Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Wie de wandelmicrobe te pakken heeft, vindt het al snel moeilijk om de bergschoenen na de zomer op stal te zetten. En waarom zou je? Ook in de winter kan je op stap gaan, in de sneeuw. Maar hoe doe je dat op een veilige manier? En ga je dan geen kou lijden?

Vier bergsportclubs (BAC Antwerpen, BPA Antwerpen, Vlaamse Bergsport Waasland & Hiking Advisor) slaan de handen terug in elkaar voor de 2de editie van een opleiding voor sneeuwschoenwandelaars die je helemaal klaarstomen om er zelfstandig op uit te trekken!

Concept

De opleiding bestaat uit twee opleidingsweekends & een afsluitende stage. Hierin leer je alle praktische tips om op een veilige en verantwoorde manier met sneeuwschoenen op stap te gaan in lawinegevaarlijk terrein (hellingen tot 30°). Je krijgt de kans om zelf veel te oefenen en ervaring op te doen onder leiding van ervaren en gediplomeerde tochtbegeleiders.

Je eigen spoor trekken door een maagdelijk landschap (HA-winterkampeerstage in de Pyreneeën in 2018).

Doelpubliek

We mikken op ervaren bergwandelaars die bij voorkeur al een eerste ervaring met sneeuwschoenwandelen hebben en leergierig & fit zijn. De winter is namelijk best uitdagend: de omstandigheden vragen veel van je mentale en fysieke kracht. Heb je nog geen ervaring in de sneeuw, dan compenseer je dat met diverse jaren ervaring met meerdaagse tochten in zomerse condities en in uitdagend terrein. Je kan al voldoende kaartlezen, ervaring met het gebruik van kompas en/of GPS is aanbevolen maar deze vaardigheden worden nog extra bijgespijkerd tijdens de opleiding en de stage.

Sneeuwschoenwandelen is soms hard labeur. Wees fysiek voorbereid! (HA-winterhuttenstage in Verwall & Silvretta 2018)

Programma

Deelname aan de twee opleidingsweekends is verplicht, gezien er telkens wordt verder gebouwd. De opleiding gaat op de volgende data door:

10-11 november: Jeugdherberg van Blankenberge

Op zaterdag dompelen we je onder de keuze van een winterwandelgebied, tochtplanning & het inschatten van lawinegevaar. We gaan heel praktijkgericht te werk: hoe kan je een gebied en route beoordelen op haalbaarheid, hoe werk je een route concreet uit & maak je een finale beslissing over het lawinegevaar via stop-or-go? Op het strand gaan we bij laagtij oefenen met lawineslachtofferzoekapparaten, ook wel lawinebieps genaamd, waarmee je snel een slachtoffer in een lawine kan detecteren.

Op zondag leer je werken met Alpenvereinaktiv & Basecamp om zelf een route uit te stippelen & GPX-te maken, om daarna met de GPS op weg te gaan in de Uitkerkse Polders, een prachtig natuurdomein waar op dat moment de eerste trekvogels komen overwinteren.

Op sneeuwschoenen kan je ook iets stevigere hellingen aan, maar daar lonkt er ook lawinegevaar. Op veilige stukken is het echt fun om door de poeder naar beneden te schuiven (HA-huttenstage in Verwall en Silvretta 2018).

22-23 december: Chaveehut in Maillen

Op zaterdagochtend splitsen we de groep in twee op. Terwijl de ene groep ingeleid wordt in EHBO voor winterse condities, kan de andere deelnemers de kaart & kompasvaardigheden aanscherpen. Vlot kunnen navigeren in een winters landschap waar markeringen en paden verdwenen zijn, is namelijk heel erg belangrijk. In de namiddag worden de rollen omgedraaid.

Na een lekker avondmaal bereid door de wirten van de KBF-berghut, trekken we erop uit in groepjes van 2 voor een nachtoriëntatie-oefening. Zo kunnen we eens de slechte zichtbaarheid van een ‘white-out’ nabootsen.

Op zondag wordt het materiaal overlopen die nodig zijn om in de winter op stap te gaan. ’s Middag sluiten we de opleiding af.

Optioneel: 1-2 december Winterontmoetingsweekend van Hiking Advisor

Wie wilt winterkamperen en/of geïnteresseerd is in trips op langlaufski’s in Scandinavië, is welkom op het winterontmoetingsweekend in Kalmthout. Daar leer je van diverse experten welk materiaal je nodig hebt om het gure weer en de koude temperaturen te overleven, wat er allemaal fout kan gaan (op basis van kersverse ervaringen van de organisatoren tijdens de vorige winter…) en krijg je specifieke tips rond bivakkeren & koken in de sneeuw. Hiervoor dien je apart aan te melden. Binnenkort meer informatie op deze pagina.

Stages

Om alle tips & tricks in de praktijk toe te passen, zijn er 3 types van stages voorzien. Kies een stage die het best bij je interesses, capaciteiten & ervaring past!

Tot en met 30 september zal de voorkeur gegeven worden aan deelnemers die zowel aan de lessenreeks als de stage deelnemen. Daarna kan voor beide onderdelen afzonderlijk ingeschreven worden. Wie aan één van de stages wilt deelnemen zonder aan de lessenreeks te hebben deelgenomen, moet verplicht een cursus lawinekunde volgen en/of een deelname-attest kunnen voorleggen van een eerder gevolgde cursus. Deze dagcursus gaat door bij diverse clubs en wordt aangekondigd via de stagebrochure en website van de Klim- en Bergsportfederatie.

Deelnameprijs

Maximum 18 deelnemers krijgen toegang tot de opleiding. Voor de lessenreeks is de deelnameprijs 130 euro. Hierin zitten de organisatie, cursusmateriaal én 2 overnachtingen in half pension tijdens de opleidingsweekends inbegrepen. Voor de stage zal je gecontacteerd worden door de organiserende club, deze deelnameprijs zit niet inbegrepen in de 130 euro.

Lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze opleiding, je club kies je bij inschrijving. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie dit najaar lid wordt, is meteen lid tot eind 2019.

Inschrijven

Meld je aan via onderstaand inschrijvingsformulier.