Laden Evenementen

Heb je zin om een bivaktocht te maken in de ontluikende herfstkleuren, van de gezellige Hiking Advisor groepssfeer te genieten en wil je naast al wandelend een brok weinig bekend natuurschoon ontdekken, ook kennis maken met de veelzijdigheid van het packraften? Sluit je dan aan bij onze avontuurlijke packraftbivaktocht in de Dommelvallei.

Concept

Op dit packraftweekend nemen we je mee naar de Dommelvallei waar we één van de meest interessante riviertjes in Vlaanderen en Nederland terugvinden. De Dommel ontspringt in de gemeente Peer op het Kempens Plateau in Limburg en stroomt vervolgens al kronkelend in noordelijke richting om na 120km nabij ‘s-Hertogenbosch in de Maas uit te monden. Wie de Dommel over zijn loop volgt kan volop van verrassend veel natuurschoon genieten. Zo baant het riviertje zich een weg door het relatief uitgestrekte grensoverschrijdend natuurpark Plateaux-Hageven. Op dit packraftweekend zullen we vooral dit natuurpark verkennen. We maken daarbij een stevige voettocht langs de oevers van de Dommel, langs moerasgebieden en vennen, afwisselend door bos en over heide. Na een gezellige bivaknacht op een bivakweide keren we terug naar de rivier en peddelen we de Dommel af naar het beginpunt van de tocht. Onderweg zorgen we voor het nodige spel en plezier op de rivier en leren we de basis van het packraften aan.

Packraft?

Een packraft is een lichte en compacte opblaasbare éénpersoonsraft. Het ingepakte volume is daarbij niet meer dan dat van een tweepersoonstent en past dus samen met je andere materiaal in of op een trekkingrugzak. Lees er meer over op deze pagina.

Doelpubliek

Deze tocht is zowel geschikt voor wie nog nooit heeft gepackraft als voor de packrafter met reeds ervaring. Ook hoef je geen ervaring te hebben met meerdaagse wandeltochten. Je bezit wel het nodige wandel- en bivakmateriaal om deze tocht te kunnen volbrengen en wil graag mee op deze packrafttocht voor een eerste of verdere kennismaking met de mogelijkheden en veelzijdigheid van het packraften en om te genieten van een mooie bivaktocht met de wel gekende gezellige Hiking Advisor groepssfeer.

De tocht is in totaal ongeveer 40km lang. Daarvan wordt bijna de helft al peddelend afgelegd op de rivier. Op de wandelgedeelten zijn er geen moeilijkheden. Het packraftmateriaal wordt niet meegedragen op de eerste wandeldag, maar pas overhandigd op de bivak zodat je met een erg lichte rugzak het wandelgedeelte kunt volbrengen.

De Dommel is een rustig stromend riviertje, relatief smal en erg bochtenrijk zodat je hier zeer goed basis peddeltechnieken aan kunt leren.

Programma

We spreken af op zaterdag 19 oktober om 9u30 in Valkenswaard (Nederland). We laten hier onze wagens achter en maken een afwisselende voettocht naar onze bivakplek. Onderweg blijven we daarbij constant in het natuurpark. ‘s Avonds stellen we onze tentjes (of tarps) op op een speciaal voor ons voorziene bivakweide en maken het gezellig met een kampvuurtje.

Op zondag trekken we weer naar de Dommel met ons packraftmateriaal. De begeleiders helpen jullie om de packrafts vlot klaar te maken en de rivier op te gaan. We peddelen daarbij de Dommel af tot Valkenswaard. Onderweg maken we meerdere stops en voorzien we tijd om al spelenderwijs verdere packrafttechnieken aan te leren. Het einde is voorzien zondag omstreeks 16u.

Vervoer

We raden aan om te carpoolen naar Valkenswaard. Contactgegevens om het carpoolen af te spreken zullen ongeveer 10 dagen voor de tocht worden uitgewisseld (indien daarvoor toestemming gegeven werd door de deelnemer).

Benodigd materiaal

Neem regenjas en regenbroek mee tegen opspattend water tijdens het packraften en wat reservekledij in het geval je toch nat zou worden. Neem het wandelschoeisel mee waar je jezelf het meest comfortabel in voelt.

Verder neem je je trekkingrugzak en bivakmateriaal mee, drank voor de eerste dag en voldoende maaltijden/snacks. Op zondag ochtend kan er desgewenst een bakker opgezocht worden. Water wordt voorzien op de bivakweide.

Heb je geen eigen packraftmateriaal, dan geef je in het inschrijvingsformulier aan dat je materiaal wil huren. De begeleiders zullen je het gehuurde materiaal bij het begin van de tocht overhandigen en op het einde van de tocht terug verzamelen. De huurprijs voor de hele tocht bedraagt 45€ per persoon. Hierin is inbegrepen:

  • Alpacka packraft met spraydeck, opblaaszak en 4-delige peddel
  • Reddingsvest
  • Waterdichte drybag voor je rugzak
  • Neopreen sokken

Je bent uiteraard ook welkom met je eigen packraftmateriaal.

Over de begeleiders

Packraftrot Joery Truyen, alias Dzjow, neemt ons op sleeptouw. Veerle Maes staat hem bij. Beiden zijn ervaren packrafters die reeds vele packrafttochten hebben begeleid voor Hiking Advisor vzw.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is 30 euro. Hierin is de begeleiding, organisatie en de overnachting op de bivakweide inbegrepen. Niet inbegrepen zijn maaltijden, drank en vervoer. Wie geen Hiking Advisor lid is of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt 5 euro extra bij de deelnameprijs. Wie packraftmateriaal huurt betaalt bijkomend 45€.

Inschrijvingen

Er worden maximum 12 deelnemers toegelaten. Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot 1 juli of tot de tocht volzet is. Bij meer dan 12 inschrijvingen zal een willekeurige loting plaatsvinden. Binnen de week na de afsluitdatum (na 1 juli dus) zal je door de tochtbegeleider worden gecontacteerd waarop wordt meegedeeld of je al dan niet geselecteerd bent of je op de reservelijst staat. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld en eventuele huursom te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd. Annuleren kan kosteloos tot drie weken voor de activiteit, daarna wordt enkel nog de eventuele huursom voor het materiaal terugbetaald.