Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Het is ondertussen al een hele traditie, het lente-ontmoetingsweekend wordt ook in 2019 een momentum om samen met ervaren en minder ervaren hikers verhalen te delen, te proeven van workshops en interessante avonturen. Dit jaar trekken we met een tof gevuld programma naar de Voerstreek. En ja, ook aan de innerlijke mens wordt gedacht.

 

Concept

In 2016 organiseerde Hiking Advisor zijn eerste lente-ontmoetingsweekend en ondertussen is het een vaste waarde in ons activiteitenprogramma. Zowel beginnende hikers als meer ervaren rotten in het vak ontmoeten elkaar tijdens een tof weekend om workshops te volgen, informatie uitwisselen, ervaringen te delen,…. In 2019 vindt het LenteOntmoetingsWeekend (LOW) plaats in de Voerstreek op 3,4 en 5 mei. Deelnemers kunnen kiezen tussen een uitgewerkt programma voor beginners of gevorderden, of gewoon zelf hun programma à la carte samenstellen.

Doelpubliek

Tijdens een lente-ontmoetingsweekend staat het leren van elkaar en communitybuilding centraal. Daarom is deze activiteit geschikt voor zowel beginnende als meer ervaren hikers.


Programma

Voor deze editie hebben we 2 ‘trajecten’ opgesteld: eentje voor de beginnende- en eentje voor de meer gevorderde hiker. Elk van beide trajecten staat voor een weekend vol met workshops, zowel met theoretische aspecten als praktische activiteiten in de buitenlucht. Naast de vooropgestelde trajecten, kunnen de deelnemers traditiegetrouw ook hun eigen programma samenstellen.

Daarnaast hebben we ook ruimte gehouden voor een meer recreatief programma waarin communitybuilding en sfeer centraal staan.

 

Recreatief/culinair programma

Vrijdagavond 3 mei

Onthaal vanaf 19u30 op de verblijfslocatie. De bar is geopend vanaf 20u. Geraak je er vrijdagavond niet op tijd? Geen probleem, de workshops vatten pas aan op zaterdagochtend.

 

Zaterdagavond 4 mei

Zaterdagavond is traditiegetrouw de culinaire avond! Er wordt een maaltijd voorbereid door enkele van onze medewerkers (met ondersteuning van deelnemers!). Bourgondisch en overheerlijk zijn de sleutelwoorden! Deze maaltijd is inbegrepen in de prijs.

Hierna hebben we nog enkele hiking-gerelateerde lezingen van verschillende medewerkers die je meenemen naar verschillende uithoeken van de wereld. Gaat je voorkeur echter uit naar gewoonweg gezellig samenzijn in de bar, kan dat uiteraard ook altijd!

 

Programma met workshops

Als organisatie stellen we 2 trajecten voor: 1 voor de beginnende- en 1 voor de meer ervaren hiker. Je kan kiezen om gewoon 1 van beide trajecten te volgen, of om zelf een programma samen te stellen. Van zodra wij jullie voorkeuren hebben doorgekregen, stellen wij het definitieve programma op. We proberen om zoveel mogelijk rekening te houden met jullie eerste keuzes, maar dat is natuurlijk niet altijd mogelijk aangezien elke workshop een gelimiteerd aantal deelnemers heeft.

Indien je zelf je programma samenstelt: Het programma bestaat uit blokken van 3u waarin soms meerdere topics aan bod komen. Je kiest telkens een blok uit waarin je interesse hebt en geeft je voorkeur bij de inschrijvingen aan met een cijfer van 1 tot… Op basis daarvan puzzelen we voor iedereen een gevarieerd en goed gevuld programma in elkaar. We bevragen bij inschrijving ook steeds je ervaring in algemene termen zodat we de match met het programma zo goed mogelijk kunnen maken. Alvast bedankt voor jullie begrip.

Workshops

Ofwel kan er gekozen worden voor het ‘vaste’ programma van 1 van de 2 trajecten, ofwel kan er zelf een programma samengesteld worden. In geval van optie 2, kan er gekozen worden uit workshops van beide trajecten én van de extra workshops.

 

Traject beginners:

Voeding & materiaal

In deze workshop gaan we wat dieper in op de verschillende soorten materiaal die hikers nodig hebben in de bergen. Welke types schoenen zijn er beschikbaar/bruikbaar? Hoe pas je een rugzak? Welke items zijn essentieel en welke zijn luxe en/of overbodig?

Het tweede topic in deze workshop geeft je inzicht in welke soorten hikervoeding er allemaal beschikbaar zijn: van zelf drogen tot kant en klare maaltijden en tussendoortjes.

Veilig in de bergen: waarop letten?

Veiligheid is belangrijk, maar wanneer komt die in het gedrang? Waar en hoe zet je op de meest veilige manier je tent op? En welke omstandigheden kunnen leiden tot onveilige situaties? Deze en andere vragen worden beantwoord in de workshop.

