Zin om op adem te komen en een bosbad te nemen? Ver van het massatoerisme ligt het woud van Anlier. Het bestaat uit een mozaïek van bossen, landbouw, beekvalleien, vijvers en kleine dorpjes. Het is het leefgebied van herten, reeën, everzwijnen, wilde kat en het broedgebied van de zeldzame zwarte ooievaar.

Het Woud van Anlier is een van de grootste bosmassieven van de Belgische Ardennen. Het bos is 7000 hectare groot en ligt in het zuidoostelijke deel van de Belgische provincie Luxemburg tussen de Ardennen en de Gaume op de grens van de gemeenten Habay, Léglise, Fauvillers en Martelange. De vele vijvers zijn levende overblijfselen van de ijzersmederijen die hier in de 17e eeuw floreerden.

Het jachtseizoen is nog niet begonnen dus kunnen we ongestoord genieten van de naderende herfst. Slapen doen we op een camping in Fauvillers.

Deze tocht is bedoeld en geschikt voor beginners. We wandelen ongeveer 2x 20km met 2x 350hm en bouwen voldoende rustmomenten in. De focus van deze bivaktocht ligt op natuurbeleving.

Programma

Dag 1: Habay-la-Neuve – Wiesembach: 20km, 350 hm

Vanuit Habay-La-Neuve volgen we de GRP151 (Tour de Luxembourg Belge) langs Etang du Chatelet en Etang Rulles. Vervolgens meanderen we mee met het vinnige beekje La Rulle door de bossen en open plekken tot in de buurt van Martelange. Hier sluiten we aan op lokale wandelwegen en pikken nadien de GRP weer op naast de rivier Sûre om uiteindelijk bij onze camping in Wiesembach uit te komen.

Dag 2: Wiesembach- Vlessart- Habay la Neuve: 20km 350hm

Vanaf de camping duiken we de bossen in en passeren het dorpje Vlessart.

Anlier zelf laten we westelijk van ons liggen, we zoeken het beekje met de mooie naam l’Arlune op en volgen het totdat het een vijver wordt met dezelfde naam. Ondertussen zijn de eerste huizen van Habay in het zicht en beëindigen we de tocht waar ze gisteren begon.

Benodigd materiaal

Je voorziet 2x lunch, 1x ontbijt en 1x avondeten (bv zakje vriesdroogmaaltijd of iets anders) en wat snacks voor onderweg en 2L water . Op de camping is er drinkwater.

Verder voorzie je een rugzak met tent/tarp, slaapzak, slaapmatje, kookgerief en ingelopen wandelschoenen en een jas of fleece voor ‘s avonds en regenjas.

Tent en kookgerief kunnen eventueel gedeeld worden. Moest je niet over het nodige materiaal beschikken, laat dat dan even weten.

Voor de deelnemers komt er nog een paklijst en worden verdere praktische afspraken gemaakt.

Overnachtingen

We installeren onze bivak bij camping Beau Rivage te Wiesembach langs de oevers van de Sûre.

Deze eenvoudige camping beschikt over alle sanitaire voorzieningen en zelfs een kleine kantine.

In september zijn de weersomstandigheden allicht nog zomers, dus een slaapzak met comforttemperatuur 10 °C volstaat hier wel.

Vervoer

We komen liefst al carpoolend samen op de parking in het dorp Habay-la-Neuve in de Rue de La Fosse aux Loups of Rue du Chatelet.  Hier is voldoende parkeergelegenheid.

Habay heeft een station, de startplek ligt ongeveer 2 km van dit station, er rijdt een bus van het station naar het dorp. 

Afspraken over vervoer en carpoolen worden met de deelnemers gemaakt.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is € 30,00.
Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 5,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

  • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

  • Kosten vervoer van/naar de startlocatie

  • Aankoop of huur van eigen materiaal

  • Eigen voeding/drank

  • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 12,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

  • Overnachting camping Beau Rivage

Over de organisatoren / begeleiders

Els Bex

Sinds m’n jeugd ben ik gefascineerd door landschappen en de natuur en ik probeer de microbe door te geven aan mijn 2 dochters.
Vooral in de Benelux maar ook in de bergen kun je ons vinden. Het brengt me tot rust, in harmonie en verbondenheid met de omgeving en geeft me de energie om mijn veeleisende job als arts te kunnen doen.
Graag neem ik mensen mee op tocht om samen te genieten en te ontdekken.

Inschrijven

Deze activiteit is afgelopen.