Met deze tocht in aanloop naar de winter richten we ons voornamelijk op mensen met weinig tot geen ervaring met meerdaagse tochten buiten het zomerseizoen (al mag iedereen zich inschrijven). Uitzonderlijk mag ook de hond mee op voorwaarde dat hij zich aangepast gedraagt in groep en steeds aangelijnd blijft.

De eerste dag leggen we 15 km af. Zo blijft er nog tijd over om een korte technische uitleg te krijgen over het lopen van meerdaagse tochten in winterse omstandigheden en evalueren we, voor we naar onze kampplaats trekken, de inhoud van onze rugzakken. Dat doen we bij de begeleider thuis. Na het avondmaal dat desgewenst binnen geprepareerd en opgegeten kan worden, vullen we onze watervoorraad aan en lopen we naar onze overnachtingsplek.

20211124_092435.jpg

Omdat tegen dan het al donker is moet je toch enige vaardigheid hebben in het opzetten van je tent en het prepareren van je slaapplek met enkel het licht van je hoofdlampje. We vatten de volgende dag aan vanaf het moment dat de zon begint op te komen. Op dag twee leggen we 25 km af. Je conditie moet om die reden wel goed zijn. We keren met het openbaar vervoer terug naar ons startpunt. Je hebt de mogelijkheid om na 15 km je tocht te beëindigen en vanaf Wechelderzande met het openbaar vervoer naar de startplek terug te keren. Je gaat dan wel een mooi stuk natuur missen.

Techniciteit wandelpad
1
Fysieke paraatheid
2
Bivak uitdaging
2

Programma

Zaterdag 3 december 2022 (richtuur van samenkomen 9u)

We verkennen op onze tocht de Antwerpse Kempen en rijgen verschillende natuurgebieden aan elkaar. In eerste instantie gaat het langs de antitankgracht.

DSC06431.JPG

We verkennen de Schans van Schilde en het Fort van Oelegem, militaire constructies gebouwd voor de Eerste Wereldoorlog. Onderweg tijdens deze tweedaagse komen we geregeld de markeringen van de GR 565 tegen, het oudste GR pad van Vlaanderen.

20220113_122945.jpg

Eenmaal bij het boshuisje, daar waar Hendrik Conscience inspiratie haalde voor tal van zijn boeken, trekken we door het Zoerselbos. Bij de begeleider thuis wisselen we van gedachten over technische aspecten bij het maken van meerdaagse tochten in winterse omstandigheden.

DSC06384_0.JPG

We staan stil bij de inhoud van onze rugzak voor deze tweedaagse. We bereiden hier ons avondmaal. Soep en brood worden gratis aangeboden. Tegen de avond verplaatsen we ons naar onze overnachtingsplek. Het zal dan al donker zijn.

Zondag 4 december 2022

De volgende ochtend lopen we bij opkomende zon terug het Zoerselbos in en stappen door landelijk gebied naar het gehucht Einhoven, dat een rijke geschiedenis heeft die teruggaat tot de periode van de Franken. Her en der zal het enigszins glooiende landschap opvallen. Dit zijn restanten van de landduinen die zijn ontstaan na de laatste ijstijd waar droog en nattere delen elkaar afwisselen. In tussentijd zijn we aan de Vallei van de Delfte beek aangekomen.

https://www.natuurpunt.be/natuurgebied/de-kluis-blommerschot-vallei-van-de-delfte-beek

20211124_105401_0.jpg

Voorbij het oude Natovliegveld trekken we richting Wechelderzande. Over het algemeen zijn we gespaard gebleven van het lopen over asfalt. Hier moeten we enkele kilometers door een wat meer bebouwd gebied tot we terug in het bos zijn. Stappers met een beperkte conditie kunnen hier met het openbaar vervoer naar het beginpunt terugkeren. Je gaat dan wel enkele mooie stukken natuur rond de Visbeekvallei missen.

20221018_105628 (1).jpg

https://www.natuurpunt.be/natuurgebied/visbeekvallei-kindernouw

Het geluid van de E34 moeten we er helaas bijnemen.

20221018_112608 (1).jpg

De Warandeplas is ontstaan door zandwinning voor de aanleg van de E19. De plas wordt gebruikt voor waterskiën. Er is een zwemverbod maar er is wel een hondenuitlaatzone waar je viervoeter in het water kan spelen. 

20221018_113841 (1).jpg

Aan de noordkant van deze plas is het landschap geaccidenteerd en kent wat meer niveauverschillen. Het daaropvolgend natuurgebied Schrieken herbergt een kleine kolonie adders. Hier is men al verschillende jaren bezig met het herstel van dit gebied om de populatie te ondersteunen. Het mooie van deze tocht is dat we lang door de natuur kunnen lopen tot we plots geconfronteerd worden met de drukke rijksweg tussen Turnhout en Antwerpen. De bushalte is dan niet ver meer. We keren met de lijnbus 410 terug naar ons startpunt.

 

Benodigd materiaal

Tent, rugzak,slaapzak en slaapmat zijn de belangrijkste items die je bij moet hebben. Heb je amper ervaring dan is volgende webinar nuttig om eens door te nemen. Dit laatste is niet echt nodig vermits dat ook de insteek is van ons middagprogramma. 

Bij tekort aan essentieel materiaal hoef je niet gelijk naar de winkel te gaan. Zit je met vragen stuur dan een mail naar Ivo (ivovanmontfort@gmail.com). Mogelijk kan hij of een van de groepsleden je bij materiaal tekort uit de nood helpen. Eenmaal de groep compleet worden de deelnemers met elkaar in contact gebracht om afspraken te maken.

Overnachtingen

We overnachten op een plek zonder voorzieningen ons ter beschikking gesteld door Monnikenheide, een zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking.

Vervoer

Je kan carpoolen. Dat spreken we door eenmaal de groep compleet is.

Het startpunt is ook vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (busverbinding 410 tussenTurnhout-Antwerpen) Afstappen doe je in Schilde/Schanslaan 

We doen een tocht in lijn. Op het einde van de tocht gaan we met het openbaar vervoer naar ons startpunt.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is € 25,00.
Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 5,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

  • Begeleiding en organisatie

  • soep en brood (zaterdagavond)

  • koffie/thee

Niet inbegrepen:

  • Kosten vervoer van/naar de startlocatie

  • Aankoop of huur van eigen materiaal

  • Eigen voeding/drank

  • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 2,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

  • Ticket De Lijn voor terugkeer naar startplaats

Over de organisatoren / begeleiders

Ivo Vanmontfort

Ivo loopt al een tijd rond op de aarde. Hij houdt erg van meerdaagse solotochten. De Pyreneeën heeft hij in tussentijd het meest bezocht gevolgd door Lapland. Als hulpverlener in de verslavingszorg is hij dan weer erg geboeid door het "innerlijke landschap" van de mens. Verder is hij vrij bedreven in het maken van zijn eigen materiaal. Voor meer details: https://ivovanmontfort.blogspot.com/

Inschrijven

Deze activiteit is afgelopen.