Elk jaar in april voltrekt zich een natuurwonder in de venige beekdalen van de Holzwarche, Olef en Krockesbach. In de smalle valleien toveren duizenden wilde narcissen wekenlang een gele gloed over de venen en de extensief gebruikte beekflanken. De natuur kreeg hier alle kansen en er ontwikkelde zich een heel specifieke en rijke flora en fauna, allerhande biotopen variërend tussen droog en heel nat.

Zowel in het voorjaar als in de zomer is het hier mooi vertoeven. Vochtige beekvalleien wisselen af met dennenbos, dorpjes en landbouw. Dit zuidelijke stuk van de Hoge Venen in het uiterste oosten van België is voor velen nog onbekend terrein. We verkennen de oostelijke rand van het militair domein van Elsenborn en de buurt van Rocherath-Krinkelt, het hoogst gelegen dorp in ons land. De route steekt de Duitse grens over en zo belanden we in de Eifel.

In april is de lente nog jong op deze hoogte en de nachten zijn er koud. Slapen doen we op een bivakweide van een boer, zonder voorzieningen.

Deze tocht is geschikt voor licht gevorderden met wandel- en bivakervaring. De insteek van het weekend is natuurbeleving. We dompelen ons helemaal onder in het landschap. Daarom stoppen we regelmatig om te genieten en bij te tanken. We wandelen 2x24 km met 2x250hm.

Let wel, deze tocht gaat door op donderdag en vrijdag. 

Techniciteit wandelpad
1
Fysieke paraatheid
2
Bivak uitdaging
3

Programma

Dag 1 - donderdag 13 april: 24km en 250hm Höfen-Krinkelt

Vanaf de parking in Duitsland volgen we de GR56. Daar pikken we de oever van de lieflijke Olef op, die de Duits-Belgische grens een tijdje volgt. We volgen deze vallei, gaan België in en volgen de vallei van de Jansbach. Door dichte dennenbossen komen we in de vallei van de Holzwarche. Deze blijft onze gids tot het dorpje Krinkelt. Hier wordt de drinkwatervoorraad aangevuld en zoeken we de bivakweide op die een stuk buiten het dorp ligt.

Dag 2 - vrijdag 14 april: Krinkelt - langs Kamp Elsenborn - Höfen: 24km en 250hm

We volgen de oostrand van het kamp van Elsenborn door het dennenbos om in de valleien van de Krockesbach en de Perlenbach te komen. Hier is de natuur nog ruw en wild. We passeren de Galgenberg, haar flanken zijn geel verguld en de Rots van Bieley, van waar we een prachtig zicht hebben op de omgeving.

Terug in de Duitse Eifel blijven de Perlenbach en de Furtsbach ons gezelschap houden en zo komen we via de Wildnistrail terug bij de parking.

Benodigd materiaal

Je voorziet 2x lunch, 1x ontbijt en 1x avondeten (bv zak vriesdroogmaaltijd of iets anders) en wat snacks voor onderweg en 2L water ( + extra fles voor 1L). Op het einde van de 1e dag, vooraleer we de bivak bereiken, kunnen we ons water aanvullen voor de avond, ochtend en de 2e dag. Wie het heeft mag een waterfilter meenemen, of tabletjes om te reinigen, zodat we eventueel onderweg nog kunnen aanvullen.

Verder voorzie je een rugzak met tent/tarp, slaapzak, slaapmatje, kookgerief, ingelopen wandelschoenen, muts, handschoenen, sjaal of buff, warme (dons)jas, regenkledij.

Tent en kookgerief kunnen eventueel gedeeld worden. Moest je niet over het nodige materiaal beschikken, laat dat dan even weten.

Voor de deelnemers komt er nog een paklijst en worden verdere praktische afspraken gemaakt.

Overnachtingen

We overnachten in een weide van een boer, zonder enige voorzieningen.

In april zijn de nachten op deze hoogte nog koud, met temperaturen die nog onder het vriespunt kunnen duiken.

Daarom is het belangrijk om een slaapzak mee te nemen met comforttemperatuur -5 °C.

Vervoer

We komen liefst al carpoolend samen op de parking langs de B258, Hauptstrasse te Höfen. Deze parking heet Parkplatz Wahlerscheid en ligt in Duitsland kort bij de grensovergang bij Elsenborn. Het kortst bijzijnde station is Eupen.

Eventueel kan er de avond tevoren overnacht worden in de Jeugdherberg van Monschau.

Afspraken over vervoer en carpoolen worden met de deelnemers gemaakt.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is € 25,00.
Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 5,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

  • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

  • Kosten vervoer van/naar de startlocatie

  • Aankoop of huur van eigen materiaal

  • Eigen voeding/drank

  • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 10,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

  • Gebruik van de bivakweide

Inschrijving en annulatie

Er worden maximum 9 deelnemers toegelaten.
Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 11 februari.

Binnen de week na de afsluitdatum word je door de organisator(en) gecontacteerd. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot twee weken voor de activiteit (met aftrek van € 5 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Els Bex

Sinds m’n jeugd ben ik gefascineerd door landschappen en de natuur en ik probeer de microbe door te geven aan mijn 2 dochters.
Vooral in de Benelux maar ook in de bergen kun je ons vinden. Het brengt me tot rust, in harmonie en verbondenheid met de omgeving en geeft me de energie om mijn veeleisende job als arts te kunnen doen.
Graag neem ik mensen mee op tocht om samen te genieten en te ontdekken.

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.