Heb je al veel (zelfstandige) ervaring met bivaktochten in het zomerse hooggebergte en wil je ook graag in de winter op stap? Tijdens deze opleidingsstage leer je alle kneepjes om zelfstandig op stap te gaan op sneeuwschoenen, om te gaan met lawinegevaar en te bivakkeren in de sneeuw.

Deze opleidingsstage is bedoeld voor ervaren bergwandelaars die al zelfstandig meerdaagse trekkings met volle bepakking hebben ondernomen in het zomerse hooggebergte (Alpen, Pyreneeën, Scandinavië) en ook in de winter op stap willen gaan. Een goede fysieke conditie en positieve mindset is een must. Bij voorkeur heb je al een eerste ervaring met sneeuwschoenwandelen gehad.

Techniciteit wandelpad
3
Fysieke paraatheid
4
Bivak uitdaging
4

Programma

Verplichte opleidingsmomenten op 18-19 november (Gent)
(vrijstelling mogelijk indien je eerder al opleiding volgde)

Er komt heel wat bij kijken om veilig op stap te gaan in de bergen. Tijdens het weekend van 18-19 november krijg je de nodige basis mee, overnachten kan (optioneel) in het sportverblijf in Gent:

  • 18 november: Workshop sneeuw- en lawinekunde: theorie & praktijk - aparte inschrijving via de website van Hiking Advisor

  • 19 november: Dag van de Winterbergsporter waar je volgende workshops volgt: (1) Sneeuwschoentochten: tochtplanning, (2) Bivakkeren in de winter en (3) Navigatie in een winters landschap - aparte inschrijving via de website van de Klim- en Bergsportfederatie


Andere onderwerpen zoals EHBO, fysieke voorbereiding, voeding, staptechnieken zal ik integreren in de voorbereidingsmomenten en de stage.

 

Verplichte voorbereidingsavond op 22 november (online)

Ik geef wat uitleg over het programma en wat precies van jou verwacht wordt qua voorbereiding van de stage. Praktische vragen kunnen dan ook al beantwoord worden. 

 

Verplicht voorbereidingsweekend op 6-7 januari (La Gleize)

Met een beetje geluk sneeuwt het, maar het wordt hoe dan ook een mooie én stevige tweedaagse in de Ardennen. Ideaal om met elkaar kennis te maken, het materiaal te testen en nog wat te oefenen met kaart & kompas. Bivakkeren doen we in de tuin van Julien. ‘s Avonds trekken we ook nog eens het donkere bos in voor een beetje nachtoriëntatie in groep. 

Reken op etappes van 20km en 600HM per dag, en zorg dus dat je al fysiek bent voorbereid en een wandeltempo van 4 à 5 km/h met rugzak aankan.

 

Tocht in de Beaufortain
Op zondag 11 februari spreken we om 16u af aan Auberge Le Valézan waar we twee nachten gaan verblijven. Voor het avondeten doen we een check van al het materiaal en de voeding die we gaan meenemen op de bivaktocht.

Maandag start aan de auberge en we klimmen naar onze eerste bergtop: Dôme de Vaugelaz (2.217m) waar we een prachtig zicht hebben op de vallei van de Tarentaise. Onderweg oefenen we onze staptechnieken op sneeuwschoenen, oriëntatie in de sneeuw en het omgaan met de lawine-uitrusting. Eenmaal terug in de auberge en wat opgefrist, bekijken we onze opties voor de bivaktocht rekening houdende met de lawinesituatie. 

Na het ontbijt verplaatsen we ons naar het startpunt van onze 5-daagse bivaktocht. Op zaterdagavond worden we terug in Moûtiers verwacht waar we de luxe van een hotelkamer hebben, een deugddoende douche nemen en de voeten onder tafel schuiven. Zondagochtend reizen we terug naar België na een lekker en uitgebreid ontbijt.

Benodigd materiaal

Alle materiaal voor winterbivak is nodig. Materiaal zoals slaapzak (temperatuurbereik tot -15°C), mat en 4-seizoenstent kunnen gehuurd worden op diverse adressen. Waarop je moet letten, wordt duidelijk tijdens de workshop van 19 november en a.d.h.v. de paklijst die je wordt bezorgd.

Lawine-uitrusting (toestel: Mammut Barryvox, sonde, schop) en sneeuwschoenen (Tubbs Flex Alp of VRT) kunnen gehuurd worden via de tochtbegeleidster (huurprijs ongeveer 55 euro) en zal ook door haar worden meegebracht naar de stage. Heb je je eigen materiaal, laat dan zeker weten wat je hebt, want niet alles is geschikt voor het hooggebergte.

Overnachtingen

De eerste twee nachten van de stage slapen we nog binnen, maar daarna trekken we er 5 dagen in de sneeuw op uit! Als de kwaliteit van het poeder het toelaat, dan graven we een sneeuwhol om in te slapen. Na de stage laten we ons terug onderdompelen in de luxe van een zacht bed, warm water en lekker eten.

Vervoer

Er wordt vooraf afgesproken om te carpoolen. Wie met de trein reist, kan in het station van Aime-la-Plagne een taxi nemen (15min rijden naar Valézan, reserveer tijdig). In Moûtiers is een station.

Deelnameprijs

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze opleiding. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 295,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

  • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

  • Kosten vervoer van/naar de startlocatie

  • Aankoop of huur van eigen materiaal

  • Eigen voeding/drank

  • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 250,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

  • 2x overnachting in HP in Auberge Le Valézan (120 euro)

  • 1x overnachting in moderne tweepersoonskamers B&B in Auberge de Savoie in Moûtiers (98 euro incl. taxe de séjours en royaal ontbijt), avondeten à la carte

Inschrijving en annulatie

Er worden maximum 6 deelnemers toegelaten.
Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 31 december.

Hiking Advisor stuurt je vervolgens een bevestiging van inschrijving via het adres stevenlauwereins@gmail.com. Er zal dan gevraagd worden het deelnamebedrag te betalen binnen de twee weken. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot 1 maand voor de aanvang van de cursus (met aftrek van € 10,00 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Debbie Sanders

Debbie doorliep een opleiding tot professioneel bergwandelgids (accompagnateur en montagne) en is al jarenlang actief als tocht- en stagebegeleidster in zomer en winter. Ze schreef een boek, samen met Geert van Speybroeck: “Hoe word ik bergwandelaar”, heeft een eigen blog www.debbiesanders.be.

Inschrijven