Laden Evenementen

Een opleiding tot zelfstandig ferratista vergt ook en vooral veel praktijkervaring in de bergen opdoen. Bij deze ervaringsstage krijg je alle kansen om je te bekwamen op vlak van tochtvoorbereiding, risicomanagement, toepassing basis touwtechnieken én te genieten van enkele van de mooiste – en vaak technisch wat moeilijkere- ‘Klettersteige’ die Oostenrijk te bieden heeft – Stubai is er bekend voor! De Steingrubenkogel en Elferkogel staan op het programma, en mogelijk ook de aanzienlijk moeilijkere Grosse Ochsenwand of de Ilmspitze.

Concept

Bekwamen in het op zelfstandige basis en op een veilige manier via ferrata’s* voor te bereiden en te beklimmen.
*in geval deze aangepast zijn aan je fysieke en mentale mogelijkheden en ook rekening houdende met omstandigheden zoals meteo en staat van de gekozen route

Doelgroep

Deze stage is gericht op ervaren bergwandelaars die huttentocht met via ferrata willen combineren. Er wordt diverse jaren ervaring met wandeltochten in de bergen verwacht, net als een goede tredzekerheid en (zo goed als) vrij van hoogtevrees.

Er wordt geen rotsklim- of alpinisme-ervaring verwacht, wél verwacht is eerdere deelname aan het opleidingsweekend ‘Start to via ferrata’ (kans op 25-26 april via Hiking Advisor) of gelijkwaardig door andere opleiding of ervaring. Je mag geen hoogtevrees hebben en dient over een goede fysieke en mentale conditie te beschikken; tochten van 5 tot 9u per dag. Een zeer goede tredzekerheid is een must. Lidmaatschap KBF is verplicht, je bent minstens 18 jaar of indien 16+ dan word je begeleid door een volwassen familielid.

Programma (onder voorbehoud)

  1. Aankomst
  2. Steingrubenkogel Klettersteig B-C (6u totaal, waarvan 2u klimtijd en 800m stap- en 200m wandhoogte)
  3. Grosse Ochsenwand – Schlicker Klettersteig C-D (7u totaal, waarvan 3u klimtijd en 100m stap- en 700m wandhoogte)
  4. Elfer Nordwand C-D
  5. Elferkofel B-C
  6. Habicht Klettersteig
  7. Ilmspitze C-D (10u onderweg, enkel mits nacht in Innsbruckerhutte)
  8. Vertrek

(alternatieven o.a. Magdalena klettersteig, Sommerwand etc)

Overnachting

Onze uitvalsbasis is Camping Edelweiss in Neustift im Stubai waar we 3 nachten verblijven in de tent. Daarnaast slapen we 1 nacht in de Elferhütte en 2 nachten in de Innsbruckerhütte.

Verplicht voorbereidingsavond zondag 31 mei 19u

Tijdens deze avond leren we elkaar kennen, overlopen we het benodigde materiaal en maken we afspraken.

Lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze stage, je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie dit najaar lid wordt, is meteen lid tot eind 2020.

Benodigd materiaal

Dit zal besproken worden tijdens het voorbereidingsmoment. Specifiek (klim)materiaal (klimharnas, VF-set, helm e.a.) kan door de begeleider voorzien worden (voorzie hiervoor 30 euro).

Over de begeleider

Bart Smets heeft veel ervaring met bergtrekkings en alpinisme. Hij is een door Toerisme Vlaanderen erkend reisleider en UIAA-Instructor Alpine Climbing. De voorbije jaren was Bart actief als stageleider voor verschillende clubs van de Klim- en Bergsportfederatie, zoals o.a. voor Hiking Advisor opleidingsweekends basis Via Ferrata en alpiene technieken voor bergwandelaars.

Bart Smets

Deelnameprijs

De deelnameprijs voor deze stage bedraagt €440. Hierin zitten begeleiding en organisatie van het voorbereidingsmoment en de stage, en 6 overnachten ter plaatse (camping: 3 overnachtingen zonder ontbijt/avondmaal, berghutten: 3 nachten in half pension). Leden van een andere KBF-club betalen €10 extra.

Inschrijven

Er worden minimum 3 en maximum 5 deelnemers toegelaten. Bij meer dan 5 deelnemers wordt er een 2e begeleider geëngageerd. Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier. Na het storten van het voorschot van €100, is de inschrijving bevestigd. Annuleren kan kosteloos tot 31 maart, daarna is het afhankelijk of er een andere deelnemer gevonden wordt.