Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Als je aan Kroatië denkt, denk je niet meteen aan een gebergte maar vergis je niet. Het gebergte is niet per se hoog maar net zoals de Schotse “bergen” kan het Velebitgebergte zonder hoog te zijn heel wat uitdagingen bieden.

Velebit ligt in het midden van Kroatië, langs de Dalmatische kust van de Adriatische Zee en is een onderdeel van de Dinarische Alpen. Het massief is zowel aan de oppervlakte als in de ondergrond een karstgebied, waardoor er veel grotten en ondergrondse rivieren voorkomen. In het gebergte kan je ook heel wat fauna en flora vinden, alsook de nodige uitdagingen om te oriënteren.

De keuze om in het Velebitgebergte een opleidingsstage te organiseren is dan ook een zeer bewuste. Naast oriënteren worden alle doelstellingen van de cursus tot zelfstandig bergwandelaar nagestreefd tijdens deze 6-daagse tocht. Dit is geen vrijblijvende hiking want je zal opdrachten voorbereiden voor en uitvoeren tijdens de tocht rond diverse topics. Van oriënteren tot EHBO, van weerkunde over staptechnieken en bivakroutine tot een kennismaking met de lokale fauna en flora. Het komt allemaal aan bod.

Concept

Deze opleidingstage is er om de nodige skills te ontwikkelen of bij te schaven om zo op het einde van de tocht zelf in staat te zijn om op een kwalitatieve en veilige manier een bivaktocht in elkaar te kunnen steken. Dit volgens de leerlijnen van zelfstandig bergwandelen volgens de Klim- en Bergsportfederatie (KBF). De stage bestaat uit een voorbereidingsweekend en de stage zelf. Aangezien het een stage is, vragen we ook heel veel inzet van de deelnemers. Het is géén begeleide tocht. Iedere deelnemer krijgt opdrachten en zal even de groep leiden in moeilijker terrein. Zo merk je snel het verschil tussen het meelopen in groep of het zelfstandig de bergen in trekken en het begeleiden van vrienden of familie tijdens zo’n avontuur.

Doelpubliek

Deze stage is gericht op licht gevorderden die zelfstandig de bergen willen intrekken. Hiermee bedoelen we mensen die toch al wat wandelervaring in de bergen hebben (cf. huttentochten) maar die nog zelf geen bivaktochten in de bergen voorbereid hebben. Het is  belangrijk om al wat op stap geweest te zijn met meer dan een dagrugzak. Als het je eerste ervaring is met een meerdaagse hiking met bepakking is deze stage serieus buiten je comfortzone en misschien nog niet echt iets voor jou. Als je al wat tochten gedaan hebt met volledige bepakking in het heuvelland en je wilt jezelf laten bijscholen om ook in de bergen op stap te gaan, dan is deze stage zeker je ding!

Wie eerder deelname aan een soortgelijke opleidingsstage zal op de reservelijst worden geplaatst, en pas vanaf 1 januari worden gecontacteerd als er nog plaatsen open blijven.

Verplicht voorbereidingsweekend 9-10 februari

De ervaring en het gevorderd zijn wordt getest tijdens het voorbereidingsweekend op 9 & 10 februari 2019 zodat je nog de nodige pointers mee kan krijgen om goed voorbereid deel te nemen aan de stage. Tijdens het weekend maak je kennis met de andere deelnemers en je begeleider. Naast een mooie hike trek je naar Alle-sur-Semois waar je ingeleid wordt in de eerste stappen om met kaart en kompas te werken, stem je af over het mee te nemen materiaal, wordt de eerste bivakroutine overlopen en krijg je een uiteenzetting over voeding en het pakken van je rugzak. Ook krijg je er uitleg over de opdrachten ter voorbereiding van de stage.

Programma

Zaterdag 11 mei

We reizen af op zaterdag 11 mei vanaf Zadar Airport naar Zavizan (rit van ongeveer 3u) waar we in een zeer eenvoudige hut overnachten. We arriveren er vrij laat in de avond dus de briefing voor de tocht gebeurt op zondagochtend 12 mei. In het busje kunnen we natuurlijk rustig kennismaken en al heel wat zaken bespreken, of gewoon wat bekomen van de vlucht.

Zondag 12 mei – vrijdag 17 mei

Aantal stapuren: afhankelijk van de dag tussen de 4 à 8u.

