Tijdens de opleiding leer je alle praktische tips om op een veilige en verantwoorde manier met sneeuwschoenen op stap te gaan in lawinegevaarlijk terrein. Je krijgt de kans om zelf veel te oefenen en ervaring op te doen onder leiding van ervaren en gediplomeerde tochtbegeleiders.

Concept en doelpubliek

We mikken op ervaren bergwandelaars die al meerdaagse tochten deden in de zomer en bij voorkeur al een eerste ervaring met sneeuwschoenwandelen hebben. Heb je nog geen ervaring in de sneeuw, dan compenseer je dat met diverse jaren ervaring met meerdaagse tochten in zomerse condities en in uitdagend terrein.

Leergierig en fit zijn, is ook een vereiste. Je kan al voldoende kaartlezen, ervaring met het gebruik van kompas en/of GPS is aanbevolen, maar deze vaardigheden worden nog extra bijgespijkerd tijdens de opleiding en de stage.

Wie zich aanmeldt voor een opleidingsstage met bivak, moet ook reeds ervaring hebben met het bivakkeren in het hooggebergte in zomerse condities. De winter is namelijk best uitdagend: de omstandigheden vragen veel van je mentale en fysieke kracht.

Programma

De volledige opleiding bestaat uit 3 lesdagen en een praktijkweekend:

  • 20 november in Gent - sneeuw- en lawinekunde - theorie & praktijk
  • 1 december in Gent: Basecamp & basics GPS (optioneel voor wie dit nog niet voldoende onder de knie heeft)
  • 18-19 december in de Chaveehut in Maillen: Voorbereiding winterse tochten + GPS op terrein + kaart & kompas op terrein + nachtoriëntatie + materiaal voor winterse tochten.
  • 15 januari in Asse: winter EHBO en weerkunde voor de winter

Belangrijk is om de opgedane kennis & vaardigheden in de praktijk te gaan toepassen. Je kan kiezen tussen verschillende stages: dagtochten, meerdaagse huttentocht en een bivakstage. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze de stage gaan voorbereiden: mogelijks routes uitstippelen (voor diverse lawinerisico's), GPX-en maken, beoogde materiaal verzamelen (aankopen of huren) en weer- en lawineberichtgeving opvolgen.

Je kan kiezen uit één van volgende stages:

Benodigd materiaal

Dit wordt tijdens de opleiding besproken. 

Over de organisatoren / begeleiders

Debbie Sanders

Debbie doorliep een opleiding tot professioneel bergwandelgids (accompagnateur en montagne) en is al jarenlang actief als tocht- en stagebegeleidster in zomer en winter. Ze schreef een boek, samen met Geert van Speybroeck: “Hoe word ik bergwandelaar”, heeft een eigen blog www.debbiesanders.be.

Steven Lauwereins

Steven zoekt in de wildernis in de eerste plaats de rust op die hij thuis soms mist vanwege een drukke job. Zijn favoriete winterbestemmingen zijn het Urho Kekkonen Nationale Park in Finland en het massief van Kebnekaise in Zweden, maar hij doet zijn afsluitende stage voor de opleiding tot Instructor Winter Mountain Walking & Snowshoeing in de Alpen.