Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Wie de wandelmicrobe te pakken heeft, vindt het al snel moeilijk om de bergschoenen na de zomer op stal te zetten. En waarom zou je? Ook in de winter kan je op stap gaan, in de sneeuw. Maar hoe doe je dat op een veilige manier? En ga je dan geen kou lijden?

Vier bergsportclubs (BAC Antwerpen, BPA Antwerpen, Vlaamse Bergsport Waasland & Hiking Advisor) slaan de handen in elkaar voor een gloednieuwe opleiding voor sneeuwschoenwandelaars die je helemaal klaarstomen om er zelfstandig op uit te trekken!

Concept

De opleiding bestaat uit een lessenreeks (incl. praktijkweekend) & afsluitende stage. Hierin leer je alle praktische tips om op een veilige en verantwoorde manier met sneeuwschoenen op stap te gaan in lawinegevaarlijk terrein (hellingen tot 30°). Je krijgt de kans om zelf veel te oefenen en ervaring op te doen onder leiding van ervaren en gediplomeerde tochtbegeleiders.

Doelpubliek

We mikken op ervaren bergwandelaars die bij voorkeur al een eerste ervaring met sneeuwschoenwandelen hebben en leergierig & fit zijn. De winter is namelijk best uitdagend: de omstandigheden vragen veel van je mentale en fysieke kracht. Heb je nog geen ervaring in de sneeuw, dan compenseer je dat met diverse jaren ervaring in meerdaagse tochten in zomerse condities. Ervaring met kaart, kompas en GPS is ook aanbevolen.

Programma

Deelname aan alle lessen is verplicht, gezien er telkens wordt verder gebouwd. De opleiding gaat op de volgende data door:

  • 25 november (ganse dag): sneeuw- en lawinekunde aan het Donkmeer, Berlare
  • 25-26 november (avond en volgende ochtend): (optionele) workshop bivakkeren in de winter aan het Donkmeer, Berlare
  • 29 november (avond): gebieds- en tochtkeuze in het Huis van de Sport in Antwerpen
  • 12 of 14 december (avond): tochtplanning in het Huis van de Sport in Antwerpen of Sporthotel Gent (zelf datum & locatie te kiezen door de deelnemer)
  • 16-17 december (praktijkweekend): roterende workshops over kaart & kompas, GPS, materiaal en EHBO & noodsituaties
  • 20 december (avond): weerkunde in het Huis van de Sport in Antwerpen

Daarna kan je kiezen uit één van de volgende stages om al de opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk toe te passen:

  • Een sneeuwschoenstage met dagwandelingen in de Bauges (Franse Alpen), BAC & BPA Antwerpen, 17-21 februari 2018 – NOG PLAATSEN VRIJ
  • Een meerdaagse kampeertrekking in Néouvielle (Franse Pyreneeën), Hiking Advisor, 25 februari – 2 maart 2018 – VOLZET
  • Een meerdaagse sneeuwschoentrekking met overnachting in hutten in Verwall & Silvretta (Oostenrijkse Alpen), Hiking Advisor, 5-10 maart 2018 – VOLZET

Kies de stage die het best bij je interesses, capaciteiten & ervaring past! Neem gerust contact op met de stageleiding in geval van vragen.

Tot en met 6 oktober zal de voorkeur gegeven worden aan deelnemers die zowel aan de lessenreeks als de stage deelnemen. Daarna kan voor beide onderdelen afzonderlijk ingeschreven worden.

Wie de stage wilt meevolgen zonder aan de lessenreeks te hebben deelgenomen, moet verplicht een cursus lawinekunde volgen en/of een deelname-attest kunnen voorleggen van een eerder gevolgde cursus. Deze dagcursus gaat door bij diverse clubs en wordt aangekondigd via de stagebrochure en website van de Klim- en Bergsportfederatie

Deelnameprijs

Maximum 25 deelnemers krijgen toegang tot de opleiding. Voor de lessenreeks is de deelnameprijs 110 euro. Hierin zitten de organisatie, cursusmateriaal én 1 overnachting in half pension in Chaveehut inbegrepen. Voor de stage zal je gecontacteerd worden door de organiserende club.

Lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze opleiding, je club kies je bij inschrijving. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie dit najaar lid wordt, is meteen lid tot eind 2018.

Inschrijven

Meld je aan via onderstaand inschrijvingsformulier. Sommige stages zijn al volzet, maar er is nog plaats voor de Bauges. Je kan ook altijd aanmelden door de reservelijst.