In 2016 organiseerde Hiking Advisor zijn eerste lente-ontmoetingsweekend en ondertussen is het een vaste waarde in ons activiteitenprogramma. Zowel beginnende hikers als meer ervaren rotten in het vak ontmoeten elkaar tijdens een leuk weekend om workshops te volgen, informatie uit te wisselen, ervaringen te delen en nieuwe dingen te leren.

Concept en doelpubliek

Gezien  het ontmoeten centraal staat is dit laat zomerontmoetingsweekend met diverse workshops een zeer laagdrempelige activiteit en voor iedereen toegankelijk. Fysieke inspanningen blijven beperkt. Als je fijn wilt praten en terwijl ook af en toe iets bijleren is dit een ideale activiteit voor jou. En dan hebben we het nog niet over de inspirerende verhalen van medehikers gehad!

Programma

Je bent welkom in Malmédy vanaf vrijdagavond. Lukt dat moeilijk dan kan je ook op zaterdagochtend aansluiten.

Vrijdagavond (na 19u)

Onthaal van zij die alvast willen bijpraten aan de Bar.

Zaterdag

Onthaal tussen 9u en 9u30. Om 9u30 start het activiteitenprogramma. Dit loopt door tot 17u, onderbroken met een uurtje voor de lunch en enkele pauzes tussen de workshops.

In de voor- en namiddag neem je deel aan diverse workshops en activiteiten. Je kan je voorkeur hieronder aangeven in het formulier:

Op de middag wordt er samen geluncht. ‘s Avonds krijg je een maaltijd aangeboden door Hiking Advisor waarna je kan deelnemen aan de whisky tasting of het barmoment.

Zondag

We ontbijten samen. Je op zaterdag je bestelling doorgeven voor de bakker. Vervolgens ruim je je slaapplek wat op en begint het activiteitenprogramma opnieuw. Je neemt opnieuw deel aan enkele workshops, opnieuw onderbroken door de lunch. Omstreeks 15u30 ronden we af en keren we met zijn allen huiswaarts.

Aanbod van workshops

Sporen zoeken: Sören, dierenarts en fervent buitensporter, neemt je mee in de wondere wereld van het sporen zoeken en geeft je tips en tricks om wild te spotten en te herkennen. (beginners & gevorderden)

Landschap, flora & fauna: Kevin vertelt ronduit over de evoluties van het landschap en toont je welke ingrepen jaren geleden nu geleid hebben tot de prachtige natuur die we nu zien. Misschien kan je wel een link leggen met het navigeren en de logica achter bepaalde paden? Op hetzelfde introduceert Tuur je in de wondere wereld van flora en fauna. In elk landschap valt er veel te observeren en beleven! (beginners & gevorderden)

Expeditiegeneeskunde: Shari geeft tekst en uitleg bij medische en andere voorbereidingen van expedities, de wijze waarop er tijdens een expeditie met signalen van het lichaam omgegaan kan worden enz. Een primeur voor HA en een echte must do voor through hikers en andere avonturiers! (beginners & gevorderden)

Touwtechnieken: Philippe leert je enkele knopen en touwtechnieken om te gebruiken als bergwandelaar op moeilijker terrein. Je veiligheidsgevoel en het inschatten van risico’s op moeilijke paden kan je zo verder verbeteren. (gevorderden)

Materiaal: Wat neem je mee op hikingtrip en wat laat je wanneer thuis? Thomas of Yanick wijden uit op maat van jouw ambities. Je krijgt de kans om materiaal te ontdekken,vast te pakken en te testen. Van matjes en slaapzakken tot rugzakken, tenten en kookvuurtjes. Bijna alles passeert de revue! (beginners)

Kaart & Kompas: Diverse instructors of HA-begeleiders nemen je mee op pad voor een sessie kaart en kompas. Voor de beginnende hikers wordt er ingegaan op de basics, de gevorderde hikers worden uitgedaagd met technieken op maat. (beginners & gevorderden)

