Met deze tocht in de Antwerpse Kempen richten we ons op beginnende (winter)kampeerders. Ze krijgen voorrang bij het inschrijven.
Vanaf het punt van afspraak maken we met geladen rugzak een korte tocht tot bij Ivo thuis. Daarna trekken we enkele uren uit met het uitwisselen van tips en tricks. 

Binnen dit interactief gebeuren deelt Ivo vanuit zijn eigen ervaring tal van hiking tips en materiaal kennis. Het kan helpen om met de opgedane kennis van hem en anderen een eigen systeem te ontwikkelen om zelf een geslaagde meerdaagse tocht te lopen. In een tweede deel vullen we samen onze rugzak en gaan terug op tocht. We overnachten in de vrije natuur op een plaats zonder voorzieningen. Na het opbreken van ons kamp hebben we nog een tocht van 18 km voor de boeg. We keren met het openbaar vervoer terug naar ons punt van afspraak. Een impressie van de eerste editie kan je lezen op: 

Winterproeverij in de Kempen: (2022) | Hiking Advisor

Techniciteit wandelpad
1
Fysieke paraatheid
1
Bivak uitdaging
2

Programma

We spreken zaterdagvoormiddag af aan de carpoolparking van Zoersel. Met volle bepakking verkennen we de mooiere delen van het Zoerselbos (10km). In de namiddag volgt een informatief en interactief gedeelte wanneer we onze ervaringen en kennis uitwisselen om. We overlopen het materiaal dat we straks meenemen voor onze overnachting en vullen opnieuw onze rugzak. Na een korte wandeling tot de bivakplek slaan we onze tenten op.

De volgende ochtend zijn we vroeg uit de veren om hopelijk met opkomende zon onze tocht verder te zetten. Onderweg worden de beginselen van het gebruik van het kompas uitgelegd. We proberen vandaag zoveel mogelijk asfalt te vermijden. In eerste instantie gaat het via open gebied richting Einhoven. Een gehucht met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de periode van de Franken. Na een recent aangelegd wandelpad door Natuurpunt verkennen we de Vallei van de Delfte beek.

Hier, in tegenstelling tot het omliggende landbouwgebied waar alles geëffend is treffen we nog het natuurlijke reliëf aan gevormd na de laatste ijstijd. Landduinen van stuifzand met vennen in de lagere delen.

Daarna gaat het via meer open landbouwgebied langs het het voormalige nato vliegveld en het gehucht Zalfen waar we aansluiting maken met het 's Herenbos. Vroeger het speelterrein van adellijke families.

Bij het kasteel De Renesse van Malle en zijn parklandschap loopt onze tocht na een 18 tal kilometers op zijn einde. We nemen de bus naar de carpoolparking van Zoersel aan de E34.   

Benodigd materiaal

Tent, rugzak,slaapzak en slaapmat zijn de belangrijkste items die je bij moet hebben. Heb je amper ervaring dan is volgende webinar nuttig om eens door te nemen.  https://www.youtube.com/watch?v=hnMIm8nr3jE&t=76s

Dit laatste is niet echt nodig vermits dat ook de insteek is van ons middagprogramma. 

Bij tekort aan essentieel materiaal hoef je niet gelijk naar de winkel te gaan. Zit je met vragen stuur dan een mail naar Ivo (ivovanmontfort@gmail.com). Mogelijk kan hij of een van de groepsleden je bij materiaal tekort uit de nood helpen. Eenmaal de groep compleet worden de deelnemers met elkaar in contact gebracht om afspraken te maken.

Overnachtingen

We overnachten op een plek zonder voorzieningen ons ter beschikking gesteld door Monnikenheide, een zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking.

Vervoer

Je kan carpoolen maar ons punt van afspraak (10 uur) is ook vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (sneldienst Turnhout-Antwerpen) https://goo.gl/maps/c7LtsfiR2ocwZsw78.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is € 30,00.
Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 5,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

 

  • Begeleiding en organisatie
  • ...

 

Niet inbegrepen:

  • Kosten vervoer van/naar de startlocatie
  • Aankoop of huur van eigen materiaal
  • Eigen voeding/drank
  • Persoonlijke uitgaven ter plekke
  • lijn ticket naar beginpunt

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van . Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

Over de organisatoren / begeleiders

Ivo Vanmontfort

Ivo loopt al een tijd rond op de aarde. Hij houdt erg van meerdaagse solotochten. De Pyreneeën heeft hij in tussentijd het meest bezocht gevolgd door Lapland. Als hulpverlener in de verslavingszorg is hij dan weer erg geboeid door het "innerlijke landschap" van de mens. Verder is hij vrij bedreven in het maken van zijn eigen materiaal. Voor meer details: https://ivovanmontfort.blogspot.com/

Inschrijven

Inschrijvingen openen op zaterdag 16 december 2023