Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Deze activiteit werd omwille van de coronamaatregelen verplaatst van maart 2020 naar juli 2020.

Concept en doelpubliek

Heb je al ervaring met hiken en kortere trailruns, maar wil je graag eens dat tikkeltje meer ?

Op dit weekend leer je je grenzen in afstanden verleggen

Dit weekend is een ideale instap voor deelnemers die willen kennismaken met het ‘fastpacken’, een relatief nieuwe discipline tussen trailrunnen en hiken in. Bij het fastpacken loop je van plaats A naar B met al je nodige (ultra-light en compacte) bagage. De hele dag actief in de natuur, met een enorm gevoel van vrijheid!

Wij houden het qua ‘instapactiviteit’ nog iets eenvoudiger: we laten ons bivak-materiaal achter en dragen enkel de spullen die we overdag nodig hebben. Zonder teveel gewicht kun je dan voelen hoe het is om in lichte looppas een verrassend grote afstand te kunnen afleggen…

Het trailweekend zal doorgaan in de mooie Famenne-streek, in de buurt van oa. Rochefort, Nassonge en Hotton. We leggen 2 tochten af rond de 40km per dag. Daarbij volgen we deels de bewegwijzerde trailroutes van ‘Trail en Famenne’ maar we zoeken zelf ook nog extra uitdagende stukken parcours op met zelf-oriëntatie.

Verspreid over een volledige dag, moeten deze afstanden zeker doenbaar zijn voor deelnemers met een gemiddelde loopconditie. We nemen overdag ook de tijd om af en toe kort te pauzeren.
Geen wedstrijd. Geen massaloop. Enkel natuur en een deugddoende fysieke inspanning!

Programma

De eerste dag plannen we een samenkomst- en ontmoetingsmoment op de camping (zie ‘overnachting’ camping Le Roptai) We doorlopen ieders bagage, zorgen ervoor dat iedereen goed ontbeten heeft, en vertrekken vervolgens voor onze eerste looptocht in de omgeving van Rochefort en Han-sur-Lesse.

‘s Avonds laten we de benen rusten. Recuperatie is van groot belang bij loopactiviteit. We maken lekker eten en houden een gezellige babbel. Indien de slaapplaats dit toelaat, kunnen we een kampvuurtje maken.

 • 09:30u – Samenkomst en start activiteit op camping Le Roptai
 • 10:30u – Start loopdag 1
 • ± 16:30u – Einde loopdag 1

De tweede dag verplaatsen we ons na het ontbijt en afbraak van de slaapplaats, richting Nassogne voor een looptocht in bosrijk gebied (de ingang naar het grote bos van St-Hubert)
We trachten het weekend af te sluiten in de late namiddag.

 • 09:30u – Start loopdag 2
 • ± 15:30u – Einde loopdag 2

We lopen dan wel ettelijke kilometers, maar we doen dit verspreid over de hele dag, steeds in groep, met regelmatige pauzes (bij mooie uitzichtspunten, of om een hapje te eten/drinken) zodat iedereen meekan.

Met een degelijke fysieke conditie (bv zonder problemen 10km kunnen lopen op vlakke ondergrond) en een beetje ervaring met trailrunnen (technische ondergrond zoals bospaden en stenen) kan je zeker mee. Je hoeft dus zeker geen getrainde ultraloper te zijn.

Overnachtingen

De nacht van zaterdag op zondag overnachten we in onze eigen tentjes op een camping in de buurt:
Camping Le Roptai, Rue du Roptai 34, 5580 Ave-et-Auffe

Deelnemers die graag vrijdagavond reeds afzakken, kunnen eventueel een extra nacht op deze camping reserveren.

Vervoer

Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor hun vervoer tot aan de start van onze activiteit en weer huiswaarts. De activiteiten zullen doorgaan in de omgevingen van Hans-sur-Lesse / Nassogne (Famennestreek). Dit is ongeveer 1u rijden vanuit Brussel/Leuven of 1,5u rijden vanuit Antwerpen/Gent.

De omgeving is goed bereikbaar vanuit heel Vlaanderen met de trein (treinhalte Jemelle).
Van daaruit kan je met de bus naar de startplaats van de activiteit, of meerijden met één van de andere deelnemers. Via de carpoollijst kun je aangeven of je zelf rijdt met de wagen, graag met iemand meerijdt, of graag wordt opgepikt aan het station ter plekke.

Voeding voorzien

Dit weekend breng je voor jezelf 2 ontbijten, 2 middagmalen en 1 avondmaal mee.

 • Ontbijt en Middagmaal: aangezien lopen net iets energieker en intensiever is dan hiken, zijn vlot verteerbare, trage én snelle koolhydraten hierbij zeer belangrijk.
 • Middagmaal: voorzie naast je lunch ook een aantal energieke snacks en drankjes als tussendoortje. Let hierbij op voldoende trage koolhydraten.
 • Avond: voorzie een maaltijd met voldoende eiwitten en gezonde vetten voor de recuperatie.

Benodigd materiaal

Voor het lopen voorzie je best de volgende zaken.
Probeer het maximale gewicht in je rugzakje te beperken tot 3-4 kg.

 • Goede loopschoenen: trailrunschoenen met voldoende profiel zijn een must, gezien de afstand die we zullen overbruggen
 • Lichte loopkledij (geen katoen!)
 • Looprugzak / Racevest /  Klein dagrugzakje dat dicht tegen het lichaam aansluit (~ max 20L)
 • Lichte fleece of donsjas
 • Lichte regenjas (ahv het weerbericht)
 • Opslag voor 1L water
 • Kleine EHBO-set
 • Toiletpapier
 • Snacks, middagmaal, sportdrank
 • Loophorloge (indien je dit hebt, geen must)

Aangezien we ook minimum 1 nacht overnachten in tenten (diegenen die vrijdagavond al graag afzakken, uiteraard een nachtje extra) dienen we ons bivakmateriaal mee te nemen. We lopen niet rond met dit materiaal, het is dus zeker niet nodig om je meest technische ultra-light slaapmateriaal uit de kast te halen.

We bereiden onze eigen ontbijt en avondmaal aan de slaapplaats. Voorzie een kookvuurtje (met brandstof) en eetgerei.

We bezorgen alle deelnemers nog een concrete paklijst, en we spreken nog verder af wie wat meeneemt qua materiaaldeling. Indien je zelf bepaald essentieel materiaal niet ter beschikking hebt, laat het ons gerust weten, dan zoeken we een oplossing.

Over de begeleider(s)

Jonathan BillenJonathan en Siegried zijn ervaren bergwandelaars, bij wie de loop-vonk sinds enkele jaren is overgeslagen.

Ze volgen samen ook een opleiding tot instructor mountain walking & trekking (IMWT), trainen ondertussen voor hun eerste ultrarun (trailrun van meer dan 50km) en willen samen graag ooit eens een Mountain-marathon ondernemen (2 daagse oriëntatieloop met bagage in UK)

Deelnameprijs

De deelnameprijs is 30 euro per persoon.

Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt 5 euro extra bij de deelnameprijs.

Hierin zit inbegrepen:

 • De begeleiding en organisatie
 • 1,5 L water per persoon per dag (voldoende water voor oa. sportdrank en hydratatie na aankomst)
 • Overnachting op de camping (met douche en sanitair)

Niet inbegrepen in de deelnameprijs:

 • Kosten van vervoer van/naar de Famenne-streek
 • Optionele overnachting op vrijdagavond
 • Aankoop of huur van trailrun materiaal
 • Eigen (sport)voeding/drank
 • Persoonlijke uitgaven ter plekke