Dit weekend trekken we er op uit met de packraft in het moeras van de Clairmarais en Audomarais. Het is een Unesco Biosfeer natuurgebied net over de Franse Grens in de buurt van Poperinge. Vanaf de 13de eeuw maakten mensen dit moeras leefbaar door het graven van 700 km kanalen. En gelukkig voor ons zijn 170 km hiervan bevaarbaar.

We varen aan een rustig tempo en ontdekken de verschillende kanaaltjes. Verwacht je aan veel groen en rustieke huisjes. Onze bagage nemen we mee met de packraft en we overnachten in onze tent op een camping nabij het water.

Fysieke paraatheid
2
Bivak uitdaging
1

Concept en doelpubliek

Deze activiteit staat open voor zowel beginners als gevorderden. We houden het vaartempo laag en verkennen de kanaaltjes. We zullen ook een stukje wandelen en mogelijks eens zwemmen bij mooi weer. Iedereen met wat doorzettingsvermogen kan deze tocht zeker aan. 

Programma

We spreken zaterdagvoormiddag om 10:00 af op ons vertrekpunt aan de stijgers van Isnor aan de rand van de Clairmarais. Na het gezamenlijk opblazen van onze boten en het vastsjorren van onze bagage trekken we op peddeltocht het uitgestrekte moeras in. 

Vergeet niet dat deze plek werd gevormd door de mens sinds de middeleeuwen. We varen er tussen velden en groentetelers, langs kleine eilanden waarop charmante huizen verschijnen. Dankzij de grote vijver nabij de kanaaltjes kan je hier uitzonderlijke flora en fauna waarnemen. Stress en stadsdrukte hebben hier geen toegang, het gezang van vogels is het enige dat de stilte doorbreekt. 

We ontdekken de grote en kleine kanalen en doen ons best om onze oriëntatie niet te verliezen. Als het weer het toelaat gaan we ook te voet het het natuurreservaat van Romelaëre verkennen. Dit natuurgebied kenmerkt zich door een grote rijkdom aan planten- en vogelsoorten. Is sprake van de aanwezigheid van 250 plantensoorten, 200 vogelsoorten en 17 vissoorten. Daarnaast leven er diverse amfibieën soorten.

Tegen de vooravond meren we aan bij onze camping aan het water. Hier kunnen we zelfs genieten van een welverdiende douche. We koken ons eigen potje en kaarten gezellig na over onze eerste dag. 

De volgende ochtend trekken we na een welverdiend ontbijt terug het water op. We varen aan een rustig tempo terug richting onze startplek. Lukt het ons om zelf door de kleinste kanalen te navigeren? Wanneer het te nauw wordt zullen we even onze boot moeten dragen. Hier lijkt het aantal waterwegen eindeloos. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er tientallen woningen in deze regio enkel per boot te bereiken zijn. We wanen ons nog even in een andere wereld. 

Rond 16u30 komen we terug aan ons vertrekpunt.

Benodigd materiaal

We willen je aanmoedigen om zelf op tocht te gaan, vandaar dat we vragen zelf een packraft en benodigdheden mee te brengen. Je kan deze huren op volgende locaties: 

Hierbij moet je zeker volgend materiaal hebben: 

 • Zwemvest

 • Peddel (best 4-delige)

 • Packraft

 • Opblaaszak voor packraft

 • Waterdichte zak voor bagage of regenhoes tegen spatwater

Voorzie een rugzak waarmee je het nodige packraftmateriaal kunt dragen tijdens het wandelen. Je trekkingrugzak is hier het meest geschikt voor (of de zak die de verhuurder je meegeeft). Bij uitblijven van tropische temperaturen neem je verder ook regenkledij mee, net als wat reservekledij in het geval je uitzonderlijk toch doornat zou worden onderweg. Kies het schoeisel waar je je het meest comfortabel mee voelt. Een lichte wandelschoen of trailrunners zijn het meest ideaal. Meer info over materiaal vind je terug op de site van Hiking Advisor

Mensen met eigen packraftmateriaal vergeten ook hun reddingsvest niet mee te nemen!

Verder zeker niet vergeten: 

 • 2x Lunch 

 • 1x Ontbijt 

 • 1x Avondeten (restaurant nabij sluit om 18u)

 • Voldoende water voor de eerste dag + zonnecreme

 • Tent, slaapmatje, slaapzak

 • Packraft materiaal + zwemvest (zie hierboven)

 • Regenkledij

 • Reservekledij (in waterdichte zak)

 

Indien je graag materiaal deelt (vuurtje? tent? …) kan dit afgesproken worden via de carpoollijst.

Overnachtingen

We overnachten op Camping Grand Large in Salperwick. Deze camping aan het rand van het moeras heeft rechtstreeks toegang tot het water, en omschrijft zichzelf als “de droom van de visser”. De camping heeft sanitair en douches.

Vervoer

De Clairmarais ligt in Frans Vlaanderen op een dik uur rijden van Kortrijk. De gemakkelijkste manier om er te geraken is met de auto. Er zijn verschillende parkings aan het startpunt.

Prijs, Inschrijven, Annuleren

De deelnameprijs is € 30,00.
Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 5,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

 • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

 • Kosten vervoer van/naar de startlocatie

 • Aankoop of huur van eigen materiaal

 • Eigen voeding/drank

 • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 12,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

 • Overnachting op camping

Er worden maximum 14 deelnemers toegelaten.
Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 28 mei.

Binnen de week na de afsluitdatum word je door de organisator(en) gecontacteerd. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot twee weken voor de activiteit (met aftrek van € 5 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Jelke Clauwaert

Jelke is een enthousiaste natuurfan die graag tochten onderneemt solo of in groep. Ze is naast medewerker bij Hiking Advisor ook reisbegeleidster voor jongeren.

Joke Krekels

Joke ontdekte packrafts 5 jaar geleden op een dagje initiatie packraft met Hiking Advisor, na eerder al 2 jaar kajakpolo te spelen in de Gentse Universitaire ploeg. Net na de eerste corona lockdown kocht Joke haar 1e packraft. Sindsdien deed ze verschillende meerdaagse tochten op voornamelijk Vlaamse waterlopen zoals de Durme, Zuidlede en Moervaart, de Nete en De Dijle. Deze zomer deed ze een weekje wildwater stage in de Frans Alpen. Graag geeft ze nu de packraft microbe verder door.

Inschrijven