Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Geregeld zoeken bergwandelaars een nieuwe uitdaging die zij bijvoorbeeld kunnen vinden in ‘klettersteig’ of in het Italiaans ‘Via Ferrata’: een erg rotsachtige route die beveiligd is via een staalkabel. Aan deze kabel zeker je jezelf met een klettersteigset, waardoor je bij een val aan de staalkabel blijft hangen. In een klettersteigroute kunnen diverse hulpmiddelen zijn aangebracht, waardoor je op een eenvoudigere manier kan klimmen. Denk hierbij aan ijzeren trappen, pinnen en beugels of hang- en touwbruggen waardoor je over een kloof van de ene rotswand naar de andere kunt…

Bij deze discipline in de bergsport komen ook extra risico’s kijken, daarom is het aangewezen eerst de nodige kennis en kunde te verwerven voor je je zelfstandig in dit terrein te begeven.

Concept

Dit basisweekend, de eerste stap in een opleiding tot zelfstandig ferratista (OZF), zet je op weg om op zelfstandige basis en op een veilige manier je eerste via ferrata’s uit te kiezen, voor te bereiden en te beklimmen.

Doelpubliek

 

Volwassen bergwandelaars met stapervaring in het hooggebergte en tredzekerheid, die wat basiskennis willen verwerven van via ferrata. Enkele bijkomende voorwaarden voor deelname:

  • Je bent lid van de Klim- en Bergsportfederatie (omwille van verzekering van zowel begeleider als cursist en toegang tot het domein van Marche-les-Dames).
  • Je hebt geen overdreven hoogtevrees en bent leergierig.
  • Als deelnemer aan deze opleiding wordt je geacht in goede fysieke en geestelijke gezondheid te zijn en eventuele problemen ook te melden aan de stagebegeleiding.
  • Deze opleiding is niet bedoeld voor kinderen. Jongeren vanaf 16 jaar kunnen eventueel wel deelnemen mits schriftelijk akkoord van een ouder.

Programma

Dit leer je tijdens het weekend:

  • Tochtvoorbereiding: moeilijkheidsquoteringen (erg verschillend per land), routekeuze, weersvoorspelling, materiaalkunde…
  • Herkennen en inschatten van risico’s en hoe deze vermijden.
  • Werken met een zekeringstouw en enkele basisknopen.
  • Rappel (in Duits ‘Abseilen’) oefenen én installeren

Plaats van afspraak is in Pont-à-Lesse, Anseremme. Parking nabij Best Western Hotel (aan straatzijde parkeren) om 10u. Het einde van het weekend is op zondag rond 16u aan het massief van Marche-les-Dames.

Overnachtingen

De overnachtingsplaats gebeurt in je eigen tent op bivakweide Freyr of in het nabij gelegen bivakhutje Duschesne. Beperkt comfort (geen douches, 1 wc, 1 wasbak). Best zelf drinkwater voorzien.

Vervoer

Er wordt vooraf afgesproken om te carpoolen.

Benodigd materiaal

Bergschoenen (voorkeur voor minstens B/C), sportieve kledij, regenjas, slaapzak en eventueel ander bivakmateriaal, en zeker ook identiteitskaart en lidkaart KBF! Lunch en ontbijt is door ieder zelf te voorzien, zaterdagavond gaan we uit eten in een goed en budgetvriendelijk restaurantje. De rest (foto) wordt voorzien.

 

Over de begeleiders

Bart Smets is auteur van het nieuwe KBF-handboek ‘Start to via ferrata. Inspiratie en technieken’ en is een ervaren allround bergsporter. Hij is door Toerisme Vlaanderen erkend reisleider en VTS-initiator rots- en bergbeklimmen en UIAA instructor alpine climbing. Hij begeleidde voor Hiking Advisor al verschillende stages in zomer en winter.

Lieven De Meyere is al jarenlang lesgever in het rotsklimmen voor meerdere KBF-clubs en VTS instructeur B rotsklimmen. Hij volbracht in 2019 zijn bijscholing tot via ferratabegeleider.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is 100 euro. Hierin zit de begeleiding, organisatie, huur van het via ferrata-materiaal en een overnachting op de bivakweide inbegrepen. Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt 5 euro extra bij de deelnameprijs.

Inschrijvingen

Er worden minimum 5 en maximum 12 deelnemers toegelaten. Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd. Annuleren kan kosteloos tot 30 juni. daarna wordt het deelnamegeld niet terugbetaald tenzij een andere deelnemer gevonden wordt.

De activiteit is volzet maar aanmelden kan nog voor de reservelijst.