Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

We trekken er dit voorjaar op uit voor een avontuurlijke, driedaagse bivaktocht in de Semois-vallei, met startpunt in Bouillon richting Monthermé (Frankrijk).

We trotseren verrassend veel hoogtemeters en overbruggen dagelijks een 20 à 25 km. We doorkruisen de meanderende rivier en nemen ook bekende hotspots mee, zoals de laddertjes van Rochehaut en Roc la Tour. Maar bovenal genieten we van de natuur en de weidse uitzichten op onze hoogtepunten onderweg.

Concept

Op deze bivaktocht stappen we 3 opeenvolgende dagen met met volle bepakking, zodat we onderweg in de natuur kunnen overnachten.

We wandelen langs de mooie, hellende, meanderende Semois-vallei. We beperken ons niet enkel tot de Belgische ‘Semois’, maar we steken ook de grens over richting de ‘Semoy’ in de Franse Ardennen, waar het plots ook veel rustiger wordt.

We trachten er een avontuurlijke, uitdagende route van de maken, met voldoende hoogtemeters en zo-nu-en-dan een passage door de rivier (indien dit op een veilige manier kan gebeuren, ahv de weersomstandigheden). Uiteraard moet er ook voldoende tijd zijn om van de omgeving te kunnen genieten. ‘s Avonds koken we ons eigen potje en overnachten we in onze tentjes.

Een een ideale voorbereiding om later, tijdens de zomermaanden, naar de bergen te trekken, en je benen en bivakmateriaal aan een grondige test te onderwerpen.

Doelpubliek

Dit wordt een stevige, sportieve tocht voor stappers die al wat ervaring hebben opgebouwd, en die geen schrik hebben van natte voeten. Je weet hoe je je rugzak dient in te pakken met alle materiaal nodig om minstens 2 nachten te kunnen bivakkeren (en lekker te eten).

Programma

Dag 0: Samenkomst in Bouillon

Deelnemers die zich op donderdag al kunnen vrijmaken, kunnen reeds afzakken naar onze startplaats in Bouillon. Afspraak hiervoor op camping Halliru. Merk op dat deelnemers verwacht worden hier zelf in te checken en te betalen aangezien dit officieel nog geen deel van de tocht uitmaakt. De aanwezigen kunnen eventueel al genieten van een lokaal biertje.

Le Tombeau du Géant

‘Le Tombeau du Géant’ © bouillon-tourisme.be

Dag 1: Bouillon – Alle-sur-Semois (~21km, 1300hm+)

De tocht, en dus de activiteit, begint officieel op vrijdagochtend, om 9u30. We verwachten dus dat iedereen op dat moment aanwezig is aan de startplaats (camping Halliru).

Na een laatste bagagecheck en hopelijk een benodigd laagje zonnecrème, mogen we meteen ook onze kuiten insmeren, aangezien de route meteen omhoog klimt tot aan het uitzichtspunt van de Belvedère D’Auclin.

Van hieruit dwalen we verder langs open velden, en langs de oevers van de Semois, tot aan het uitzichtspunt op de Tombeau ge Géant, één van meer bekende uitzichten op de soms imposante meanders van de Belgische Semois. We laten de Tombeau achter ons, om onze sandalen aan te trekken, we steken (indien mogelijk) de Semois voor een eerste keer over, wandelen over de graat van een meander, om vervolgens een tweede keer het water te trotseren.

Ook het verdere verloop van de dag oogt avontuurlijk: we passeren de laddertjes van Rochehaut (opwaarts) en traverseren de Crêtes de Frahan, om tenslotte ten Zuiden van Alle de bossen op te zoeken voor onze eerste bivakplaats.

Dag 2: Alle-sur-Semois – Bohan (~22km, 1200hm+)

Table des Fées (bron: lecerclemedieval.be)

De tweede dag begint iets rustiger dan de eerste. Door de mooie rustige bossen van Alle, waar we in de vroege ochten mogelijks wilde herten of everzwijnen kunnen tegenkomen, trekken we richting de dorpjes Mouzaive en Chairière, waar we eventueel onze voorraad drinkwater kunnen bijvullen.

