Met deze avontuurlijke bivaktocht in het stroomgebied van de Ourthe willen we de stappers aanspreken die zich willen onderdompelen in het landschap.

Een heel belangrijk verschil met andere bivaktochten van Hiking Advisor is dat, eenmaal in beweging stilte voorrang krijgt op het kletsen met elkaar.
Toch zijn er onderweg momenten gepland waar we onze belevingen kunnen delen met elkaar.
Al is dat ook dan geen verplichting. Het stil laten kan ook een keuze zijn die je deze tweedaagse mag maken. Jouw conditie moet goed zijn want het terrein is soms erg geaccidenteerd en we doen toch tal van hoogtemeters.

Techniciteit wandelpad
2
Fysieke paraatheid
2
Bivak uitdaging
1

Concept en doelpubliek

Ken je dat gevoel van 'flow' tijdens het wandelen?

En heb je tijdens een trekking al eens een inzicht gekregen in wat je dient te doen als je terug thuis komt?

Of ervaarde je al eens die rust of lichtheid in je hoofd wanneer je een paar dagen in de natuur bent, met enkel het hoogstnodige dragend op je rug?

Weet je hoe dat eigenlijk komt? En zou je het graag (nog) eens ervaren?

We gaan er samen naar op zoek!

Tijdens de trekking zullen de gidsen je vrijblijvend enkele opdrachten aanreiken om stilte, rust en verbondenheid met de groep en de omgeving te ervaren. Deze zijn gebaseerd op een aantal technieken zoals bosbaden (het Japanse 'shinrin yoku') en meditatie waarbij het plezier van op trektocht zijn voorop blijft staan.

Op verschillende wandeletappes maken we het stil, een goede manier om wat dichter bij jezelf te kunnen komen.

Maar we lopen natuurlijk ook in groep.

Op de vooravond van de trekking is er de mogelijkheid elkaar al wat te leren kennen.

Tijdens de trekking zullen er momenten zijn (tussen de stille wandeletappes) waarop je kan uitwisselen wat je ervaarde, gewoon even babbelen, of de zwaarte van de trekking benoemen en steun of hulp vragen. Maar je mag ook stil blijven. Bij het begin van de trekking zullen we als groep een aantal afspraken maken over hoe we kunnen aangeven stil te willen zijn of stilte te vragen, zonder dat we een oordeel hoeven te voelen.

De stilte-trekking is er voor de ervaren hiker die stilte kan appreciëren, of die benieuwd is om flow te ervaren. Ook de (introverte) stapper die graag in groep wandelt maar niet per se (de hele tijd) wil babbelen is helemaal welkom.

Ervaring met meerdaagse trektochten, een goede fysieke conditie en kennis over zelfvoorzienend zijn aanbevolen.

 

Programma

Je kan al op vrijdagavond afzakken naar camping Belle-Meuse in Nadrin. Zo kunnen we al kennis maken met elkaar.

Op zaterdag ochtend rijden we samen naar ons punt van afspraak in Achouffe. Vrij snel kunnen we het asfalt achter ons laten en we volgen ruisseau de Martin Moulin tot waar hij zijn water mengt met de Ourthe Orientale. Er valt momenteel niet veel meer te kamperen bij cabanes de rensiwez. Je zal er vooral houten chalets aantreffen. Sommigen erg stijlvol. Ook een gigantische houten loopbrug boven op de heuvelkam.

DSC03200(1).JPG

Na een afdaling vanaf de kam staat een doorwading van de Ourthe op het programma. We volgen de Ourthe lange tijd op de voet om bij de stuw en vistrap mogelijk een pauze te nemen.

DSC03174(1).JPG

We blijven de Ourthe volgen voorbij de plek waar er ooit een bivakzone was die jammer genoeg tot sluiting is over moeten gaan. Dit omwille van gebrek aan respect voor de omgeving. Vanaf nu tot Barrage de Nisramont lopen we over een heel gevarieerd parcours. We maken kennis met allerhande constructies ooit aangebracht om dit gebied op toeristisch gebied te ontsluiten. 

Waarschijnlijk lopen we op dit stuk niet alleen en kunnen we net als de open blik op de natuur de mensen in ons opnemen die net als wij beslist hebben de wandelschoenen aan te trekken. We klimmen later uit het dal en trekken door open veld naar Ollomont.

DSC03191(1).JPG

Als een van de hoogtepunten van deze tocht zal je waarschijnlijk terug denken aan de doorsteek die je maakt over Rocher du Hérou om zo een meander door te steken. De bijna verticale rotslagen maken het verhaal zichtbaar van de krachten van de aardkorst.

