De Stille Kempen lijkt een begrip uit vroegere tijden maar toch zijn er nog plekken te vinden waar je echt tot rust kan komen. We keren terug naar het gebied waar het idee voor het organiseren van stilte tochten is geboren. Grofweg binnen de driehoek Tilburg, Eindhoven en Turnhout, bijna pal op de grens tussen België en Nederland is het niet muisstil maar is de akoestische kwaliteit van de natuur aangenaam. Wanneer we aan het stappen zijn respecteren we deze stilte.

Andere momenten kunnen we wel onze gedachten delen met elkaar maar zelfs dan mag je het voor jezelf stil houden. 

Onderweg komen we markeringen tegen van de GR565, het Grenslandpad en het Brabants Vennenpad. Het terrein is niet moeilijk maar zowel op dag één als dag twee flirten we met de 25 km. Daarom moet je conditie goed zijn en heb je ervaring met het dragen van een rugzak. Maar de dagen zijn bijna op hun langst dus nemen we ruim onze tijd en laten we onszelf niet onder druk zetten.

Overnachten doen we op de bivakzone  Hoge Vijvers. Begin en eindpunt is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. 

Deze tweedaagse tocht is een zelfvoorzienende tent tocht in lijn. 

Enkel op het einde van dag één kan je je watervoorraad aanvullen voor de rest van het weekend. 

Wanneer we aan het stappen zijn wordt er niet gesproken. Zo blijf je ten volle bewust van de omgeving waar je doorheen loopt. 

Het terrein is bij regenweer soms modderig en door de afstanden op dag een en twee moet je fysieke paraatheid uitstekend zijn. 

We slapen een in tent op een plek zonder voorzieningen. 

We maken gebruik van het openbaar vervoer (de lijn). 

Zorg zelf voor een geldig ticket.

Techniciteit wandelpad
1
Fysieke paraatheid
3
Bivak uitdaging
2

Programma

Zaterdag 17 juni

Punt van afspraak is de natuurpoort Roovertsche Leij waar je je auto achter kan laten. Hier nemen we samen de bus naar Turnhout. Zuidelijk van Ravels stappen we uit en zoeken we het kanaal Dessel-Schoten op. Van hieruit stappen we naar De Liereman.

liere.jpg

De Liereman is het eerste officiële stiltegebied in de Kempen. Onderweg komen we bos,grasland, heide en vennen tegen. Grazende paarden,schapen koeien houden hier de heide in stand. Op nattere delen is een plankenpad aangelegd.

plank.jpg

Na een ruime verkenning van De Liereman en een bezoek aan hun natuurhuis steken we in Noord westelijke richting door naar het kanaal dat we in de aanloop ook al aandeden. Bij brug 6 steken we het kanaal over. Houden er bij het koffiehuis een korte pauze. Dit is het laatste punt op onze tocht waar je nog water bij kan vullen. Zorg voor genoeg buffer tot zondagnamiddag. We doorkruisen het bosgebied Hoge Vijvers en bewegen ons langzaam naar de Nederlandse grens. 

reusel-beleven-1_3013264659.jpg

Natuurgebied Beleven is eigendom van stichting Brabants Landschap en is het laatste natuurgebied wat we voor vandaag aandoen. Vanaf de vogelijkhut kan je de watervogels spotten

BivakzoneArendonk_0.png

Wanneer we terug de grens oversteken is onze slaapplek, de bivakzone van "Hoge Vijvers" niet zo ver meer. Dit was de eerste bivakzone van Vlaanderen en ligt midden een stiltegebied. Hopelijk is het droog en de temperatuur mild zodat we nog een tijdje samen de dag af kunnen ronden alvorens we ons overgeven aan de nacht.