 

Kaart & kompas

Een basiskennis van kaart en kompas blijft een vereiste om de bergen in te trekken. In deze workshops leggen we enkele basisbegrippen uit en gaan we op pad om deze in praktijk om te zetten.

EHBO in de bergen: beginners

In de bergen kom je situaties tegen die enkele essentiële reacties vragen. Het gaat hier niet over het verzorgen van een blaar of het behandelen van een schaafwonde. Dat leer je bij het Rode Kruis. Het gaat over een situatie waar een lid van de groep een ernstig ongeval heeft. Hoe te reageren? Wat zijn de eerste maatregelen te nemen? Wie te verwittigen en wat geef je mee van informatie? De eerste driehoek van de cursus Wilderness First Aid komt hier aan bod. Een goede tool om de eerste minuten op een goede en veilige manier aan te pakken!

Traject gevorderden

EHBO in de bergen: gevorderden

De eerste reacties zijn gekend. Hoe doen we een ‘patient assesment’? Wat zijn de eerste zorgen die we moeten toedienen? Wat als de hulpdiensten zeggen: pas binnen 24u? We leren een slachtoffer stabiliseren. De tweede en derde driehoek van de cursus Wilderness First Aid komen uitgebreid aan bod. Je kan iemand mee redden en het zijn soms heel simpele dingen waar we niet aan denken! Uiteraard zorgen we ook voor onze eigen veiligheid.

Touwtechnieken

Je komt tijdens een tocht wel eens een passage tegen die voor je medewandelaars een NO GO is. Wat te doen? Welke technieken en knopen helpen je verder? Op deze initiatie demonstreren we vooral de technieken die je kunnen helpen. Het is een trigger om de clinics touwtechnieken van hiking advisor vanaf 2019 te volgen. We leren je daar om op een verantwoorde manier de nodige en soms heel noodzakelijke touwtechnieken toe te passen om een groep veilig over een hindernis te brengen.

Fysieke voorbereiding/fysiologie

Te voet de bergen doorkruisen. Dat is genieten van prachtige landschappen ver weg van de bewoonde wereld en tot rust komen in de natuur. Maar om die prachtige plaatsen te bereiken vragen we veel van ons lichaam. Er kunnen dan allerlei vervelende kwaaltjes de kop opsteken: pijnlijke knieën, last in de rug, onstabiele enkels… Met de juiste voorbereiding kunnen we deze ongemakken perfect vermijden.

Tijdens deze workshop leer je hoe je jouw lichaam (beter) voorbereidt op een tocht in de bergen. Onder begeleiding van lesgeefster Wendy Saerens leer je tal van oefeningen om je lichaam sterker en stabieler te maken. De oefeningen focussen zich vooral op rompstabiliteit, het enkel- en het kniegewricht.

In groep trainen is altijd veel leuker en motiverender dan alleen. Daarom doen we daarnaast ook met z’n allen een trainingssessie. Misschien is dat net de trigger om jullie tijdens het jaar samen te laten afspreken om samen in conditie te blijven.

Extra workshops:

GPS: theoretische aspecten en praktisch gebruik

Naast kaart en kompas is een GPS een handig hulpmiddel voor te navigeren in de bergen. Na een theoretische inleiding gaan we op pad om de pas verworven kennis om te zetten in de praktijk.

Landschap lezen

De natuur en de omgeving lijken spontaan te zijn ontstaan. Als je deze workshop gevolgd hebt weet je wel beter. De impact van natuurbeheer, menselijke activiteiten in het verleden en sommige praktische ingrepen in de omgeving zorgen voor het landschap zoals we dat vandaag kennen. Hiken is na deze workshop nooit meer hetzelfde!

Overnachtingen & maaltijden

Er wordt op vrijdagavond en zaterdagavond overnacht op de bivakweide of in zeer eenvoudige slaapzalen. Je voorziet zelf het nodige slaapgerief en/of tenten.

Op zaterdagavond wordt er een maaltijd aangeboden door Hiking Advisor. De overige maaltijden voorzie je zelf. Je kan een bestelling voor de bakker doorgeven op vrijdagavond voor zaterdagochtend of tegen zaterdagmiddag voor zondagochtend (voorzie het nodige kleingeld aub!). Er is een frigo beschikbaar om je eigen voeding gekoeld te bewaren. Gelieve wel duidelijk gemarkeerde verpakkingen te gebruiken zodat de voeding van deelnemers duidelijk te onderscheiden is.

Heb je specifieke voedingsvereisten, geef het aub aan in het inschrijvingsformulier!

In de bar zijn diverse bieren en frisdranken beschikbaar. Voorzie cash/kleingeld voor het betalen van je drank aub.

 

Vervoer

Hiking Advisor stimuleert het carpoolen. Je kan parkeren aan of in de omgeving van het bivakterrein. Er wordt door de organisatoren op voorhand een link bezorgd waarmee carpoolafspraken gemaakt kunnen worden tussen de deelnemers.