Overnachting: tent – wildbivak

Op zondagochtend start onze stage doorheen het Velebitgebergte. Het gebergte wordt gekenmerkt door dichte bossen en karstlandschappen met uitzicht over de omgeving, soms zelfs met zicht op de Adriatische zee. Het landschap is zeer heuvelachtig dus we stijgen en dalen regelmatig tijdens de tocht. We bivakkeren gedurende de gehele tocht waarbij we zeker 6 stapdagen tellen.

Tijdens deze stage krijg je een hele cursus tot zelfstandig bergwandelen voorgeschoteld. Geen pure theorie, wel vooral praktijk met diverse oefeningen en opdrachten. Van kaart en kompas, staptechnieken, weerkunde over voeding tot fauna en flora. De diverse topics komen gespreid over de stapdagen aan bod.

We passeren weinig tot niet in de bewoonde wereld waardoor we onze voeding voor de gehele tocht meedragen. Onderweg tanken we water bij waar mogelijk. De weersomstandigheden in mei zijn aangenaam om te wandelen. Er kan wel nog wat vereisde sneeuw liggen in de bossen waardoor materiaal voor licht winterse omstandigheden een must is. Tijdens het verplichte voorbereidingsweekend kan je je materiaal testen en ronduit vragen stellen. De paklijst wordt dan namelijk in detail overlopen.

Onze route slingert zich door de bossen, over de kalkgraslanden, langs dolines (kuilen) en over de rotsen. We komen uiteindelijk aan in Baske Ostarije waar we kamperen op de camping of een nachtje in de hostel slapen.

Zaterdag 18 mei

Op zaterdag 18 mei ronden we onze stage ‘s ochtends af in Baske Ostarije waar we opgepikt worden met een busje om tijdig de vlucht van Zadar naar België te kunnen nemen.

Overnachting

De eerste avond en mogelijks de laatste avond wordt overnacht in een eenvoudige hut. De overige nachten brengen we door in onze tentjes tijdens een wildbivak.

Vervoer

Afreizen naar Kroatië voorzie je zelf. We spreken af in Zadar aan de luchthaven op 11 mei om 18u30 à 19u. Dit kan met de wagen (reken anderhalve dag rijden), met het openbaar vervoer (zeer beperkt) of het vliegtuig (vluchtgegevens: zie hieronder).

Vluchtgegevens:  (voor je vlucht moet je om en bij de 300€ tellen, afhankelijk van het moment van boeken)

  • SN Brussels Airlines – vlucht op zaterdag 11 mei van 16u05 (Zaventem -> Zadar)
  • SN Brussels Airlines – vlucht op zaterdag 18 mei van 18u45 (Zadar -> Zaventem)

In Zadar worden we opgepikt met een busje dat ons afzet in het Velebitgebergte en er ons op ophaalt op zaterdag 18 mei.

Benodigd materiaal

Paklijsten vind je voldoende op de site van Hiking Advisor, maar we bezorgen ook nog een gedetailleerde lijst tijdens het voorbereidingsweekend. Wat onmisbaar is: Drie-seizoenstent (licht gewicht en evt te delen met andere deelnemers) of tarp, slaapzak en matje, kompas en een hoogtemeter. Heb je vragen omtrent het materiaal, stel je vraag aan de begeleider!

Over de begeleider

Yanick Bos organiseert sinds zijn 16e trips naar bekende en minder bekende regio’s. Zijn tochtverslagen en bijhorende foto’s kan je steeds vinden op zijn blog. Yanick engageert zich via Great By Nature vzw om hiking zo laagdrempelig mogelijk te maken en specifiek voor gezinnen. Hij geeft workshops, lezingen en schrijft artikels voor magazines zoals Op Weg, Hike&Trekking… Hij is Instructor Mountain Walking & Trekking.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is 370 euro. Hierin zit de begeleiding, organisatie, een overnachting in de berghut en het vervoer ter plaatse (van Zadar naar het Velebitgebergte en terug) inbegrepen. Wie geen lid of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt 10 euro extra bij de deelnameprijs.

Lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze stage, je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie dit najaar lid wordt, is meteen lid tot eind 2019.

Inschrijvingen

Er worden maximum 7 deelnemers toegelaten. Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot 24 december. Binnen de week na de afsluitdatum wordt je door de tochtbegeleider gecontacteerd. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd. Annuleren kan kosteloos tot 28 februari. daarna wordt het deelnamegeld niet terugbetaald met uitzondering van overnachtingskosten (indien ze volledig kunnen worden gerecupereerd). We raden aan om een annulatieverzekering te nemen! Lees op deze pagina onze algemene voorwaarden na.