Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

“The big five” spotten kan je ook in Nederland! In de Veluwe bieden bos en hei plaats aan een grote populatie edelherten, reeën, wilde zwijnen, dassen en vossen. Tijdens deze tweedaagse wandelen we door een gevarieerd landschap van zandverstuivingen, prachtige heidevelden en oude loof- en naaldbossen. De uitgestrektheid van de Veluwe zorgt gegarandeerd voor rust in het hoofd en deugddoende kilometers in de benen.

Concept

Op deze tocht trekken we 2 dagen door het Nationaal Park Veluwezoom. We vertrekken aan het Bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden. Overnachten doen we in Loenen na een gevarieerde wandeling van een 20-tal km. Op zondag wandelen we in ongeveer 15 km terug naar ons vertrekpunt vooraleer we weer huiswaarts keren. De beperkte afstand geeft ons de kans om uitgebreid te genieten van de omgeving en om de kuiten weer in te smeren voor de zomer. Hoewel ze beperkt zijn, krijgen we ook enkele hoogtemeters achter de kiezen.

Bron: Hans Drijer, https://www.hogeveluwe.nl

Doelpubliek

Deze activiteit is in eerste instantie bedoeld voor wie al een eerste ervaring heeft met een meerdaagse tocht, maar beginners mét een goede conditie en ervaring in stevigere dagwandelingen zijn ook welkom. Qua afstanden houden we het beperkt, maar je bent wel in staat om deze met volle bepakking vlotjes uit te wandelen.

Programma

Zaterdag 15 juni: bezoekerscentrum Veluwezoom, Rheden – camping De Marshoeve, Loenen (~20km,~ 200hm)

We verzamelen om 10u aan het bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden. We laten de bewoonde wereld al snel achter ons en zetten koers richting het noorden. We stappen 2 dagen lang door een prachtig glooiend mozaïeklandschap van bossen en heidevelden. Iets voor het einde van de dag passeren we een mooie schaapskooi. Gelukkig hebben we een plekje op een kampeerterrein iets verderop geboekt en kunnen we daar onze schaapjes tellen.

Bron: Hans Drijer, https://www.hogeveluwe.nl

Zondag 16 juni:  camping De Marshoeve, Loenen – bezoekerscentrum Veluwezoom, Rheden (~15km,~ 140hm)

Op zondag wandelen we opnieuw door heide en bos terug naar onze vertrekplaats. Ook hier meldt een schaapskooi ons dat we bijna aan het einde van tocht zijn. We verwachten rond 14 a 15u terug aan onze auto te zijn.

Overnachtingen

Aangezien de Veluwezoom voor de meeste deelnemers een heel eind rijden is, raden we aan om reeds op vrijdagavond naar Nederland af te zakken. We spreken graag af op Camping De Eikeboom dat op een kwartiertje rijden van de start van onze tocht ligt. Let wel: deelnemers worden verondersteld zelf deze overnachting te reserveren en te betalen aangezien dit officieel nog geen deel uitmaakt van onze tocht.

Zaterdag overnachten we op  camping De Marshoeve. Er is een zwembad dat verwarmd wordt door zonne-energie, maar we weten niet of het zwembad die periode al toegankelijk is. Indien wel kunnen de waterratten een plonsje placeren. Gelukkig zijn we er voor het hoogseizoen en zal er nog geen recreatieteam zijn om de kindjes te entertainen.

Vervoer

Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor hun vervoer van en naar de start van deze tocht.

Parkeren is mogelijk op de parking van het bezoekerscentrum Veluwezoom. We moedigen sterk aan om te carpoolen. Na bevestiging van deelname bezorgen we alle deelnemers een link naar een carpoolformulier waar verdere afspraken gemaakt kunnen worden.

Wie wil kan zich met de trein verplaatsen naar het station van Rheden dat op een tiental minuten wandelen van het vertrekpunt ligt. Let wel: vanuit Brussel ben je zeker vier uur onderweg.

Benodigd materiaal

Voor deze tocht heb je het gebruikelijke materiaal nodig voor een 2-daagse staptocht. Dus zeker een tentje of tarp, matje, slaapzak, trekkingkledij en drinken en eten voor zaterdagochtend t/m zondagnamiddag. Drinkbaar water is in principe ter beschikking onderweg, maar voorzie zeker voldoende opslag van water (2 à 3L), aangezien de dagen al warm en zonnig kunnen zijn in die periode. Het kan ’s nachts flink afkoelen, dus een voldoende warme slaapzak is noodzakelijk. Er zal aan de deelnemers een link naar een spreadsheet worden bezorgd waar afspraken gemaakt kunnen worden om te carpoolen en materiaal (bv tent of kookgerief) te delen. Ook als je zelf geen geschikte tent/tarp hebt is dit een optie om toch mee te kunnen.

Tenslotte: vergeet ook geen toiletpapier en een zakje om je gebruikt papier in weg te stoppen. We laten geen toiletpapier (of ander afval) achter in de natuur.

Over de begeleiders

Tuur De Dapper is een echt natuurmens en trekt er zo vaak mogelijk op uit. Hij volgde in de zomer van 2017 bergwandelstages in de Vercors en Ecrins en heeft ruime ervaring met het organiseren van meerdaagse tochten voor zichzelf en vrienden (zowel te voet als met de fiets) in onder andere Ardennen, Zwarte Woud, Corsica, Noorwegen, Ijsland, Alpen… Sinds 2017 is hij actief bij Hiking Advisor als tochtbegeleider.

Elke Verbeke is al enkele jaren enthousiast lid van Hiking Advisor. Ze kreeg van thuis uit de reis- en wandelmicrobe mee en ondernam de laatste jaren heel wat fiets- en wandelreizen in binnen- en buitenland. Dicht bij huis behoren de Veluwe en de Nederlandse kust tot haar favoriete wandelbestemmingen.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is 25 euro. Hierin zit de begeleiding, organisatie en overnachting op zaterdagavond inbegrepen. Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt 5 euro extra bij de deelnameprijs.

Niet inbegrepen in de deelnameprijs:

  • Kosten van vervoer van/naar de Veluwe
  • Optionele overnachting op vrijdagavond (camping  ~ €8 pp)
  • Aankoop of huur van bivakmateriaal
  • Eigen voeding/drank
  • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Inschrijvingen

De inschrijvingsperiode is verlopen en de tocht is volzet. Je kan je wel nog aanmelden voor de reservelijst. Als een reeds aangemelde deelnemer annuleert word je op de hoogte gebracht van de beschikbare plaats.