Met het openbaar vervoer afzakken tot de Voerstreek is ook mogelijk maar weet dat je dan een hele tijd onderweg bent.

 

Benodigd materiaal

Voor dit weekend voorzie je best een rugzakje om tijdens de activiteiten je tussendoortjes, lunch, drank en eventuele regenkledij mee te nemen. Wil je bivakkeren op het terrein, dan voorzie je naast je slaapzak ook nog een tent of tarp.

Voorzie wel zelf wat schrijfgerief (balpen, schriftje voor notities, schrijfplankje met klem…) voor het nemen van notities en een kompas kan van tijd en stond ook van pas komen.

 

Over de begeleiders

Debbie Sanders heeft de hikingmicrobe opgelopen op haar 17de. Ze houdt van (pittige) bergtochten in alle uithoeken van Europa. Haar tochtverslagen vind je op haar blog. Ze heeft een meerjarige opleiding tot International Mountain Leader bij de Waalse Club Alpin Belge doorlopen, en is al diverse jaren actief als bergwandelgids.

Wendy Saerens is een ervaren rot als het op bergwandelen en vele van de andere bergsporten aankomt. Ze stelt haar tijd op uitdrukkelijk verzoek van onze vzw en voor de gelegenheid ter beschikking van Hiking Advisor. In het dagdagelijkse leven is ze KBF-medewerkster, de Klim en Bergsportfederatie is de overkoepelende federatie waarbij onze club aangesloten is.

Thomas Van de Velde is als fervent wereldreiziger al verscheidene jaren actief bezig in de buitensport; gaande van korte micro-adventures bij huis tot lange zelfvoorzienende hikings. Hij is veelvuldig deelnemer aan HA-activiteiten, mede-initiatiefnemer achter het lente-ontmoetingsweekend en diverse andere HA-activiteiten.

Jonathan Billen begeleide voorbije jaar zijn eerste activiteiten voor Hiking Advisor maar is al jaren gepassioneerd door alles wat ‘avontuur’ of ‘outdoor’ in zijn naam draagt. Hiken, trailrunnen en verre reizen zijn zijn voornaamste bezigheden. Hij volgde enkele gerichte opleidingen rond zelfstandig bergwandelen, sneeuwschoenwandelen en waagde zich zelfs even aan het touwwerk van het alpinisme. Hij bouwde al heel wat ervaring op aan trektochten met vrienden en kennissen en hij probeert ook zijn eigen gezin aan het stappen te krijgen.

Jonathan Billen

Kevin Grieten is een natuurmens pur sang. Hij is een fervent Hiker en vanuit die interesse kwam hij in contact met Hiking Advisor. Zijn professionele context is er eentje van landschapsbeheer en met die achtergrond kan hij heel boeiend vertellen over hoe een landschap evolueert doorheen de tijd.

Kevin Vanneste trekt reeds meer dan 15 jaar de wereld rond, zowel dichter als verder bij huis. Hij is een grote fan van bivakkeren in desolate en geïsoleerde gebieden en heeft dan ook een bijzonder zwak voor het Hoge Noorden. Zowel het stevigere als meer ontspannende werk kunnen hem bekoren, tijdens alle seizoenen van zomer tot winter. Kevin is tevens lid van de Raad van Bestuur bij Hiking Adivsor.

Philippe Annys is Instructor Mountain Walking & Trekking (UIAA) en Instructeur B Wandelen. Hij begeleidde al meerdere stages ‘Zelfstandig Bergwandelen Bivak’ en heeft ook klimervaring (KVB3).

Tom Verbruggen begeleidde al meerdere tochten in bergachtige gebieden en is een door Toerisme Vlaanderen erkende reisleider. Hij is Instructor Mountain Walking & Trekking (UIAA), geeft diverse workshops en organiseert ervaringstochten voor Hiking Advisor.

Yanick Bos is Instructor Mountain Walking &Trekking (UIAA) en organiseert sinds zijn 16e trips naar bekende en minder bekende regio’s. Zijn tochtverslagen en bijhorende foto’s kan je steeds vinden op zijn blog. Hij geeft workshops, lezingen en schrijft artikels voor magazines zoals Op Weg, Hike&Trekking…

 

Deelnameprijs

De deelnameprijs is 55 euro. Hierin zijn de begeleiding, organisatie, de overnachting op het bivakterrein of in de slaapzaken en de avondmaaltijd op zaterdag inbegrepen. Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt 5 euro extra bij de deelnameprijs.

Inschrijvingen

Er worden maximum 45 deelnemers toegelaten. Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot 30 maart 2019. Binnen de week na je inschrijving en uiterlijk een week na het afsluiten van de inschrijvingen wordt je door Thomas of Yanick gecontacteerd. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd. Annuleren kan kosteloos tot vier weken voor de activiteit, daarna wordt het deelnamegeld niet terugbetaald.