Met deze avontuurlijke bivaktocht willen we de wat meer introverte stappers aanspreken. Mensen die de stilte die er hing tijdens de eerste lockdown als zalig hebben ervaren. Niet op de eerste rij stonden bij het heropenen van de terrassen op 8 mei. Zich alleen, ook verbonden voelen met hun omgeving.

Concept en doelpubliek

Een heel belangrijk verschil met andere bivaktochten van Hikingadvisor is dat, eenmaal in beweging stilte voorrang krijgt op het kletsen met elkaar. Toch zijn er onderweg momenten gepland waar we onze gedachten kunnen delen met elkaar al is dat ook dan geen verplichting. Het stil laten kan ook een keuze zijn die je mag maken. Jouw conditie moet goed zijn. Je schuwt geen geaccidenteerd terrein. Kampeerervaring is geen vereiste. Herken je jezelf in dit verhaal, hou dan de datum vrij.

Programma

Afspraak om 10 u aan de kerk van Bérismenil.

Na een rustige aanloop over asfalt duiken we al heel snel het bos in. Het is nu zomer, mogelijk geraak je nu wel vlot aan de overkant van het riviertje Belle Meuse zonder natte voeten. Dat was bij mijn verkennende wintertocht niet het geval. Alle foto’s in deze aankondiging zijn toen gemaakt. De omgeving zal nu vol leven zitten. Onderweg is er nog een kort stukje ongebaand terrein om dan eenmaal bij ruisseau de chevral onze weg te zoeken.

stiltetocht2.jpg

Bij momenten zal het lastig worden tegen de helling over het smalle soms geërodeerde pad.

ruisseau de Martin Moulin.jpg

Na Ruisseau de Chevral zoeken we ruisseau de Martin Moulin op in onze weg naar Achouffe.

stiltetocht.jpg

We blijven ruisseau de Martin Moulin volgen tot waar hij zijn water mengt met de Ourthe Orientale. Er valt momenteel niet veel meer te kamperen bij cabanes de rensiwez. Je zal er vooral houten chalets aantreffen. Sommigen erg stijlvol. Ook een gigantische houten loopbrug in opbouw boven op de heuvelkam.

DSC02982.jpg

Na een afdaling staat een doorwading van de Ourthe op het programma. We volgen de ourthe op de voet om bij de stuw en vistrap terug naar de andere over te gaan. We klimmen uit het dal om even buiten Engreux de camping op te zoeken.

We keren via een andere weg terug naar de Ourthe. Voorbij de plek waar er ooit een bivakzone was maar die tot sluiting is over moeten gaan omwille van het gebrek aan respect voor de omgeving waar zoals op veel plaatsen, de mens eigenlijk maar gast is. Vanaf nu tot Barrage de Nisramont lopen we over een heel gevarieerd parcours.

Waarschijnlijk lopen we er niet alleen en kunnen we net als de open blik op de natuur de mensen in ons opnemen die op deze zondagochtend beslist hebben de wandelschoenen aan te trekken. We klimmen uit het dal naar Ollomont waar we aan een bankstel/picknickplaats mogelijk een pauze houden bij de romaanse kapel.

DSC03010.JPG

Als hoogtepunt vandaag zal je waarschijnlijk ook denken aan de doorsteek over Rocher du Hérou om zo een meander door te steken. De bijna verticale rotslagen maken het verhaal zichtbaar van de krachten van de aardkorst.

Om bij de Keltische vesting van Le Cheslé te geraken waden we twee keer door de Ourthe en kunnen zo een tweede meander afsnijden.

Een vesting ligt meestal op een hoogte. Dat is nu ook het geval. Het wordt dus klimmen geblazen. Vanaf dan is het enkel nog uitlopen tot ons vertrekpunt van gisteren. Verdeeld over deze twee dagen heb je 39 km afgelegd en 1150 meter hoogteverschillen overbrugd.

Benodigd materiaal

Tent, rugzak,slaapzak en slaapmat zijn de belangrijkste items. Gebruik de bestaande paklijsten van Hiking Advisor als handvat om je rugzak verder te vullen. Heb je amper ervaring, dan is volgende webinair nuttig om eens door te nemen. 

Deze tweedaagse gebruiken we , buiten het stilte aspect ook als oefening om zelfvoorzienend te zijn. Onderweg doen we geen aankopen. Je kan wel dagelijks je watervoorraad aanvullen. Bij vragen of tekort aan essentieel materiaal stuur je maar een mail naar Ivo (ivovanmontfort@gmail.com). Mogelijk kan hij of een van de groepsleden je uit de nood helpen. Eenmaal de groep compleet worden de deelnemers met elkaar in contact gebracht. Ik geef dan ook wat suggesties mee om de ontmoetingsmomenten met elkaar vorm te geven.

Overnachtingen

Vervoer

Het is onmogelijk om in het WE met het openbaar vervoer ons startpunt te bereiken. We gaan al carpoolend naar Bérismenil. Eens de groep compleet is kunnen er onderling afspraken worden gemaakt.

Over de organisatoren / begeleiders

Ivo Vanmontfort

Ivo loopt al een tijd rond op de aarde. Hij houdt vooral van meerdaagse bivaktochten. De Pyreneeën heeft hij in tussentijd het meest bezocht. Verder is hij vrij bedreven in het maken van zijn eigen materiaal. Voor meer details: https://ivovanmontfort.blogspot.com/