Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Het LOW is de jaarlijkse hoogmis voor velen die willen proeven van hikingworkshops en hun ervaringen willen delen met gelijkgezinden. Packraften, kaart en kompas, opstellen van een marsplan, tarps: tops & flops, wat houdt een solohike allemaal in, staptechnieken, EHBO in de bergen, DIY: coaten van je tent, rugzak afstellen,… gaan allemaal aan bod komen.

Onze uitvalsbasis ligt deze keer in Annevoie, op een boogscheut van de Lesse. Je kan er zowel je tentje in de tuin opslaan als binnen slapen na het befaamde burgerfestijn.

Concept

In 2016 organiseerde Hiking Advisor zijn eerste lente-ontmoetingsweekend en ondertussen is het een vaste waarde in ons activiteitenprogramma. Hikers met ervaring en beginnende hikers ontmoetten elkaar tijdens een tof weekend om van elkaar te leren en te proeven van heel wat workshops en gezellige randactiviteiten. Op 7 & 8 april 2018 kan je in de bosrijke omgeving van de Maasvallei nabij Annevoie deelnemen aan de 3e editie van het HA Lente-ontmoetingsweekend met workshops rond EHBO in de bergen, packraften, het opstellen van een marsplan, kaart & kompas, sporen zoeken, initiaties trailrunnen en noem maar op…

Er wordt een programma uitgewerkt voor beginners en gevorderden. Maar je kan ook proeven van workshops uit beide categorieën natuurlijk.

Doelpubliek

Tijdens een lente-ontmoetingsweekend staat het leren van elkaar en ‘community building’ centraal. Daarom is deze activiteit geschikt voor zowel beginnende als meer ervaren hikers.

Foto: Siegried Robben

Programma

Het inhoudelijk programma start op zaterdagochtend maar vanaf vrijdagavond kan je reeds kennismaken met andere deelnemers indien je dan al in Annevoie geraakt. First things first dus beginnen we met het recreatieve programma om vervolgens uitleg te geven bij de workshops en andere activiteiten:

Recreatief/culinair programma

Vrijdagavond 6 april

Onthaal vanaf 19u op de verblijfslocatie. De bar is geopend vanaf 19u30. Omwille van de regelmatige vragen/suggesties is er ook een whiskytasting vanaf 20u30. In de whiskytasting krijg je een korte uitleg over whisky, kan je kennismaken met een 4-tal whisky’s en krijg je als geschenk een glas erbij. Je kan je hiervoor apart inschrijven (+20€, incl. glas en bijhorende hapjes). Geraak je er vrijdagavond niet op tijd? Geen probleem, op zaterdagavond gaat er eenzelfde tasting door.

Zaterdagavond 7 april

Op zaterdagavond wordt er samen gekookt. Lees: er worden net zoals vorige keer burgers gebakken maar de deelnemers aan het weekend steken de handen uit de mouwen voor de bijhorende groenten, sausjes en ander lekkers. Deze maaltijd is inbegrepen in de prijs. Na de maaltijd kan je weer ervaringen uitwisselen tijdens het barmoment. Wil je het lekker rustig houden, dan is er de whiskytasting vanaf 20u30.

Workshops/activiteiten

Het programma bestaat uit blokken van ongeveer 3u waarin meerdere topics aan bod komen. Je kiest telkens een blok uit waarin je interesse hebt en geeft je voorkeur bij de inschrijvingen aan met een cijfer van 1 tot… Op basis daarvan puzzelen we voor iedereen een gevarieerd en goed gevuld programma in elkaar. Natuurlijk laten we ook wat ruimte om rustig kennis te maken/bij te praten met de andere deelnemers.

Je zal zien dat er blokken zijn voor beginners en gevorderden. Je kan ook kiezen uit beide categorieën. We bevragen bij inschrijving ook steeds je ervaring in algemene termen zodat we de match met het programma zo goed mogelijk kunnen maken. Alvast bedankt voor jullie begrip.

Packraften (beginnende en ervaren hikers):
Joery Truyen en Veerle Maes nemen je mee op de Lesse voor een initiatie packraften. Je zal als hiker je ervaringen kunnen verbreden door kennis te maken met het wel en wee van een packrafter. Wat is een packraft, hoe zit het in elkaar, hoe beweeg je je vlot voort op rustig en minder rustig water. Wat beter dan een HA-lenteontmoetingsweekend om te proeven van deze leuke activiteit. (meerkost voor het packraften ifv huur van het nodige materiaal: 20€). OPGELET: voor deze activiteit is het een vereiste dat je goed kan zwemmen en beschikt over goede regenkledij (jas & broek). Al de rest van het benodigde materiaal wordt aangereikt.

April 2015: Semois

Dieren spotten en sporen herkennen (beginnende en ervaren hikers):
Sören Decraene geeft een uiteenzetting over welke dieren je op tocht kan tegenkomen, hoe je ze kan spotten en wat hun eigenaardigheden zijn. Hij neemt je vervolgens mee op pad om in de praktijk te tonen hoe je dierensporen kan vinden en herkennen.

