Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Deze opleidingsstage heeft als doel om de vergaarde kennis uit module 1 en 2 in praktijk om te zetten, op het terrein. We gaan hiervoor naar de Queyras (spreek uit Kèra), een klein dal in de Franse Hautes-Alpes (regio Provence-Alpes-Côte d’Azur). Het gehele dal vormt een regionaal natuurpark, het Parc Naturel Régional du Queyras. Pas op, het wordt een pittige tocht. Best goed oefenen met een rugzak op voorhand dus. Er zit namelijk dit jaar een drieduizender in (Pointe d’Ecrains 3038m).

Doelpubliek

Deze opleiding is gericht op ervaren bivakkers de reeds diverse tochten ondernamen in lagere berggebieden zoals de Ardennen en de Vogezen, of begeleide tochten ondernamen in het gebergte, maar nu alle vaardigheden en kennis willen opdoen om zelfstandig tochten in het hooggebergte te maken. Het is een erg intensief traject maar waar je enorm veel van zal opsteken.

Het is belangrijk om over een goede conditie te beschikken. Je hoeft zeker niet tot het uiterste afgetraind te zijn, maar vereist is wel dat je fysiek en mentaal in orde bent en dat je je eigen lichaam kent.

Wie eerder deelname aan een soortgelijke opleidingsstage zal op de reservelijst worden geplaatst, en pas vanaf 1 april worden gecontacteerd als er nog plaatsen open blijven.

Programma

Kortweg zien de dagetappes er zo uit. Jullie zullen uiteraard nog veel meer te weten komen door zelf het programma grondig voor te bereiden…

 • dag 0: reis naar Ceillac.
 • dag 1: za – start stage om 16u. Touwtechnieken, overlopen tocht, weerkunde, materialen en rugzak.
 • dag 2: zo – naar Bergerie Andrevez (5.6km, stijgen 840m; dalen 307m, 4u staptijd)
 • dag 3 – ma – naar Cabane des Chalances (7,5km, stijgen 755m, dalen 1048m, 4u15 staptijd)
 • dag 4 – di – naar Lac Blue (7,2km, stijgen 1148m, dalen 522m, 5u20 staptijd)
 • dag 5 – woe – naar Lac Ste-Anne (11,7km, stijgen 1130m, dalen 1150m, 6u30 staptijd)
 • dag 6 – do – naar Lac des Rouites (4,1 km, stijgen 249m, dalen 332m, 2u staptijd)
 • dag 7 – vr – naar camping Ceillac (5km, stijgen 68m, dalen 814m, 1u30 staptijd)

Overnachtingen

De eerste en laatste dag wordt er verbleven op een camping. Alle nachten onderweg bivakkeren we in de bergen.

Verplicht traject module 1, 2 & 3

 • Module 1: Weerkunde, marsplan, materialen : keuze uit 2 sessies: 17 februari of 3 maart (zondag) van 9u tot 18u. (kan door iedereen gevolgd worden, ook als je niet kan deelnemen aan module 2 & 3)
 • Module 2: Conditietest, staptechnieken, nachtorientatie, knopen touwtechnieken, weerkunde, voeding,  bivaktechnieken en praktische afspraken voor module 3 van vrijdag 10 mei 19u tot zondag 12 mei 13u
 • Module 3: Alles in de praktijk van zaterdag 20 juli tot zaterdag 27 juli.

Vervoer

Carpooling. De concrete afspraken zullen gemaakt worden tijdens module 2.

Benodigd materiaal

Wordt later via een technische fiche aangeleverd. In deze fiche staan de minimumwaarden waaraan de materialen moeten voldoen. Wacht dus even met kopen. Ook tijdens module 2 worden er vele tips gegeven en heb je nog de tijd om te kopen. Er zal ook een verhuurlijst worden bezorgd met al heel wat materialen.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is 230 euro. Hierin zit de begeleiding, organisatie, hulptouwen en planzeiger en 2 overnachtingen camping inbegrepen. Wie geen lid of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt 10 euro extra bij de deelnameprijs. Uiterste inschrijvingsdatum is 1 april 2019. Van zodra ingeschreven zal je een voorschot worden gevraagd (per mail) die moet betaald worden binnen de twee weken.

Daarnaast neem je deel aan module 1 (30 euro voor leden, 40 euro voor niet-leden) en module 2 (60 euro voor leden en 70 euro voor niet-leden HA). In de prijs van module 2 zitten alle kosten inbegrepen, ook eten en drinken en didactisch materiaal. Module 2 gaat door in de Chaveehut waar we overnachten op de bivakweide.

Lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze stage, je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie dit najaar lid wordt, is meteen lid tot eind 2019.

Over de begeleider(s)

Philippe is Instructor Mountain Walking & Trekking en Wilderness First Responder. Hij is verbonden als sportkaderlid bij het KBF. Hij begeleidt al 10j de Stage Zelfstandig Bergwandelen en teert op heel wat ervaring. Hij geeft dit met veel passie en geen vraag is hem te veel.

Ellen Maes is kersvers Instructor Mountain Walking & Trekking en zal als co-begeleider meegaan.

Inschrijvingen

Voor het traject van module 1, 2 en 3 zijn er 10 deelnemers toegelaten. Wie enkel wilt deelnemen aan module 1, kan dit ook, maximaal 15 deelnemers per sessie worden toegelaten. Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier. Voor module 3 kan dit tot 1 april 2019. Annuleren kan kosteloos tot 1 mei 2019. Daarna wordt het deelnamegeld niet terugbetaald met uitzondering van overnachtingskosten (indien ze volledig kunnen worden gerecupereerd). We raden aan om een annulatieverzekering te nemen! Lees op deze pagina onze algemene voorwaarden na.