Tijdens deze speedhike wandelen we aan een stevig tempo door het Nationaal park Hoge Kempen. Op 3 dagen wandelen we de National Park Trail, een lange-afstandswandeling van 110km, die je de mooiste plekken van het Nationaal Park Hoge Kempen in Belgisch Limburg laat zien. De National Park Trail heeft heel wat verrassingen in petto: Zeven beklimmingen, uitgestrekte heide, mooie vennen, weidse waterplassen, duinen en geurende bossen.

Programma

We spreken af aan het station van Genk om 9u15. 

Van daaruit stappen we een 4 tal kilometer tot Kattevennen, de eerste toegangspoort van het Nationaal Park. Hier duiken we de uitgestrekte bossen van het Nationaal Park in. Wat later passeren we een stukje mijngeschiedenis in het Thorpark. Een klim naar de top van de mijnterril van Waterschei mag natuurlijk niet ontbreken. Van hieruit hebben we een prachtig uitzicht over de omgeving. We laten de mijnsite achter ons en trekken verder richting de Duinengordel. Dit is een reeks landduinen die zich uitstrekken van west naar oost. Na een eerste stevige stapdag planten we onze tentjes op een privéterrein in de buurt van Opoeteren.

Dag 2 zetten we onze tocht verder over de rand van het Kempisch plateau. Aan de rechterkant het Nationaal park, en aan de linkerkant de Maasvallei. We marcheren langs voormalige grindwinningen en grote waterplassen, een waar paradijs voor watervogels. Vanop de terrils van Eisden kunnen we al dit moois aanschouwen. Slapen doen we vandaag op een camping, waar we een welgekomen douche kunnen nemen. 

Dag 3 loopt verder over de oost- en later zuidrand van het Nationaal Park door bossen en langs kraakheldere beekjes om weer uit te komen in Kattevennen.

Samengevat:

 • 3 stapdagen
 • stevig tempo
 • 35 à 40km per dag
 • vlak tot licht glooiend terrein, geen technisch moeilijke paden
 • we koken ons eigen potje, bivakmateriaal nemen we mee in de rugzak

 

Benodigd materiaal

Gezien het tempo gevoelig hoger zal liggen dan bij een andere bivaktocht gaan we proberen om het met een zo licht mogelijke bepakking te doen. Dat gaat het stappen veel comfortabeler maken.

 • Rugzak: 25L --> 30L
 • Schoenen: lichte wandelschoenen, type A of trailrunners

Overnachtingen

De eerste nacht slapen we op een privater bivakplaats. De 2e nacht maken we gebruik van een camping met alle sanitaire voorzieningen.

Vervoer

Genk is perfect bereikbaar met het openbaar vervoer.

Wie toch met de auto wil komen kan parkeren in de buurt van het station van Genk of kan rechtstreeks naar Kattevennen komen.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is € 35,00.
Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 5,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

 • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

 • Kosten vervoer van/naar de startlocatie

 • Aankoop of huur van eigen materiaal

 • Eigen voeding/drank

 • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 20,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

 • Camping

Over de organisatoren / begeleiders

Hans Vanmechelen

Hans is al jaren actief als bergwandelaar, zowel in de zomer als in de winter. Volgde de cursus tot zelfstandig sneeuwschoenwandelaar. Maar vaak ging het niet snel genoeg of was er nog energie over op het einde van de dag. Om die reden begon hij dan ook met trailrunnen. Regelmatig neemt hij ook deel aan (internationale) trailwedstrijden.

Inschrijven

Deze activiteit is afgelopen.