Op deze 2-daagse begeven we ons wederom op de Nederlandse Veluwe! Op het in 2006 uitgetekende “Veluwe Zwerfpad” ontdekken we waarom de Veluwe het meest populaire wandelgebied van Nederland is. We laveren door het zuidelijk gelegen deel van de Veluwe met onverharde paden, heide en zandverstuivingen en ervaren dat het platte Nederland niet per sé saai hoeft te zijn. Onderweg is er kans een hert, ree of wild zwijn tegen te komen want die zijn hier in grote getale aanwezig.

Het wandelterrein is niet heel zwaar en overnachten doen we op een comfortabele camping. Ervaring met ongeveer 22 km per dag (met rugzak) is meer dan voldoende.

Techniciteit wandelpad
1
Fysieke paraatheid
2
Bivak uitdaging
1

Programma

We starten om 9u30 aan het station van Wolfheze, net buiten Arnhem. Zo starten we buiten de drukte en kunnen we ineens de rust van de Veluwe opzoeken. Lopen we de eerste paar kilometers nog tussen de mooie landerijen, duiken we even later al de bossen in met leuke zigzag-paadjes. Hier komen we voorbij de plaats waar in WO2 de operatie “Market Garden” is gestart en waar verschillende herinneringen ons onderweg dit verhaal vertellen.

We wandelen verder door bos en veld om later op de middag aan te komen op camping Kooningsveld. Hier kunnen we ons goed ontspannen, wat eten en weer op krachten komen voor de tweede dag. 

We keren in de ochtend terug naar het knooppunt Planken Wambuis, van waar we de tocht richten Lunteren zullen vervolgen. Soms lange rechte stukken, soms kronkelend door de bossen, en steeds in de buurt van mooie velden met grazende mouflons, en hier en daar een monument of uitkijkpunt. Verwacht ook nu weer mooie heidelandschappen, afgewisseld met rustgevende Veluwse bossen.

Reken op 2 dagen genieten van mooie bos en heides, en af en toe wat landbouwstukken. Geen zware klimpartijen maar ongestoorde natuur en een mooie wandelpartij.

Benodigd materiaal

Voorzie een basisuitrusting voor overnachting en het bereiden van je eigen eten. Denk aan voldoende water voor onderweg. Afhankelijk van het weer lopen we wel wat kilometers in open heideveld waardoor je bij zonnig weer meer moet drinken. Je maakt je eigen maaltijd, dus een vriesdroog- of andere maaltijd is makkelijk. Wij voorzien geen maaltijd, dus voorzie ook je eigen ontbijt en 2 lunches. Tussendoor is een energy bar ook altijd aan te raden.

In oktober kunnen we rekenen op dagtemperaturen rond de 14 graden: een nachttemperatuur rond 8 graden maakt dat je een goede tent & slaapzak en warme slaapkleding bij je moet hebben. Afhankelijk van de weersvoorspelling is goede regenkleding of een hiking-poncho wel een must. Het terrein is niet zwaar dus een stevige bergschoen is niet nodig, een goede wandelschoen uiteraard wel. Het terrein is niet modderachtig, maar bij regen voorzie je best een waterdichte schoen en zeker een extra paar warme sokken om nadien te kunnen wisselen. Zet ook een paar droge comfortabele schoenen in de auto voor de reis terug naar huis. 

Er zijn geen bankjes onderweg dus een zitkussentje of vuilzak om op te zitten zijn aan te raden.

‘s Avonds is er uiteraard tijd voor een babbeltje en een spel. 

Paklijsten voor dergelijke tochten vind je op deze pagina.

Overnachtingen

We overnachten op camping Kooningsveld. Deze mini-camping heeft een trekkersveld waar we onze tent kunnen opzetten. Er is geen winkel dus we moeten zelf ons eten meebrengen. Er is wel sanitair voorzien en ook onze watervoorraad kunnen we hier prima bijvullen. In de verte is soms het geluid van de snelweg te horen, dus gevoelige slapers nemen best een paar oordopjes mee. 
 

Vervoer

Met het openbaar vervoer vanuit Vlaanderen naar Wolfheze reizen is niet eenvoudig en een lange tocht op zichzelf. We kiezen er dus voor om te carpoolen en onze auto’s te verdelen over start- en eindpunt. Zo kunnen we op zondagavond ook weer vlot thuis geraken. Na inschrijven maken we via email of Whatsapp duidelijke carpool-afspraken. 
 

Deelnameprijs

De deelnameprijs is € 25,00.
Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 5,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

  • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

  • Kosten vervoer van/naar de startlocatie

  • Aankoop of huur van eigen materiaal

  • Eigen voeding/drank

  • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 10,50. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

  • Camping

Over de organisatoren / begeleiders

Pablo Vos

Pablo Vos

Pablo is naast webbouwer van deze website, ook gepassioneerd door hiking in binnen- en buitenland. Je vind hem het liefst op Camino de Santiago of in de Belgische Ardennen. Geboren en opgegroeid op de Nederlandse Veluwe neemt hij graag enthousiastelingen mee naar zijn thuisstek om hen dit prachtige gebied te leren kennen. Op zijn bucket list: Hadrian's Wall (UK), St Olavspad (Zweden) en een tru-hike van de Pacific Crest Trail (USA).

Inschrijven

Deze activiteit is afgelopen.