Zondag 18 juni

Het mooiste bewaren we voor onze laatste dag. Vandaag kan je ten volle het begrip "stiltegebied" ervaren. We staan op tijd op. In de ochtend is de natuur meestal op zijn mooist. Na het ontbijt gaat het terug richting Nederland waar we de rest van de dag zullen blijven.

zwartven1.jpg

We verkennen Zwartven. Zo moet het er op veel plaatsen hebben uitgezien een hondertal jaar geleden voor kunstmest zijn intreden deed. De lage zandduinen, restanten van na de laatste ijstijd met daartussen de herders met hun schapen.

zwartven.jpg

Hun mest de enige grondstof om de schrale zandgrond enigzins vruchtbaar te maken op plaatsen waar ze hun akker hadden. Landgoed De Utrecht is een ontginningslandgoed dat is ontstaan door de ontginning van heidegrond om deze om te zetten in akkergrond en produktiebos. Bosbouw en pacht waren de belangrijkste bronnen van inkomsten.

turfven.jpg

We blijven op de westelijke rand van dit meer dan 500 HA groot gebied waardoor we de Flaestoren  niet kunnen beklimmen, zelfs niet in het zicht komt. De grenspalen verraden dat we geregeld pal op de grens lopen. Bij het turfven kan je lezen welke beheerswerken ze hier uitvoeren om dit vennengbied terug te herstellen in zijn natuurlijke vorm en uitdroging trachten te voorkomen.broekeling.jpg

Even lopen we over de Andreas Schotel wandelroute. Kunst en natuur in één route gevangen. De baadster in Broekeling zal als werk in het oog springen. De omgeving nodigt uit voor een ruime pauze.broek1.jpg

 De Rovertsche heide doen we maar even aan. Dit gebied stond eerst volgepland met grove den maar geleidelijk aan werd dit landschap terug omgevormd tot een natuurlandschap. Zo werd de grond geplagd (afgeschraapt tot op de oorsponkelijke zandlaag) en de dennen gerooid. Zo ontstond een meer open stikstofarm landschap met zijn specifieke plantengroei. Door het dichten van de afwateringskanalen kwam het oorspronkelijke ven gebied terug tot leven. Ven Papschot is daarvan het grootst.

rovertse leij.jpeg

Wanneer we de kronkelende oever van de Roovertsche leij bereiken die we nog een tijdje volgen komt natuurpoort De Roovertsche leij in zicht en daarmee loopt onze tocht ook op zijn einde.

 

Benodigd materiaal

Alle materiaal voor een tweedaagse bivaktocht.

Daarnaast voedsel (en kookgerei) voor een weekend.

Genoeg reservoir om water te verzamelen voor 1,5 dag autonomie.

Eenmaal de groep compleet is kunnen er afspraken worden gemaakt (bv tent,brander delen...). Materiaal aankopen is waarschijnlijk niet nodig. Mogelijk kan je lenen bij anderen mocht je essentiel gerief missen. Zit je met vragen of met materiaal tekort, spreek Ivo aan.
 

Overnachtingen

We overnachten op de bivakzone Hoge Vijvers. Onze plaatsen zijn gereserveerd.

Mensen die van ver moeten komen kunnen overwegen om al op vrijdagavond af te zakken. Je kan in Zoersel blijven slapen of avontuurlijker op de bivakzone Molenheide in Ravels.

Deze ligt niet zo ver van natuurpoort de Roovertsche Leij waar, als je met de auto komt, hem kan achter laten. Hier is ook onze halteplaats op de lijn Tilburg-Turnhout (lijnbus 450) die ons naar het startpunt brengt.

Vervoer

Ons startpunt is voor mensen uit de omgeving met het openbaar vervoer bereikbaar (lijn 450 Turnhout-Tilburg). Voor vervoer over lange afstand is omwille van het startuur op zaterdag carpoolen aangewezen. Details worden doorgesproken met elkaar eenmaal de groep compleet is.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is € 30,00.
Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 5,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

  • Kosten vervoer van/naar de startlocatie

  • Aankoop of huur van eigen materiaal

  • Eigen voeding/drank

  • Persoonlijke uitgaven ter plekke

  • Busticket

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 5,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

Over de organisatoren / begeleiders

Ivo Vanmontfort

Ivo loopt al een tijd rond op de aarde. Hij houdt erg van meerdaagse solotochten. De Pyreneeën heeft hij in tussentijd het meest bezocht gevolgd door Lapland. Als hulpverlener in de verslavingszorg is hij dan weer erg geboeid door het "innerlijke landschap" van de mens. Verder is hij vrij bedreven in het maken van zijn eigen materiaal. Voor meer details: https://ivovanmontfort.blogspot.com/

Inschrijven

Deze activiteit is afgelopen.