Deze opleidingsstage in de Ecrins is de module 2 en 3 van een opleidingstraject waarbij je voorafgaand ook een module 1 volgde. Deze stage is geen gewone begeleide wandeltocht maar een opleidingstraject waarin alle nodige technieken aan bod komen in overeenstemming met de leerlijnen van de KBF. Het doel is dat je op het einde van de tocht zelf in staat bent om op een verantwoorde en veilige manier een bivaktocht in elkaar te kunnen steken en zelfstandig uit te voeren.

Deze opleidingsstage is gericht op bergliefhebbers zonder veel hoogtevrees die al ervaring hebben in de bergen en die graag een opleiding volgen om nu zelfstandig op stap te kunnen gaan. Hiermee bedoelen we mensen die al wandelervaring hebben in de bergen. Er is geen noodzaak tot ervaring in het bivakkeren vereist, maar het is wel aangewezen al wat ervaring te hebben (bv. in de Ardennen), want met een volledige bepakking op stap is heel wat anders dan een dagrugzak voor een huttentocht.

Als je nog geen ervaring hebt, raden we je aan eerst een ervaringstocht bivak beginners te volgen.

Indien je je registreert voor de module 3 ben je ook meteen geregistreerd voor de verplichte voorafgaande module 2 (het voorbereidingsweekend van 26 tot 28 mei).

 

Techniciteit wandelpad
3
Fysieke paraatheid
2
Bivak uitdaging
2

Programma

Verplicht voorbereidingsweekend - Module 2 (26-28 mei 2023)

Het voorbereidingsweekend (=module 2) gaat verder op de leerlijnen van module 1 en is er om al doende een aantal elementen uit de opleiding tot zelfstandig bergwandelaar in praktijk te brengen. Bovendien geeft het de deelnemers aan de stage de kans om elkaar wat te leren kennen, materiaal afspraken te maken en enkele opdrachten te overlopen en voor te bereiden. Dit weekend gaat door op vrijdag 26 mei vanaf 17u op Camping La Brise in Hotton tot zondagmiddag 15u. Zaterdagmiddag zoeken we wat hellingen op, testen we de tredzekerheid en checken we het bivak materiaal. Het wordt een korte, maar stevige gevarieerde tocht door bossen, langs de oevers van de Ourthe en natuurlijk her en der een uitzichtpunt.

Stageweek in de Ecrins (Frankrijk) - Module 3 (8-15 juli 2023)

 • Zaterdag 8 juli reizen we af naar Venosc waar we verblijven op de camping. De stage start om 17u.
 • Zondag 9 juli stijgen we van La Danchère naar de Lac Sec (1156m op, 129m down, 9 km)
 • Maandag 10 juli gaan we tot aan de Cabane de la Selle en bivakkeren we wat verderop (656m op, 589 down, 5 km)
 • Dinsdag 11 juli wandelen we tot aan de Lac Labarre (met daar een extra topje) (612 op, 236 down, 3,5km)
 • Woensdag 12 juli dalen we af tot in Valsenestre waar we verblijven in een Gîte (1150m down, 5km)
 • Donderdag 13 juli maken we een uitdagende klim en dalen af naar Lac de la Muzelle (1311m op, 500m down, 8km)
 • Vrijdag 14 juli dalen we terug naar La Danchère of naar Vénosc (meerdere opties mogelijk)
 • Zaterdag15 juli keren we huiswaarts.

Het aantal stapuren varieert van dag tot dag van 5u tot 7u per dag. De kortere stapdagen worden aangevuld met de nodige educatieve momenten die naast een fysieke ook een mentale inspanning vergen.

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt bezorgd na inschrijving, alsook de GPX-en en een tochtbeschrijving. De belangrijkste zaken zijn een degelijke rugzak, slaapmateriaal (matje, slaapzak) en goede stapschoenen. Het benodigd materiaal wordt in detail overlopen tijdens het voorbereidingsweekend (module 2) en meestal wordt er vanalles onder de deelnemers gedeeld (bv. tent/kookvuurtjes/etc.). Indien je nog iets ontbreekt kan je steeds terecht bij diverse verhuurfirma’s of bij de begeleider die ook heel wat te huur kan aanbieden.

Van Hiking Advisor ontvang je tijdens de module 2 een planzeiger voor het voorbereiden van je marsplan alsook de nodige touwtjes in functie van het aanleren van enkele touwtechnieken i.f.v. moeilijker terrein. Dit is inbegrepen in de prijs van de stage.

Overnachtingen

Er wordt tijdens de nacht voor de tocht en op de laatste nacht (na de tocht) overnacht op een camping  Tijdens de hiking overnachten we wildkamperend (wat toegestaan is in de regio) en 1 nacht in een Gîte (op basis van halfpension).

Vervoer

Er wordt afgesproken in Vénosc (Frankrijk). Dit dorpje is bereikbaar met het openbaar vervoer. Je staat zelf in voor je vervoer. je kan best carpoolen. Spreken we concreet af tijdens module 2.

Over de regio

Het Parc national des Écrins is sinds 1913 een nationaal park in Frankrijk en wordt gekenmerkt door zijn steile flanken. Het nationale park omvat het Écrinsmassief en beslaat inmiddels meer dan 90.000 hectare en heeft rondom een beschermde zone van nog eens 180.000 hectare. Het ligt in het departementen Isère, regio Auvergne-Rhône-Alpes, en het departement Hautes-Alpes, regio Provence-Alpes-Côte d’Azur, tussen de steden Gap, Briançon en Grenoble.

Deelnameprijs

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze opleiding. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 290,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

 • Begeleiding en organisatie
 • Prusiktouwtje, planzeiger en educatief materiaal

Niet inbegrepen:

 • Kosten vervoer van/naar de startlocatie
 • Aankoop of huur van eigen materiaal
 • Eigen voeding/drank
 • Persoonlijke uitgaven ter plekke
 • Reservebudget (minstens 50€)

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 100,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

 • 2x camping tijdens module 2 (ongeveer € 40)
 • camping voor eerste en na laatste stapdag (ongeveer € 30)
 • 1x halfpension in Gîte (ongeveer € 50)

Over de organisatoren / begeleiders

Philippe Annys

Als laatbloeier ontdekte Philippe de bergen. Met passie ging hij op zoek naar vele mogelijkheden die de bergsport aanbiedt (zomer winter, rotsklimmen, via-ferrata). Die ervaring en beleving geeft hij al meer dan 12j door via de opleiding zelfstandig bergwandelen (met bivakkeren). Met een tentje aan een meer staan is de ultieme beleving. Als IMWT en als lid van enkele technische werkgroepen bij KBF zet ik me 200% in om het opleidingstraject vorm te geven

Inschrijven

Deze activiteit is afgelopen.