuil.

Vervoer

Mariembourg is bereikbaar met de trein. Het dorp is gelegen in een uithoek van ons land dus je moet wel wat tijd uittrekken hiervoor. Als je met de auto komt parkeer je best op de parking van het toeristische stoomtreintje. Op voorhand wordt er een lijst voorzien om eventueel te carpoolen en materiaal te delen.

Prijs, Inschrijven, Annuleren

De deelnameprijs is € 25,00.
Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 5,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

  • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

  • Kosten vervoer van/naar de startlocatie

  • Aankoop of huur van eigen materiaal

  • Eigen voeding/drank

  • Persoonlijke uitgaven ter plekke

  • Camping vrijdagavond (optioneel)

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 2,50. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

  • Trein van eindpunt terug naar startlocatie

Er worden maximum 9 deelnemers toegelaten.
Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 8 april.

Binnen de week na de afsluitdatum word je door de organisator(en) gecontacteerd. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot twee weken voor de activiteit (met aftrek van € 5 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Nele Jannes

Nele Jannes houdt van stevige trektochten en via ferrata’s. En dat enthousiasme wil ze graag delen als kersvers tochtbegeleidster bij Hiking Advisor vzw.

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.