Deze opleidingsstage in de Ecrins is de module 2 en 3 van een opleidingstraject waarbij je voorafgaand ook een module 1 volgde. Deze stage is geen gewone wandeltocht maar een specifieke tocht om de nodige skills te ontwikkelen cf. de leerlijnen van de KBF. Het doel is dat je op het einde van de tocht zelf in staat bent om op een verantwoorde en veilige manier een bivaktocht in elkaar te kunnen steken.

Deze opleidingsstage is gericht op beginners met een beperkte ervaring die graag een opleiding volgen. Hiermee bedoelen we mensen die al wandelervaring in de bergen (cf. huttentochten) hebben maar die nog geen bivaktochten in de bergen deden met een volledige bepakking. Ofwel gaat het over deelnemers die al bivaktochten deden in heuvelland maar nog niet in de bergen.

Indien je je registreert voor deze module 3 ben je ook meteen geregistreerd voor de verplichte voorafgaande module 2 (het voorbereidingsweekend op 22&23 april).

Techniciteit wandelpad
2
Fysieke paraatheid
2
Bivak uitdaging
2

Programma

Verplicht voorbereidingsweekend - Module 2 (22&23 april 2023)

Het voorbereidingsweekend (=module 2) is er om al doende een aantal elementen uit de opleiding tot zelfstandig bergwandelaar in praktijk te brengen. Bovendien geeft het de deelnemers aan de stage de kans om elkaar wat te leren kennen, materiaalafspraken te maken en enkele opdrachten te overlopen en voor te bereiden. Dit weekend gaat door op 22&23 april in de Semoisvallei. In de Semoisvallei zoeken we wat hellingen op, testen we de tredzekerheid en checken we het bivakmateriaal. Het wordt een gevarieerde tocht door bossen, langs de oevers van de Semois en natuurlijk her en der een uitzichtpunt.

Stageweek in de Ecrins (Frankrijk) - Module 3 (18-24 juni 2023)

 • Zondag 18 juni reizen we af naar Venosc waar we verblijven op een camping.
 • Maandag 19 juni  stijgen we van La Danchère naar Lac de Plan Vianney (1300m stijgen)
 • Dinsdag 20 juni gaan we tot aan Lac Labarre (900m stijgen, 600m dalen)
 • Woensdag 21 juni dalen we af tot in Valsenestre (1100m dalen)
 • Donderdag 22 juni gaan we naar Lac de la Muzelle (1100m stijgen, 600m dalen)
 • Vrijdag 23 juni keren we terug naar La Danchère (350m stijgen, 1600m dalen)
 • Zaterdag 24 juni keren we huiswaarts.

Het aantal stapuren varieert van dag tot dag van 5u tot 7u per dag. De kortere stapdagen worden aangevuld met de nodige educatieve momenten die naast een fysieke ook een mentale inspanning vergen.

Het relaas van een vorige editie kan je hier lezen. Wil je graag wat meer beelden, bekijk dan dit filmpje van één van onze deelnemers.

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt bezorgd na inschrijving. De belangrijkste zaken zijn een degelijke rugzak, slaapmateriaal (matje, slaapzak) en goede stapschoenen. Het benodigd materiaal wordt in detail overlopen tijdens het voorbereidingsweekend (module 2) en meestal wordt er vanalles onder de deelnemers gedeeld (bv. tent/kookvuurtjes/etc.). Indien je nog iets ontbreekt kan je steeds terecht bij diverse verhuurfirma’s of in extremis bij de begeleiders.

Van Hiking Advisor ontvang je tijdens de module 2 een planzeiger voor het voorbereiden van je marsplan alsook de nodige touwtjes in functie van het aanleren van enkele touwtechnieken i.f.v. moeilijker terrein. Dit is inbegrepen in de prijs van de stage.

Overnachtingen

Er wordt overnacht na de heenreis op een camping  Tijdens de hiking overnachten we wildkamperend (wat toegestaan is in de regio). Op de terugreis overnachten we in een weghotel.

Vervoer

Er wordt afgesproken in Vénosc (FR). Dit dorpje is bereikbaar met het openbaar vervoer. Je staat zelf in voor je vervoer. Er kan ook gecarpooled worden.

Over de regio

Het Parc national des Écrins is sinds 1913 een nationaal park in Frankrijk en wordt gekenmerkt door zijn steile flanken. Het nationale park omvat het Écrinsmassief en beslaat inmiddels meer dan 90.000 hectare en heeft rondom een beschermde zone van nog eens 180.000 hectare. Het ligt in het departementen Isère, regio Auvergne-Rhône-Alpes, en het departement Hautes-Alpes, regio Provence-Alpes-Côte d’Azur, tussen de steden Gap, Briançon en Grenoble.

Deelnameprijs

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze opleiding. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 285,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

 • Begeleiding en organisatie
 • Prusiktouwtje, planzeiger en educatief materiaal

Niet inbegrepen:

 • Kosten vervoer van/naar de startlocatie
 • Aankoop of huur van eigen materiaal
 • Eigen voeding/drank
 • Persoonlijke uitgaven ter plekke
 • Reservebudget (minstens 50€)

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 90,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

 • Overnachting bij aankomst op camping (ongeveer 15€)
 • Een maaltijd in één van de hutten (als onderdeel van het opleidingsprogramma) (ongeveer 35€)
 • Overnachting tijdens terugreis (ongeveer 40€)

Over de organisatoren / begeleiders

Yanick Bos

Yanick is een ervaren hiker die er graag op uit trekt met gezin, Hiking Advisor of vrienden. Hij is Instructor Mountain Walking Trekking en geeft diverse opleidingen en workshops. Als GR-vrijwilliger onderhoudt hij een stuk van de GR 5 van Diest tot Lummen. Als bestuurder bij KBF of als redacteur bij Op Weg, draagt hij bij aan een sterke buitensportcommunity. Zijn streefdoel is hiken voor gezinnen en volwassenen toegankelijker maken.

Inschrijven

Deze activiteit is afgelopen.