Deze opleidingsstage is een speciale module 3 van het modulair opleidingstraject tot zelfstandig bergwandelaar en richt zich op meer ervaren profielen alsook personen die wat uitdagender terrein verkiezen om te bivakkeren.

Voorafgaand wordt je geselecteerd op basis van een uitgebreidere beschrijving van je ervaring en interesse in de opleiding zodat meer op maat gewerkt kan worden. Na eventuele selectie neem je deel aan het verplichte voorbereidingsmoment om je conditie en ervaring te testen. In dat weekend krijg je ook heel wat lesmomenten om je skillset aan te vullen, specifiek gericht op je interesses maar tevens in lijn met de leerlijnen van de Klim- en Bergsportfederatie. 

Na het doorlopen van deze fases kan je op het einde van de stage zelf op een verantwoorde en veilige manier een bivaktocht in elkaar te steken. 

De Belledonne is een onbekende streek nabij Grenoble, geflankeerd door de Ecrins, de Chartreuse en de Vercors. Het is een prachtig gebied met steile flanken en rustige wandelpaden over een diverse ondergrond. Blokkenterrein, gruispaden en met gras begroeid terrein wisselen elkaar vlotjes af. We trekken er langs meertjes, over kammen en pikken bewandelbare topjes mee.

Deze opleidingsstage is gericht op personen met een goede conditie (minstens 10km kunnen lopen op een uur + gewoon zijn van een volle bepakking te dragen) en reeds wat ervaring (minstens al gebivakkeerd hebben in minder goede weersomstandigheden, reeds een tocht in de bergen gemaakt hebben). De deelnemers zijn bereid een intakegesprek te houden met de begeleider om de ideale match tussen behoefte en aanbod te creëren. Deelnemers zijn geïnteresseerd om via praktijkgerichte lesmomenten tijdens het voorbereidingsmoment en de stage meer diepgang te brengen in hun skillset en hikingkennis.  Daarbij bereiden zij zich voor op het voorbereidingsweekend en de stage aan de hand van enkele opdrachten (bv. maken van een marsplan, voedingsschema…). De deelnemers zijn bereid om langere stapdagen te maken en deze te combineren met intensieve lesmomenten tijdens de dag. De deelnemers zijn bereid om hun grenzen af te tasten qua bivakomstandigheden (tarp/bivakzak…). Deelnemers die voor het eerst een leerrijke bivaktocht in de bergen wensen te maken kiezen best voor een ervaringstocht voor beginners of de beginnersstage naar de Ecrins.

Techniciteit wandelpad
2
Fysieke paraatheid
2
Bivak uitdaging
3

Programma

Intakegesprek met de begeleider 

Dit intakegesprek is nog voorafgaand aan de effectieve selectie. Via een kort digitaal gesprek (ongeveer 30min.) wordt nagegaan wat je ervaringsniveau is en welke kennis je graag wilt opdoen tijdens dit opleidingstraject. Afhankelijk van de match tussen behoeften en aanbod wordt je geselecteerd. Samen met jou bakenen we vervolgens af wat je mag verwachten en wat niet.

Verplicht voorbereidingsweekend - (18&19 maart 2023)

Het voorbereidingsweekend is er om alle deelnemers rond enkele skills tot eenzelfde niveau te brengen. In de Semoisvallei zoeken we wat hellingen op, testen we je conditie, je tredzekerheid en checken we het bivakmateriaal. Het wordt een gevarieerde tocht door bossen, langs de oevers van de Semois en natuurlijk her en der een uitzichtpunt. Bovendien geeft het de deelnemers de kans om elkaar wat te leren kennen, materiaal afspraken te maken en alvast enkele opdrachten te overlopen en voor te bereiden. Dit weekend gaat door op 18&19 maart in de Semoisvallei.

Stageweek in de Belledonne (Frankrijk) - Module 3 (12-18 augustus 2023) 

 • Zaterdag 12/8 reizen we af naar Chamrousse. 
 • Zondag 13/8 stappen we van het Croix de Chamrousse naar Lac Grand Doménon.
 • Maandag 14/8 gaan we naar Habert de la Pierre. 
 • Dinsdag 15/8 trekken we via een technisch terrein naar Lac de la Coche.
 • Woensdag 16/8 gaan we naar Lac Carré.
 • Donderdag 17/8 trekken we verder naar Haut Bréda.
 • Vrijdag 18/8 reizen we terug naar België.

Het aantal stapuren varieert van dag tot dag van 6u tot 8u per dag. De stapdagen worden aangevuld met intensieve educatieve momenten die naast een fysieke ook een mentale inspanning vergen.

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt bezorgd na inschrijving. De belangrijkste zaken zijn een degelijke rugzak, slaapmateriaal (matje, slaapzak) en goede stapschoenen. Het benodigd materiaal wordt in detail overlopen tijdens het voorbereidingsweekend en meestal wordt er vanalles onder de deelnemers gedeeld (bv. tent/kookvuurtjes/etc.). Indien je nog iets ontbreekt kan je steeds terecht bij diverse verhuurfirma’s of in extremis bij de begeleiders.

Van Hiking Advisor ontvang je tijdens het voorbereidingsweekend een planzeiger voor het voorbereiden van je marsplan alsook de nodige touwtjes in functie van het aanleren van enkele touwtechnieken i.f.v. moeilijker terrein. Dit is inbegrepen in de prijs van de stage.

Overnachtingen

Er wordt overnacht na de heenreis en voor de terugreis in een verblijf met gedeelde kamers. Tijdens de hiking overnachten we wild kamperend (wat toegestaan is in de regio).

Vervoer

Er wordt afgesproken in Chamrousse (FR) nabij Grénoble. Dit dorpje is bereikbaar met het openbaar vervoer. Er kan ook gecarpooled worden naar Chamrousse. Je staat zelf in voor je vervoer. Om ons terug te brengen van ons eindpunt naar het vertrekpunt wordt een taxibusje voorzien.

Over de regio

De Belledonne is een onbekende streek nabij Grenoble, geflankeerd door de Ecrins, de Chartreuse en de Vercors. Het is een prachtig gebied met steile flanken en rustige wandelpaden over een diverse ondergrond. Blokkenterrein, gruispaden en met gras begroeid terrein wisselen elkaar vlotjes af. We trekken er langs meertjes, over kammen en pikken bewandelbare topjes mee.

Deelnameprijs

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze opleiding. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 310,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

 • Begeleiding en organisatie
 • Educatief materiaal

Niet inbegrepen:

 • Kosten vervoer van/naar de startlocatie
 • Aankoop of huur van eigen materiaal
 • Eigen voeding/drank
 • Persoonlijke uitgaven ter plekke
 • Reservebudget (minstens 50€)

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 150,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

 • Overnachting in meerpersoonskamers bij aankomst en voor de terugreis (ongeveer 80€)
 • Ticket voor het liftje van Chamrousse (11€)
 • Kosten taxibusje (50€)

Over de organisatoren / begeleiders

Yanick Bos

Yanick is een ervaren hiker die er graag op uit trekt met gezin, Hiking Advisor of vrienden. Hij is Instructor Mountain Walking Trekking en geeft diverse opleidingen en workshops. Als GR-vrijwilliger onderhoudt hij een stuk van de GR 5 van Diest tot Lummen. Als bestuurder bij KBF of als redacteur bij Op Weg, draagt hij bij aan een sterke buitensportcommunity. Zijn streefdoel is hiken voor gezinnen en volwassenen toegankelijker maken.

Inschrijven

Deze activiteit is afgelopen.