Wil je daarnaast ook kennis maken met de veelzijdigheid van het packraften?
Sluit je dan aan bij onze avontuurlijke packraft bivaktocht in de Dommelvallei.
Geen idee wat een packraft is?..
Een packraft is een lichte en compacte opblaasbare éénpersoonsraft. Het ingepakte volume is daarbij niet meer dan dat van een tweepersoonstent en past dus samen met je andere materiaal in of op een trekkingrugzak. Lees er meer over op deze pagina.
Op dit packraftweekend nemen we je mee naar de Dommelvallei waar we één van de meest interessante riviertjes in Vlaanderen en Nederland terugvinden. De Dommel ontspringt in de gemeente Peer op het Kempens Plateau in Limburg en stroomt vervolgens al kronkelend in noordelijke richting om na 120km nabij ‘s-Hertogenbosch in de Maas uit te monden.
Wie de Dommel over zijn loop volgt kan volop van verrassend veel natuurschoon genieten. Zo baant het riviertje zich een weg door het relatief uitgestrekte grensoverschrijdend natuurpark De Groote Heide.
Op dit packraftweekend zullen we vooral dit natuurpark verkennen. We peddelen de rivier af in onze packrafts doorheen het natuurschoon, begeven ons te voet naar een gezellige bivaklocatie.
Op zondag maken we een stevige voettocht langs de oevers van de Dommel, langs moerasgebieden en vennen, afwisselend door bos en over heide weer naar het beginpunt van de tocht. Onderweg zorgen we voor het nodige spel en plezier op de rivier en leren we de basis van het packraften aan.
Programma
We spreken af op zaterdag 22 april 09u30 in Neerpelt. We laten hier onze wagens achter en maken meteen kennis met het packraftmateriaal. De begeleiders helpen jullie om de packrafts vlot klaar te maken en de rivier op te gaan. We peddelen daarbij de Dommel af tot Valkenswaard. Onderweg maken we meerdere stops en voorzien we tijd om al spelenderwijs verdere packrafttechnieken aan te leren.
In Valkenswaard verlaten we de rivier en wandelen we, na het achterlaten van onze packraft, ongeveer 5 km verder naar een nabije mini-camping. Op zondag trekken we weer naar De Groote Heide en maken we een afwisselende voettocht terug naar de startplaats van de tocht waar we onze wagens weer oppikken. Het einde is voorzien zondag omstreeks 16u.
Benodigd materiaal
Neem regenjas en regenbroek mee tegen opspattend water tijdens het packraften en wat reservekledij in het geval je toch nat zou worden. Neem het wandelschoeisel mee waar je jezelf het meest comfortabel in voelt.
Verder neem je je trekkingrugzak en bivakmateriaal mee, drank voor de eerste dag en voldoende maaltijden/snacks voor het volledige weekend. Er is geen mogelijkheid om te bevoorraden onderweg. Water is uiteraard aanwezig op de mini-camping.
We willen je aanmoedigen om zelf op tocht te gaan, vandaar dat we vragen zelf een packraft en benodigdheden mee te brengen. Je kan deze huren op volgende locaties:
-
In Ekeren: https://fagusoutdoor.be/packrafthuren/
-
In Leuven: http://www.outdooranimation.be/verhuur/packraft-huren/
-
In Gent: https://www.off-trail.be/verhuur/
-
In Diest: https://www.veloraftadventures.be/huren
-
In Brussel: https://discoverent.be/
Hierbij moet je zeker volgend materiaal hebben:
-
Zwemvest
-
Peddel (best 4-delige)
-
Packraft
-
Opblaaszak voor packraft
-
Waterdichte zak voor bagage of regenhoes tegen spatwater
Indien je wat verder woont van een van de verhuurders, kan er ook onderling geregeld worden om er om te gaan.
Organiseer je zo dat je de packraft en het bijhorend materiaal + je kampeermateriaal voor minstens 500 m kan dragen. Zowel bij de start en op het einde van de packraft tocht moeten we al ons gerief over een kleine afstand dragen.
Kies het schoeisel waar je je het meest comfortabel mee voelt. Een lichte wandelschoen of trailrunners zijn het meest ideaal. Meer info over materiaal vind je terug op de site van Hiking Advisor.
Mensen met eigen packraftmateriaal vergeten ook hun reddingsvest niet mee te nemen.
Verder zeker niet vergeten:
-
2x Lunch
-
1x Ontbijt
-
1x Avondeten
-
Voldoende water voor de eerste dag + zonnecreme
-
Tent, slaapmatje, slaapzak
-
Packraft materiaal + zwemvest (zie hierboven)
-
Regenkledij
-
Reservekledij (in waterdichte zak)
Indien je graag materiaal deelt (vuurtje? tent? …) kan dit afgesproken worden via de carpoollijst.
Overnachtingen
Overnachten op de gezellige bivaklocatie op de minicamping De Punder
Vervoer
We raden aan om te carpoolen naar Neerpelt (Toegangspoort de Wulp, Tussenstraat 10, 3910 Pelt).
Contactgegevens om het carpoolen af te spreken zullen ongeveer 10 dagen voor de tocht worden uitgewisseld (indien daarvoor toestemming gegeven werd door de deelnemer).
Deelnameprijs
Inschrijving en annulatie
Over de organisatoren / begeleiders

Jan Dijkmans