Om bij de Keltische vesting van Le Cheslé te geraken waden we twee keer door de Ourthe en kunnen zo een tweede meander afsnijden.

DSC03019(1).jpg
Een vesting ligt meestal op een hoogte. Dat is nu ook het geval. Het wordt dus klimmen geblazen. Op deze plek met een lange geschiedenis nemen we een ruime pauze.

Vanaf dan gaat het naar Bérismenil. Het enige dorp wat we op deze tocht tegen komen. Na een kort stuk asfalt steken we over een labiel brugje het riviertje Belle Meuse over.

DSC03139(1).JPG

Onderweg is er nog een kort stukje ongebaand terrein om bij Ruisseau de Chevral te geraken. Ruisseau de Chevral is een (verborgen) juweel van een vallei waardoor we onze weg zoeken. Het loopt niet altijd even gemakkelijk op dit geërodeerde pad. je ziet ook duidelijk tekens dat ook bevers vinden dat dit ook voor hen een goede plek is om te vertoeven.

DSC03149(1).JPG

Na Ruisseau de Chevral zoeken we opnieuw ruisseau de Martin Moulin op, het riviertje waarlangs we gisteren zijn gestart. Hiervoor moeten we weer een korte klim en afdaling doen. Een riviertje dat gevoed wordt door het waterrijk gebied van de hoge venen en de omgeving voelt heel avontuurlijk aan. Het leidt ons terug naar Achouffe. Heb je je de voorbije dagen ondergedompeld in de stilte dan zal daar met de toeristische drukte rondom de brouwerij vrij bruusk een eind aan komen.

Je hebt dit weekend ongeveer 35 km gestapt en ook 1000 hoogtemeters overwonnen.

Benodigd materiaal

Tent, rugzak,slaapzak en slaapmat zijn de belangrijkste items. Gebruik de bestaande paklijsten van Hiking Advisor als handvat om je rugzak verder te vullen. Heb je amper ervaring, dan is volgend webinar nuttig om eens door te nemen. De kunst is om je materiaal te herleiden tot zijn essentie, het draagt zoveel gemakkelijker.

Deze tweedaagse gebruiken we, buiten het stilte en belevings aspect ook als oefening om zelfvoorzienend te zijn. Onderweg doen we geen aankopen. Je kan wel dagelijks je watervoorraad aanvullen. Bij vragen of tekort aan essentieel materiaal stuur je maar een mail naar Ivo (ivovanmontfort@gmail.com). Mogelijk kan hij of een van de groepsleden je uit de nood helpen. Eenmaal de groep compleet worden de deelnemers met elkaar in contact gebracht en is er de mogelijkheid om materiaal te delen en carpoolafspraken te maken. 

Overnachtingen

We gebruiken camping Belle-Meuse in Nadrin als uitvalsbasis om op terug te vallen. (twee overnachtingen)

Vervoer

Het is onmogelijk om in het WE met het openbaar vervoer ons startpunt te bereiken. We gaan al carpoolend naar Achouffe. Eens de groep compleet is kunnen er onderling afspraken worden gemaakt.
 

Prijs, Inschrijven, Annuleren

De deelnameprijs is € 30,00.
Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 5,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

  • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

  • Kosten vervoer van/naar de startlocatie

  • Aankoop of huur van eigen materiaal

  • Eigen voeding/drank

  • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 12,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

  • 2x camping Belle-Meuse

Er worden maximum 14 deelnemers toegelaten.
Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 28 mei.

Binnen de week na de afsluitdatum word je door de organisator(en) gecontacteerd. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot twee weken voor de activiteit (met aftrek van € 5 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Ann De Keersmaecker

Voet voor voet, links, rechts. Met een dosis doorzettingsvermogen resulteert Ann haar links en rechts wankelen vaak in een vooruitgaande, gebalanceerde lijn. Soms loopt de lijn wat verticaler en komt er hand boven hand bij. "Op trektocht" betekent voor Ann op zoek naar eenvoud met een vleugje avontuur, om dan te mogen beleven hoe verbonden de natuurkrachten en hoe nietig een mens zijn bestaan. Bij Hiking Advisor wil ze samen met anderen op zoek naar het evenwicht tussen verstillen en verbinden.

Ivo Vanmontfort

Ivo loopt al een tijd rond op de aarde. Hij houdt erg van meerdaagse solotochten. De Pyreneeën heeft hij in tussentijd het meest bezocht gevolgd door Lapland. Als hulpverlener in de verslavingszorg is hij dan weer erg geboeid door het "innerlijke landschap" van de mens. Verder is hij vrij bedreven in het maken van zijn eigen materiaal. Voor meer details: https://ivovanmontfort.blogspot.com/

Inschrijven