Met sneeuwschoenen gaan we in 5 dagen door de Sellrainer bergketen. Begrensd door het Inntal in het noorden. In het zuiden vormen de Stubaier en Ötztaler Alpen een prachtig decor. De natuur- en stiltegebieden in Sellrain zijn in de jaren tachtig opgezet om de ontwikkeling van liften en wegen in het Alpengebied te beperken. In dit wilde natuurlijke landschap leven in de winter steenbokken en gemzen. Hier gaan sneeuwschoenstappers en toerskiërs buiten de gebaande paden naar eenzame bergcols en toppen.… Ideaal om in een uniek kader de nodige ervaring op te doen, zodat je in de toekomst op zelfstandige basis je eigen winters pad kan kiezen.

Concept en doelpubliek

Deze stage is het sluitstuk van de opleiding tot zelfstandig sneeuwschoenwandelaar, en biedt dan ook de mogelijkheid om alle theorie ook eens in de praktijk toe te passen: navigeren in een terrein waar alle paden met een dikke pak sneeuw bedekt zijn, keuzes maken in functie van het lawinegevaar, etc.

Deze stage is gericht op hikers die een flinke portie ervaring hebben in het zelfstandig uitvoeren van meerdaagse bergtochten in zomerse condities en reeds een eerste ervaring op sneeuwschoenen achter de rug hebben. Er zal voorrang gegeven worden aan wie de opleiding tot zelfstandig sneeuwschoenwandelaar volgt.
Een goede fysieke conditie is onontbeerlijk voor deze tocht. Wandelen met sneeuwschoenen is een pak inspannender dan met bergschoenen op een zomers pad. Je hoeft geen buitensportatleet te zijn maar wel fit zijn of bereid zijn om daar naartoe te werken door bijvoorbeeld 3 keer per week te sporten (gericht op duurinspanningen en indien nodig ook krachtoefeningen). Bovendien komt er in de winter extra veiligheidsmateriaal in de rugzak.

Tot en met 11 oktober zal de voorkeur gegeven worden aan deelnemers die zowel aan de lessenreeks als de stage deelnemen. Daarna kan voor beide onderdelen afzonderlijk ingeschreven worden.

Wie aan één van de stages wilt deelnemen zonder aan de lessenreeks te hebben deelgenomen, moet verplicht een cursus lawinekunde volgen en/of een deelname-attest kunnen voorleggen van een eerder gevolgde cursus. Deze dagcursus gaat door bij diverse clubs en wordt aangekondigd via de stagebrochure en website van de Klim- en Bergsportfederatie.

Programma

Verplicht voorbereidingsmomenten: 27 januari online of fysiek in Puur-Sint-Amands

Om elkaar beter te leren kennen, de nodige afspraken te maken en het programma te doorlopen, organiseren we een voorbereidingsmoment. Dit gaat door op woensdagavond 27 januari in Puurs-Sint-Amands (details volgen na inschrijving).

De uitwerking van de tocht maakt deel uit de opleiding, hier dus geen uitgebreide beschrijving van de dagetappes. Dagelijks wordt er 4 tot 7 uren gestapt met maximaal positief hoogteverschil van 800m, een goede fysieke conditie is dus noodzakelijk. Staptechnieken, basisoriëntatie en terreininschatting komen dagelijks aan bod. Op de eerste (en kortere) stapdagen is er ruimte voor extra praktijklessen zoals gebruik van het lawineslachtoffer-zoekapparaat (LSZA) en het uitgraven van een slachtoffer, sneeuwkunde, omgaan met noodsituatie en oriëntatie. Bij geschikte sneeuwomstandigheden kan een sneeuwhol worden gegraven.

Benodigd materiaal

Een paklijst zal bezorgd worden, samen met diverse verhuuradressen voor wie materiaal ontbreekt. Een GPS is niet verplicht maar sterk aanbevolen.

De huur van sneeuwschoenen kan via Outdoor Animation of bergsportzaken zoals Mounteqshop in Waregem, De Berghut in Hamme of K2 in Antwerpen. Recente LSZA-toestellen (vergeet batterijen niet!), sonde en alu-schop zijn verplicht, deze zijn allen eveneens te huur bij bovenstaande bergsportzaken (en ook bij Republik in Antwerpen of Avventura in Gent). Mocht je reeds over je eigen materiaal beschikken, dan bekijken we samen of het voldoende is voor deze tocht (meebrengen op 27 januari best, net als het schoeisel dat je voorziet!).

Overnachtingen

De stage is een meerdaagse trekking met overnachting in een comfortabele gîte in Lüsens (Praxmar) aan begin en einde van de stage, de tocht zelf verblijven we in verschillende berghutten – steeds op basis van halfpension en in meerpersoonskamers.

Vervoer

Er wordt op het voorbereidingsmoment verder afgesproken om te carpoolen – alternatief kan ook gekozen worden voor de (nacht)trein op Innsbruck (en vervolgens bus naar Praxmar/Lüsenstal).

Lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze opleiding, je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie dit najaar lid wordt, is meteen lid tot eind 2021.

Over de organisatoren / begeleiders

Bart Smets

Al van jongsaf gebeten door de bergmicrobe. De Tour du Mont Blanc op 9-jarige leeftijd veroorzaakte een wijdvertakte passie voor de klim- en bergsport. Via o.a. scouts én als reisbegeleider gewoon om in en mét groepen onderweg te zijn. UIAA en VTS gediplomeerd sportkader voor rots- en bergbeklimmen, sneeuwschoentrekkings en Übungsleiter Skitouren. Auteur van het handboek ‘Start to via ferrata’ en werkzaam voor KBF én als coach - trainer - reisleider.