Oriënteren & hikingmateriaal: marsplan opstellen + basis materiaal (beginnende hikers): Dit blok bestaat uit 2 luiken: Je krijgt van Jonathan Billen een introductie in het opstellen van een marsplan en hoe je tochtvoorbereiding en -bijsturing hierdoor ondersteund kan worden. Vervolgens krijg je van Thomas Van de Velde meer inzicht in de wondere wereld van hikingmateriaal. Welk materiaal is een need to have en wat mag je beschouwen als een nice to have, hoe krijg je dat allemaal in je rugzak enz.

Oriënteren met kaart & kompas (beginnende hikers):
Een klassieker vanop elk van onze eerdere edities van het lenteontmoetingsweekend! Met deze sessie kaart en kompas ga je onder begeleiding op pad met één van onze ervaren rotten. Ze leren je telkens de kleine details van je kaart en geven je voldoende de kans om je kompas te gebruiken.

Oriënteren (gevorderde hikers):
De ervaren deelnemers worden uitgedaagd door Ingrid Farasyn om met een minimum aan instrumenten te oriënteren. Ze krijgen korte instructies en zullen vervolgens hun route in de praktijk moeten omzetten.

Doe ervaring op als voorbereiding naar je trip vb. door een kaart te leren lezen (foto: HA-Vogezenstage mei 2016)

EHBO in de bergen (gevorderde hikers):
Philippe Annys geeft je een hele rist praktische EHBO-tips die je als hiker kan gebruiken indien je in de bergen iets voor hebt.

Trekkingvoeding (theorie) en bivakkeren in de bergen (beginnende hikers):
Wat eet je onderweg? Waar haal je voldoende energie om een hele hiking gezond en wel op tocht te gaan? Tom Verbruggen geeft je meer uitleg bij Kcal, welke voeding wanneer interessant is en wat je criteria kunnen zijn om een evenwichtig voedingspatroon op tocht te garanderen. Debbie Sanders dompelt je onder in de tips en tricks van bivakkeren in de bergen. Hoe zet je je tent, waar moet je zeker op letten in het landschap, hoe kan je een bivakplek op voorhand inschatten enz.

Staptechnieken (beginnende hikers):
Wandelen met en zonder stokken, hoe je voeten zetten bij het bergop wandelen, hoe traverseren over een blokkenterrein, etc. Yanick Bos neemt je mee op de steile flanken om staptechnieken in de praktijk te oefenen.

Initiatie trailrunning (gevorderde hikers):
Willem Vandoorne, een ervaren trailrunner en solohiker met een toch wel uitgebreid palmares, trekt met jullie door de bossen voor een initiatie in deze ondertussen toch wel bekende sport die menig hiker beroert. Trailrunnen is ideaal om je conditie op punt te krijgen of om gewoon te ontspannen in de natuur. Voor deze workshop heb je een middelmatige tot goede basisconditie nodig.
OPGELET! Voor deze workshop is het de vereiste om reeds gemakkelijk 10km op vlak terrein te kunnen lopen.

Solo & long distance hiking & DIY: tarps do’s en don’ts & tentrepairs (gevorderde hikers):
Joery Truyen wijdt je in in de wereld van long distance hiken en het solo op tocht gaan. Wat zijn de lessons learned van deze twee ervaren hikers? Stel hem gerust al je vragen!
Ivo Vanmontfort is een echte doe het zelver. Als DIY’er stak hij menig tarp en tent ineen. Hij is de ideale om je info te geven over wat je zeker wel en niet doet met een tarp, hoe je een tarp of tent voorziet van een nieuwe coating en hoe je zelf, al dan niet onderweg, je tent kan herstellen of thuis je slaapzak opwaardeert door extra dons toe te voegen .

Overnachtingen

Overnachten kan binnen in één van de vele bedden in de slaapzalen van Gîte Les Courtils in Annevoie. Je kan ook buiten slapen op het bivakterrein. Je kan slapen in je eigen tent of in één van de door onze vrijwilligers opgestelde tenten/tarps (let wel: plaatsen in de tenten van de vrijwilligers zijn beperkt).

Op de verblijfslocatie zijn de nodige sanitaire voorzieningen alsook een beperkt aantal douches aanwezig.

Vervoer

De locatie van het lenteontmoetingsweekend is bereikbaar met het openbaar vervoer (trein tot Godinne) maar carpoolen is een interessant alternatief. De carpoollijst wordt verdeeld enkele weken voor het betreffende weekend.

Benodigd materiaal

Indien je binnen slaapt voorzie je een slaapzak en eventueel matje (indien het alsnog vol zou liggen). Indien je buiten wilt slapen voorzie je minstens zelf een matje en slaapzak (+ eventueel je eigen tent). Voorzie de nodige reservekledij want bij minder goed weer kan je wel wat vuil/nat worden tijdens de activiteiten. De packrafters voorzien ook extra reservekledij om te packraften. Een gedetailleerde lijst met benodigdheden wordt nog voorzien voor de packrafters.

Qua voeding voorzie je zelf een lunchpakket voor zaterdag- en zondagmiddag. Ook voorzie je zelf de nodige tussendoortjes. Voor zondagochtend breng je je eigen bokes mee. Drinkwater kan je vrij van de kraan nemen. Voorzie zelf een drinkbeker/bus en bestek!