Via enkele klimmetjes en meanders komen we terecht in Vresse-sur-Semois. Vanaf hier begint er weer een echte hikingparadijs: vanop de Point de vue du Jambon, hebben we een prachtig uitzicht op de rivier, dalen we langs een licht-rotsachtig parcours naar beneden en bereiken we langs smalle paden onze volgende oversteekplaats. Als de schoenen weer aangetrokken zijn, trekken we over de Table des Fées (een overbrlijfsel van een Keltische nederzetting) tot in Bohan-sur-Semois.

Het laatste deel van de dag is voor de echte doorzetters: vanuit Bohan klimmen we omhoog de bossen in, langs het bekende uitzichtspunt Roche la Dame, op zoek naar onze volgende bivakplaats in een meander met uitzicht op de vallei.

Dag 3: Bohan – Monthermé (~20km, 900hm+)

De derde en laatste dag zakken we vanuit onze bivakplaats richting de Franse grens. Langs het dorpje Hautes-Rivières tekken we terug verder het bos in langs La Croix de l’Enfer, op zoek naar het prachtige uitzichtspunt ‘L’aire de parapente’. Je raadt het al, van hieruit is het uitzicht op de vallei zo breed dat hier ook parapentes kunnen vertrekken. Via een beboste graatwandeling, steken we langs de brug van het dorpje Naux de Semoy een laatste keer over.

We overbruggen nog wat hoogtemeters om toe te komen op één van de (letterlijke) hoogtepunten van deze tocht: Roc-la-Tour, een rotsformatie die hoog boven Monthermé uitsteekt.

Een legende vertelt dat een ongelukkige landsheer uit de buurt zijn ziel aan Satan verkocht opdat hij in één nacht een kasteel zou bouwen dat zijn geliefde waardig was. Het lukte de Duivel bijna maar op het moment dat alleen de laatste steen nog moest worden gelegd, kraaide de dorpshaan. Woedend om zijn mislukking stampt de duivel met één krachtige bokkenpoot het hele kasteel aan stukken (bron: www.trekkings.be).

We genieten van het uitzicht, vooraleer we voor een laatste keer afdalen langs de bossen van ‘La foret domaniale de Chateau Regnault’ tot in onze eindplaats, Monthermé. We trachten Monthermé te bereiken rond 15u, zodat we tijdig terug richting Bouillon en huiswaarts kunnen keren.

Roc-la-Tour © itavanhove.be

Overnachtingen

We overnachten waar mogelijk in een afgelegen bivakplek. Daarbij respecteren we uiteraard de natuur, we maken geen open vuurtjes en laten geen afval achter. Indien de mogelijkheid tot zo’n bivakplek zich niet aanbiedt, vallen we terug op een camping beneden in de vallei. We voorzien dus alternatieve slaapplaatsen.

Vervoer

Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor hun vervoer tot aan de start van onze tocht (Bouillon), en weer huiswaarts (vanuit Monthermé).

Bouillon en Monthermé zijn jammer genoeg niet heel eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer. Aangezien we geen lus-wandeling maken, zou het dus aangeraden zijn om een aantal wagens ter beschikking te hebben (indien mogelijk) waarmee we beide punten relatief vlot kunnen bereiken, en eventueel deelnemers terug naar het startpunt kunnen brengen.

Van zodra de deelnemers gekend zijn, nemen we initiatief om hier rond met elkaar afspraken te kunnen maken. We promoten hierbij ook het carpoolen vanuit Vlaanderen. Uit ervaring weten we dat dit goed werkt en vaak geapprecieerd wordt.

