Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Maak je ook graag avontuurlijke bivaktochten door onze Ardennen? Klim je graag naar uitzichtpunten met vergezichten over kronkelende rivieren? Wandel je graag over avontuurlijke paden langs beken en rivieren maar kan een peddeltocht op een Ardense rivier je evengoed bekoren? Waarom kom je dan niet mee op onze 4-daagse tocht in de Ourthevallei waar we dit allemaal samen combineren in een gevarieerde packrafttocht pur sang!

Concept

Op deze packraft 4-daagse nemen we je mee naar de hogere en midden Ourthevallei tussen Houffalize en Hotton voor een erg afwisselende tocht waarbij we zowel te voet als al peddelend het stroomgebied van de Ourthe verkennen. We wandelen door het uitgestrekte woud en langs de door de bever ingepalmde beken van het Plateau des Tailles, leren het nut van de packrafts kennen op rivieroversteken, verkennen al peddelend het ongerepte stuwmeer van Nisramont en varen tot slot nog twee dagen de Ourthe verder af tot in Hotton waarbij we onderweg ondermeer de rotsen van Hérou beklimmen en het toeristische La Roche-en-Ardenne doorvaren. We overnachten telkens op een gezellige camping.

Packraft?

Een packraft is een lichte en compacte opblaasbare éénpersoonsraft. Het ingepakte volume is daarbij niet meer dan dat van een tweepersoonstent en past dus samen met je andere materiaal in of op een trekkingrugzak. Lees er meer over op deze pagina.

Doelpubliek

Deze tocht is zowel geschikt voor wie nog nooit heeft gepackraft als voor de packrafter met reeds ervaring. Je hebt idealiter wel al ervaring met meerdaagse wandelbivaktochten en wil graag mee op deze packrafttocht om de mogelijkheden en veelzijdigheid van het packraften verder te leren kennen.

De tocht is in totaal 76km lang. Daarvan wordt er 29km te voet afgelegd en 47km al peddelend over zowel stilstaand water als op de rivier. Op de wandelgedeelten zijn er geen technische moeilijkheden buiten plaatselijk modderige paden. Vermits we de eerste twee dagen dezelfde camping als uitvalsbasis gebruiken, kunnen we het rugzakgewicht beperkt houden tijdens het wandelen (packraftmateriaal weegt om en bij 5kg).

De Ourthe kent eenvoudige stroomversnellingen waar de begeleiders je probleemloos zullen door leiden. Voldoende uithouding in de armen, schouders en tevens een goede conditie van je rug is wel wat je nodig hebt om het peddelgedeelte van de tocht zonder fysieke ongemakken te kunnen voltooien.

Programma

We spreken af op zaterdag 6 april om 9u30 in Hotton. Vervolgens carpoolen we verder naar Nadrin. De eerste dag verkennen we te voet snelstromende beken als de Chevral, Martin-Moulin en Belle-Meuse op de zuidrand van het Plateau des Tailles. De packrafts worden mogelijk reeds gebruikt om stukken wandelpad te overbruggen die door de beverkolonies diep onder water zijn gezet. In Achouffe houden we vanzelfsprekend even halt om het streekbier te proeven voor wie zin heeft. Tegen de avond strijken we neer op een nabije camping welke onze uitvalsbasis wordt voor de volgende twee dagen. Wie er zin in heeft kan de packrafts ‘s avonds al verder testen als we packraftpolo spelen op de vijver op de camping.

Op dag twee trekken we zuidwaarts met onze packrafts in de rugzak en dalen af in de vallei van de Oostelijke Ourthe. In de vallei doorwaden we de rivier of maken afhankelijk van de waterstand een oversteek met de packrafts. Het langgerekte stuwmeer van Nisramont wordt van op het water helemaal verkend. De dag eindigt met een kleine afstand verder packraften op de Ourthe en een finale klim te voet naar de camping.

Op de derde en vierde dag packraften we verder op de Ourthe tot Hotton. Onderweg maken we korte tochtjes te voet naar ondermeer de rotsen van Hérou. De laatste nacht bivakkeren we op een camping vlak langs de rivier om de laatste dag La Roche-en-Ardennes te doorvaren en de rivier van karakter te zien veranderen als we de Ardennen verlaten naar de Famenne. Het einde is voorzien te Hotton op dinsdag 9 april tijdens de latere namiddag (exact tijdstip afhankelijk van het debiet van de rivier). Op de terugweg halen we de wagens nog even op in Nadrin.

Vervoer

We raden aan om te carpoolen naar Hotton gezien het gebrek aan openbaar vervoer verder naar Nadrin tijdens het weekend. Contactgegevens om het carpoolen af te spreken zullen ongeveer 10 dagen voor de tocht worden uitgewisseld (indien daarvoor toestemming gegeven werd door de deelnemer). Wie toch met de trein wil komen, spoort naar Melreux-Hotton en loopt vervolgens nog 2,5km te voet naar het afspreekpunt in Hotton.

Benodigd materiaal

Neem regenjas en regenbroek mee tegen opspattend water tijdens het packraften en wat reservekledij in het geval je toch nat zou worden. Neem het wandelschoeisel mee waar je jezelf het meest comfortabel in voelt.

Verder neem je je trekkingrugzak en bivakmateriaal mee, drank voor de eerste dag en voldoende maaltijden/snacks. Er is een bakker open in Nadrin op zondag (maandag gesloten) en er is tevens een frituur. Op maandag zijn er geen voorzieningen onderweg. Op dinsdag kan eventueel nog bevoorraad worden in La Roche op de middag.

Heb je geen eigen packraftmateriaal, dan geef je in het inschrijvingsformulier aan dat je materiaal wil huren. De begeleiders zullen je het gehuurde materiaal bij het begin van de tocht overhandigen en op het einde van de tocht terug verzamelen. De huurprijs voor de hele tocht bedraagt 130€ per persoon. Hierin is inbegrepen:

  • Alpacka packraft met spraydeck, opblaaszak en 4-delige peddel
  • Reddingsvest
  • Waterdichte drybag voor je rugzak
  • Neopreen sokken
  • Peddelmoffen bij koude

Je bent uiteraard ook welkom met je eigen packraftmateriaal.

Over de begeleiders

Packraftrot Joery Truyen, alias Dzjow, neemt ons op sleeptouw. Veerle Maes staat hem bij. Beiden zijn ervaren packrafters die reeds vele packrafttochten hebben begeleid voor Hiking Advisor vzw.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is 60 euro. Hierin is de begeleiding, organisatie en de overnachtingen op de campings inbegrepen. Niet inbegrepen zijn maaltijden, drank en het vervoer. Wie geen Hiking Advisor lid is of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt 5 euro extra bij de deelnameprijs. Wie packraftmateriaal huurt betaalt bijkomend 130€.

Inschrijvingen

Er worden maximum 12 deelnemers toegelaten. Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot 8 februari. Bij meer dan 12 inschrijvingen zal een willekeurige loting plaatsvinden. Binnen de week na de afsluitdatum zal je door de tochtbegeleider worden gecontacteerd waarop wordt meegedeeld of je al dan niet geselecteerd bent of je op de reservelijst staat. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld en eventuele huursom te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd. Annuleren kan kosteloos tot twee weken voor de activiteit, daarna wordt enkel nog de eventuele huursom voor het materiaal terugbetaald.