Heb je al veel (zelfstandige) ervaring met bivaktochten in het zomerse hooggebergte en wil je ook graag in de winter op stap? Tijdens deze opleidingsstage leer je alle kneepjes om zelfstandig op stap te gaan op sneeuwschoenen, om te gaan met lawinegevaar en te bivakkeren in de sneeuw.

Deze opleidingsstage is bedoeld voor ervaren bergwandelaars die al zelfstandig meerdaagse trekkings met volle bepakking hebben ondernomen in het zomerse hooggebergte (Alpen, Pyreneeën, Scandinavië) en ook in de winter op stap willen gaan. Een goede fysieke conditie en positieve mindset is een must. Je hoeft nog geen ervaring te hebben met sneeuwschoenen.

Techniciteit wandelpad
2
Fysieke paraatheid
3
Bivak uitdaging
4

Programma

Om je optimaal voorbereiden op de stage zijn er enkele voorbereidende workshops:

 • Sneeuw- en lawinekunde - Gent - 13 november (dit onderdeel is verplicht, past de datum niet, dan kan je ook voor een andere datum uitkijken in het aanbod van de Klim- en Bergsportfederatie)
 • Tochtplanning bij sneeuwschoenwandelen - Genk - 20 november - “Dag van de winterbergsporter” (aangeraden)
 • Offline navigeren - Genk - 20 november - “Dag van de winterbergsporter” (aangeraden)
 • Winter-EHBO - Genk - 20 november - “Dag van de winterbergsporter” (aangeraden)

Samen met de groep gaan we op voorbereidingstocht Hoge Venen op 7 & 8 januari, waar we een tentje neerpoten op de legale bivakzone van La Bergerie (gereserveerd). Intussen oefenen we op het navigeren (ook in het donker), testen we wat wintermateriaal uit en maken uitgebreid kennis.

Op maandagavond 20 februari ontmoeten we elkaar in Langwies. De eerste dag blijven we nog ter plekke. We maken een lokale wandeling de bergen in, waar we oefenen met het stappen op sneeuwschoenen en met de lawine-uitrusting. Ook een uitgebreide materiaalcheck gebeurt zodat we alles mee hebben op onze meerdaagse tocht.

Woensdagochtend gaan we kort de trein op naar het startpunt van onze 4-daagse tocht. De route gaan we samen bepalen in functie van de condities en het lawinegevaar. Halverwege de tocht (de tweede nacht) verblijven we in een skihaus met alle comfort. De eerste en derde nacht wordt er gebivakkeerd in de sneeuw ‘in the middle of nowhere’. 

Zaterdagavond komen we terug in het dal en sluiten we de stage samen af. Op zondag 26 februari rijden we terug huiswaarts.

Benodigd materiaal

Alle wintermateriaal is nodig maar dat zal worden overlopen. Sneeuwschoenen en lawine-uitrusting worden voorzien voor de begeleidster (voorzie een budget van 65-70 euro). Voor tent, slaapzak, matje en kookmateriaal wordt bekeken wie wat heeft. Tent en matje die in de zomer gebruikt worden, zijn mogelijks goed genoeg voor de winter (samen te bekijken). Slaapzak moet wel warmer zijn (reken op een comforttemperatuur van minstens -15°C), ook dit kan gehuurd worden. Verhuuradressen vind je op deze pagina.

Overnachtingen

Er wordt 3 maal overnacht in een gasthuis in het dal (start en einde van tocht). Op de meerdaagse bivaktocht wordt 2x gebivakkeerd met daartussen een overnachting in een comfortabele skihaus.

Vervoer

Langwies is zowel met het openbaar vervoer (treinstation) als met de auto bereikbaar. Er worden op voorhand afspraken gemaakt om te carpoolen tussen de deelnemers. De begeleidster komt van een bijscholing in Oostenrijk en kan dus enkel op de terugweg mensen laten meerijden.

Deelnameprijs

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze opleiding. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 245,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

 • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

 • Kosten vervoer van/naar de startlocatie
 • Aankoop of huur van eigen materiaal
 • Eigen voeding/drank
 • Persoonlijke uitgaven ter plekke met 3x avondmaal in Gasthaus in het dal (à la carte)

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 320,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

 • Overnachtingen (3x kamer en ontbijt in een Gasthaus in het dal, 1x half pension in een skihaus in de bergen)
 • Treinticket naar startpunt meerdaagse tocht

Inschrijving en annulatie

Er worden maximum 6 deelnemers toegelaten.
Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 15 december.

Hiking Advisor stuurt je vervolgens een bevestiging van inschrijving via het adres stevenlauwereins@gmail.com. Er zal dan gevraagd worden het deelnamebedrag te betalen binnen de twee weken. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot 1 maand voor de aanvang van de cursus (met aftrek van € 10,00 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Debbie Sanders

Debbie doorliep een opleiding tot professioneel bergwandelgids (accompagnateur en montagne) en is al jarenlang actief als tocht- en stagebegeleidster in zomer en winter. Ze schreef een boek, samen met Geert van Speybroeck: “Hoe word ik bergwandelaar”, heeft een eigen blog www.debbiesanders.be.

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.