Marsplan: Wil je weten hoe lang je onderweg zal zijn, hoe je de duurtijd van je route bijna exact kan berekenen en hoe dat stap voor stap doet, dan is deze handson workshop marsplan iets voor jou. Yanick laat je stap voor stap een leuke route berekenen. (beginners & gevorderden)

Drogen van Voeding: de vriesdroog-keuken is bekend bij iedere hiker, kokend water in een zakje en hopla! Eten! Maar soms wil wel eens wat anders. Tijdens deze workshop leert Jelke je aan hoe je zelf aan de slag gaat om je eigen hiking-maaltijden voor te bereiden, te drogen, en opnieuw te hydrateren tijdens je tocht! Afwisselend, en aangepast aan je eigen smaak ;)

EHBO-set samenstellen: Je EHBO-set thuis en tijdens een Hiking zien er heel anders uit. Wat neem ik wel en niet mee en hoeveel dan wel? Yanick geeft je een inkijk in de meest gangbare items uit een EHBO-set voor hikers maar toont je ook speciallekes voor bepaalde tochten. (beginners & gevorderden)

Zaterdagavond kan je na de lekkere maaltijd aangeboden door HA nagenieten van de dag aan de bar. Wil je graag nog wat “verrijking” dan kan je deelnemen aan de Whiskytasting (+22€pp). Naast het tasten van een 5-tal whisky’s in je persoonlijke glaasje onder de naarstige begeleiding van Kevin en Thomas krijg je bijpassende hapjes voorgeschoteld. (beginners en gevorderden)

Overnachting

Je overnacht in je eigen tent, in één van de demotenten van de HA-vrijwilligers of binnen in de slaapzaal van La Petite Montagne. Je voorziet zelf een slaapzak en slaaplaken.

Contactgegevens 'La Petite Montagne':

 • 0497-077920
 • www.lapetitemontagne.nl
 • info@lapetitemontagne.nl

Vervoer

La Petite Montagne in Malmédy is vlot bereikbaar met de wagen. Kom je met het openbaar vervoer dan reis je tot Verviers met de trein en kan je een bus nemen tot Malmédy. Van daaruit is het ongeveer 30min. stappen tot La Petite Montagne.

Benodigd materiaal

 • (dag)rugzak
 • Slaapzak
 • Slaaplaken
 • (tent of tarp indien je buiten wenst te slapen)
 • ontbijt voor zaterdag (of je bestelt bij de bakker)
 • lunch voor zaterdag en zondag (er zijn frigo’s ter beschikking)
 • tussendoortjes voor zaterdag en zondag
 • drinkbus
 • warme, regen- & reservekledij
 • wandelschoenen
 • kompas
 • Cash voor drankjes van de bar of je bestelling van de bakker (of payconiq)

Over de organisatoren / begeleiders

Thomas Vandevelde

Thomas Vandevelde is als fervent wereldreiziger al verscheidene jaren actief bezig in de buitensport; gaande van korte micro-adventures bij huis tot lange zelfvoorzienende trekkings. Hij is veelvuldig deelnemer aan HA-activiteiten, mede-initiatiefnemer achter het lente-ontmoetingsweekend en diverse andere HA-activiteiten.

Yanick Bos

Yanick is een ervaren hiker die er graag op uit trekt met zijn gezin, een groep hikers van Hiking Advisor of vrienden. Hij is Instructor Mountain Walking and Trekking en geeft diverse opleidingen en -workshops. Als GR-vrijwilliger onderhoudt hij een 23-km lang stuk van de GR 5 van Diest tot Lummen.
Als bestuurder bij Great By Nature vzw, Hiking Advisor vzw en de Klim- en bergsportfederatie draagt hij bij aan een sterke buitensportcommunity. Zijn streefdoel is hiken voor gezinnen en volwassenen toegankelijker maken. Hij geeft wat inkijk in zijn avonturen via zijn blog. Yanick is redacteur voor Op Weg en publiceert af en toe ook in andere buitensportmagazines.