Voorzie ook wat cash (klein)geld als je iets van de bar wilt nuttigen.

Over de begeleider(s)

Debbie Sanders heeft de hikingmicrobe opgelopen op haar 17de. Ze houdt van (pittige) bergtochten in alle uithoeken van Europa. Haar tochtverslagen vind je op haar blog. Ze heeft een meerjarige opleiding tot International Mountain Leader bij de Waalse Club Alpin Belge doorlopen, en is al diverse jaren actief van bergwandelgids.

Ingrid Farasyn is een ervaringsdeskundige. Niets ontgaat haar op een kaart. Ze is tevens actief medewerkster bij Hiking Advisor.

Ivo Vanmontfort is actief medewerker bij Hiking Advisor. Hij heeft  veel ervaring in het lopen van meerdaagse bivaktochten. Op zijn blog kom je meer te weten over hem.

Joery Truyen doet meer dan stevige tochten in alle seizoenen in het hooggebergte en verlaten wildernisgebieden in Europa. De hoogtemeters en afstand die hij aflegt op een dag zijn “hors categorie” dus niet echt als referentie te nemen. Als eerste Vlaamse hiker zette hij ook de stap naar packraften, een soort lichtgewicht rubberbootje zeg maar. Hij heeft een Engelstalige blog met lezers niet enkel in Vlaanderen maar wereldwijd. Zijn foto’s doen zelfs niet-trekkers wegdromen!

Jonathan Billen is een echte berggeit. Hij is actief als vrijwilliger bij Hiking Advisor en gebruikt elke gelegenheid om te genieten van de bergen en het hiken in de natuur.

Kevin Vanneste is een Scandinavië-fan pur sang. Zowel in de zomer als de winter trekt hij graag in de desolate gebieden van Noorwegen en Zweden rond. Ook bivakkeren doet hij in alle condities. Verder houdt hij zich graag met de bourgondische kant van het hiken bezig, met name op het lenteontmoetingsweekend.

Philippe Annys is Instructeur Mountain Walking & Trekking (UIAA) en Instructeur B Wandelen. Hij begeleidde al meerdere stages ‘Zelfstandig Bergwandelen Bivak’ en heeft ook klimervaring (KVB3). Bivakkeren is zijn passie. Hij is in het bezit van de kwalificatie WOOFER (Wilderness Outdoor First Responder).

Thomas Van de Velde is als fervent wereldreiziger al verscheidene jaren actief bezig in de buitensport; gaande van korte micro-adventures bij huis tot lange zelfvoorzienende trekkings. Hij is veelvuldig deelnemer aan HA-activiteiten, mede-initiatiefnemer achter het lente-ontmoetingsweekend en diverse andere HA-activiteiten.

Tom Verbruggen is reisbegeleider bij KrisKras, voormalig scoutsleider en begeesterd door buitensport. Hij is Instructor Mountain Walking & Trekking en begeleid stages voor Hiking Advisor.

Veerle Maes is een echte avonturierster, van packraften tot winterse tochten in het hoge noorden. Ze is actief lid van Hiking Advisor en organiseert en ondersteunt diverse HA-initiatieven.

Willem Vandoorne schrikt er niet voor terug om maandenlang door de wildernis te hiken waarvan grote delen op z’n eentje. Zo stak hij al de Pyreneeën over, trok hij van zuid naar noord door Scandinavië en “overzomert” hij tegenwoordig in Groenland. Verslagen maar ook informatie rond materiaal vind je op zijn blog. Intussen heeft hij zijn eigen buitensportbedrijfje ‘Off Trail’ opgericht waar hij packrafts verhuurt en trips organiseert.

Yanick Bos is Instructor Mountain Walking and Trekking en organiseert sinds zijn 16e trips naar bekende en minder bekende regio’s. Zijn tochtverslagen en bijhorende foto’s kan je steeds vinden op zijn blog. Yanick engageert zich via Great By Nature vzw om hiking zo laagdrempelig mogelijk te maken voor mensen met kinderen. Hij geeft workshops, lezingen en schrijft artikels voor magazines zoals Op Weg, Hike&Trekking… Intussen heeft hij zijn eigen buitensportbedrijfje waarmee hij microadventures onder de noemer Basicly5to9 organiseert. M.a.w. een hele bezige bij!

Deelnameprijs

De deelnameprijs is 45 euro. Hierin zit de begeleiding, organisatie en de avondmaaltijd op zaterdag inbegrepen. Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt 5 euro extra bij de deelnameprijs. Packraften kost 20 euro extra. De whiskytasting kost 20 euro extra (incl. tasting 4-tal whisky’s, bijhorende hapjes en glas als aandenken).

Inschrijvingen

Er worden maximum 40 deelnemers toegelaten. Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot 3 februari 2018 of tot de activiteit volzet is. Binnen de week na de voorziene afsluitdatum wordt je door Thomas of Yanick gecontacteerd. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd. Annuleren kan kosteloos tot drie weken voor de activiteit, daarna wordt het deelnamegeld niet terugbetaald.