Onbekend maakt onbemind. Wie heeft er ooit al gehoord van de Ornain, laat staan met de packraft dit ongerepte Franse riviertje verkend? Deze waterloop vinden we terug tussen de heuvels in Frans Lotharingen en de Champagnestreek en stroomt meest van de tijd volop door het groen.

We nemen je mee op een relaxte 3-daagse tocht waar we vaak doorheen dichte bossen peddelen, kleine stroomversnellingen trotseren en ’s avonds neerstrijken op de wildbivak met een gezellig samenzijn langs een kampvuur dat we bouwen op één van de grindbanken in de rivierbedding. Wandelkilometers blijven beperkt, waterpret gemaximaliseerd, een tocht geschikt voor beginnende zowel als ervaren packrafters. Kan je je de stemming van deze packrafttocht al inbeelden? Inderdaad, La Douce France op zijn Hiking Advisor’s !

Concept en doelpubliek

Voorafgaande ervaring met packraften is niet vereist. Deze tocht is dus geschikt voor iedereen die wil kennismaken met het packraften, net als mensen met reeds packraftervaring. Wel heb je de nodige uithouding nodig in je armen en rug om gedurende 3 dagen een 6-tal uren te peddelen aan rustig tempo.

Het wandelen met bivak- en packraftmateriaal op de rug is beperkt tot maximaal 8km.

Programma

We spreken af in Châlon-en-Champagne (270km, 3u30 met de wagen vanuit Brussel) om 11u00. Vervolgens nemen we de trein stroomopwaarts naar een locatie die zal afhangen van de waterstanden van het moment.

Dagelijks peddelen we tot een 6-tal uren aan rustig tempo. Er is onderweg geruime tijd voor pauzes, evenals het spelen in enkele eenvoudige stroomversnellingen. Bivakkeren doen we telkens langs de rivier op een plek zonder voorzieningen. Het einde van de tocht is voorzien maandag om ten laatste 17u00 te Châlon-en-Champagne.

(*) Met de actuele coronasituatie blijft het onzeker of deze tocht kan plaatsvinden. Indien de regels tegen 22 mei gunstig veranderen dan zal deze tocht zover mogelijk doorgaan. Het exacte programma zal later worden meegedeeld aan de deelnemers en kan steeds worden aangepast aan de waterstanden van het moment en eventuele wijzigingen in het tijdschema van het openbaar vervoer (op dit moment nog steeds sterk ingeperkt in Frankrijk). Indien de tocht niet zou kunnen doorgaan in Frankrijk, wordt er een alternatieve tocht uitgewerkt in België voor zover mogelijk.

Benodigd materiaal

Neem je eigen bivakmateriaal mee, kookgerei en maaltijden voor de hele tocht. Reken op minimaal 2L water per persoon bij aanvang van de tocht. Voorzie een rugzak waarmee je nog het bijkomende packraftmateriaal op kunt meedragen (reken op het bijkomend volume van een ingepakte 2-persoonstent). Verder neem je regenkledij mee, zowel regenjas als regenbroek, ongeacht de weervoorspellingen, net als wat reservekledij in het geval je uitzonderlijk toch doornat zou worden onderweg. Kies het schoeisel waar je je het meest comfortabel mee voelt. Een lichte wandelschoen of trailrunners zijn het meest ideaal. Daarnaast zijn slippers of sandalen handig om droog schoeisel te hebben tijdens de bivak.

Mensen met eigen packraftmateriaal vergeten ook hun reddingsvest niet mee te nemen.

Anderen kunnen aangeven om het nodige packraftmateriaal te huren, welke dan aan het begin van de tocht aan je zal overhandigd worden. Het ter beschikking gestelde packraftmateriaal omvat:

  • Alpaca classic packraft met wildwater spraydeck en opblaaszak
  • 4-delige peddel
  • Reddingsvest
  • 80L drybag om je rugzak en spullen droog te houden op de packraft
  • Neopreen sokken om je voeten warm te houden in de packraft

Overnachtingen

Op deze tocht zullen we wildbivakkeren langs de rivier volop in de natuur en ver weg van enige voorzieningen.

Vervoer

We raden aan om met de wagen naar Châlon-en-Champagne te rijden en te carpoolen voor zover de coronasituatie dit toelaat. Eventuele carpoolafspraken maken we later onderling. Vanuit Châlon-en-Champagne nemen we verder de trein naar het beginpunt van de packrafttocht.

Over de organisatoren / begeleiders

Joery Truyen

Joery is een ervaren wildernisreiziger te voet, met packraft of al bikepackend met een uitgebreide passie voor landschapsfotografie.

Veerle Maes

Veerle Maes is een ervaren packrafters die reeds vele packrafttochten begeleidde voor Hiking Advisor. Ook winters Scandinavië is een uitverkoren hikingterrein.