Via ferrata wint meer en meer aan bekendheid én aan populariteit bij bergwandelaars die net dat tikkeltje steiler en uitdagender zoeken. Er zijn de laatste jaren heel wat nieuwe route geopend. Laagdrempelig maar niet zonder risico’s! Daarom is het volgen van een opleiding aan te raden. Tijdens dit Ardennenweekend leer je genoeg om op zelfstandige basis eenvoudige via ferrata’s veilig te overwinnen.

Concept en doelpubliek

Ervaren bergwandelaars met voldoende tredzekerheid en weinig of geen hoogtevrees.

Opgelet: voorrang zal gegeven worden aan de deelnemers van de stage via ferrata komende zomer!

Programma

Na het volgen van dit weekend ben je in staat om op zelfstandige basis en op een veilige manier Via Ferrata’s* uit te kiezen, voor te bereiden en te beklimmen.  

(*tenminste in geval deze aangepast zijn aan je fysieke en mentale mogelijkheden en ook rekening houdende met de omstandigheden zoals meteo en staat van de route)

Het programma is afgestemd op de leerlijn Via Ferrata van de Klim- en Bergsportfederatie.

Op vrijdag is er om 20u een online voorbereidingsmoment, om te vermijden dat we de theorie in grotere groep hoeven te geven (conform coronamaatregelen). De vergaderlink wordt later doorgestuurd.

Zowel zaterdag als zondag zal er in 2 aparte bubbels les gegeven worden, elk met een aparte begeleider. Deze bubbels blijven in principe dezelfde doorheen het weekend. Tijdens de oefenmomenten, waarbij we mogelijks de social distance niet steeds kunnen garanderen, dragen we een mondmasker. Dat mondmasker kan eventueel wel uit tijdens het beklimmen van de via ferrata, aangezien dan wél steeds tussenafstand.

zaterdag

  • Via Ferrata Pont-à-Lesse 
  • Afdaling in rappel 
  • Basisknopen en eenvoudige zekermethode
  • Theorie: Materiaal, Moeilijkheidsquoteringen, Tochtvoorbereiding, Risicobewustzijn en benadering noodsituatie

zondag

  • Via Ferrata Grands Malades
  • Rappel installeren
  • In cordee (kind of onervaren/onzeker medeklimmer)
  • Zekeren naklimmer 
  • Onvoorziene omstandigheden oplossen

Benodigd materiaal

Bergschoenen, makkelijke sportieve kledij, vf- of fietshandschoenen, regenjas, tent, slaapmatje, slaapzak, maaltijden, eigen kook- en eetgerei, kampeerstoeltje, wasgerei, mondmasker en buff, handgel, identiteitskaart én lidkaart KBF!

Het benodigde basismateriaal (klimgordel, helm en via ferrata-set) en aanvullende oefenmaterialen (zoals touwen en karabiners) worden voorzien door de begeleiding en zijn inbegrepen in het deelnamegeld. Indien je reeds persoonlijke uitrusting hebt, breng het zeker mee - een eigen helm en klimgordel zitten altijd fijner.

Overnachtingen

De overnachting is zelf te voorzien gezien de coronamaatregelen. Er is o.a. een bivakweide nabij de rotsen van Freyr: https://www.clubalpin.be/location/67 (beperkt comfort, enkel 1 kraantje en 1 wc). Deze ligt op korte afstand van Pont-à-Lesse, waar ook een camping is. Met een camper of kampeerbusje kan je op de parking van Freyr overnachten.  In de regio zijn ook meerdere hotels en gastenkamers beschikbaar. 

Je staat in voor je eigen maaltijden, dat kan door zelf je potje te koken of voor ‘s avonds  afhaalmaaltijd (meerdere opties in Dinant en mogelijks dan ook in Anseremme)

Vervoer

Je dient voor eigen vervoer te zorgen. Openbaar vervoer is niet onmogelijk maar je zal wat moeten wandelen (station Anseremme op 3km van rotsen Pont-à-Lesse en station Namen op 2,7km van rotsen Grands Malades).

Over de organisatoren / begeleiders

Bart Smets

Al van jongsaf gebeten door de bergmicrobe. De Tour du Mont Blanc op 9-jarige leeftijd veroorzaakte een wijdvertakte passie voor de klim- en bergsport. Via o.a. scouts én als reisbegeleider gewoon om in en mét groepen onderweg te zijn. UIAA en VTS gediplomeerd sportkader voor rots- en bergbeklimmen, sneeuwschoentrekkings en Übungsleiter Skitouren. Auteur van het handboek ‘Start to via ferrata’ en werkzaam voor KBF én als coach - trainer - reisleider.

Steven Horemans

Steven Horemans heeft als Instructor Mountain Walking and Trekking al heel wat bergwandelstages begeleid. Daarnaast klimt hij reeds geruime tijd en werd in 2020 erkend als via ferrata-begeleider.