Benodigd materiaal

Aangezien we een bivaktocht ondernemen, waarbij we ons slaapgerief en voor 3 dagen en 2 à 3 nachten aan voeding moeten meenemen, zijn een degelijke rugzak (ongeveer 40à50L) en een stevige wandelschoen (minstens type B) een minimale vereiste qua materiaal. Vergeet ook geen waterschoentjes om de rivier veilig te doorkruisen.

Ander bivakmateriaal zoals bv. een kookvuurtje en een tent kan uiteraard met andere deelnemers gedeeld worden. Indien je zelf bepaald essentieel materiaal niet ter beschikking hebt, laat het ons gerust weten, dan zoeken we een oplossing. De ruimte om te wildbivakkeren is meestal niet heel groot, dus we proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van tarps, kleine lightweight tenten, of grotere tenten te delen.

Drinkbaar water moet in principe ter beschikking zijn onderweg, maar voorzie zeker voldoende opslag van water (2 à 3L), aangezien de dagen al warm en zonnig kunnen zijn in die periode. Een extra waterfilter voor noodgevallen kan zeker ook wel van pas komen.

Tenslotte: vergeet ook geen toiletpapier en een zakje om je gebruikt papier in weg te stoppen. We laten geen toiletpapier achter in de natuur.

We bezorgen alle deelnemers nog een concrete paklijst, en we spreken nog verder af wie wat meeneemt qua materiaaldeling.

Over de begeleider(s)

Jonathan BillenJonathan is al jaren gepassioneerd door alles wat ‘avontuur’ of ‘outdoor’ in zijn naam draagt. Hiken, trailrunnen en verre reizen zijn zijn voornaamste bezigheden. Hij volgde enkele doelgerichte opleidingen rond zelfstandig bergwandelen, sneeuwschoenwandelen, en waagde zich zelf even aan het touw- en klauterwerk van het alpinisme. Daarnaast bouwde hij al een redelijke ervaring op aan trektochten in de Alpen en Noord-Europa, en probeert hij ook zijn eigen gezin aan het stappen te krijgen.

 

Siegried sprong al vrolijk rond in de bergen als kleuter en maakte haar eerste meerdaagse tocht toen ze acht was. Later gidste ze vrienden door de bergen en na een weekendje als co-begeleidster in de Ardennen met Debbie kreeg ze ook de smaak te pakken als begeleidster bij Hiking Advisor.

 

 

 

Deelnameprijs

De deelnameprijs is 30 euro per persoon. Hierin zit de begeleiding en organisatie inbegrepen. Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt 5 euro extra bij de deelnameprijs.

Niet inbegrepen in de deelnameprijs:

  • Kosten van vervoer van/naar Bouillon of Monthermé
  • Optionele overnachting op donderdagavond (camping Halliru, Bouillon, ~ 8 euro pp)
  • Optionele campingkosten tijdens de tocht (als wildkamperen niet mogelijk blijkt, max. 25 euro)
  • Aankoop of huur van bivakmateriaal
  • Eigen voeding/drank voor 3 dagen en 2 à 3 avonden
  • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Taxi: Indien we geen oplossing vinden om deelnemers met wagens terug tot in Bouillon te krijgen, kunnen we nog dienst doen op lokale taxi-diensten. We proberen dit in ieder geval zeker te vermijden, aangezien dit de kostprijs van de toch aanzienlijk zou kunnen verhogen (schatting: ~ 10 à 15 euro per persoon)

Inschrijvingen

Er worden maximum 12 deelnemers toegelaten.

Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot zondag 31 maart.
(opgelet – deadline werd ingekort t.o.v eerste aankondiging!!)

Na de afsluitingsdatum wordt je door de tochtbegeleiders gecontacteerd. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd. Andere kandidaten komen op een wachtlijst terecht.

Annuleren kan kosteloos tot 2 weken voor de activiteit (17 mei 2019), daarna wordt het deelnamegeld niet terugbetaald.

Alle plaatsen zijn ingenomen, je kan dus enkel nog kunnen inschrijven voor de reservelijst!