De volledige naam van deze route is “La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay”. In totaal beslaat dit pad 178 km waarvan we een 56-tal kilometers gaan stappen verspreid over 2 dagen. We lopen bijna uitsluitend door het bos op deze goed uitgestippelde route die ons van Macquenoise via het mooie Chimay naar onze eindbestemming Couvin voert.
We hebben ‘s avonds de bivakzone Les Crayats volledig voor onszelf, waar we onze avondmaaltijd bereiden aan een gezellig kampvuur.
Techniciteit wandelpad
1
Fysieke paraatheid
2
Bivak uitdaging
3

Concept en doelpubliek

Deze bivaktocht is een tocht voor (semi)gevorderden. We lopen ongeveer 28 km per dag met weinig hoogteverschil en zorgen ‘s avonds zelf voor onze maaltijd op de bivakplaats. Er zijn geen waterpunten in de buurt dus we zullen ons eigen water moeten filteren uit de nabijgelegen beek. Daarbij kan het al best koud zijn eind november dus goed (warm) materiaal is belangrijk.

Programma

We starten op zaterdagochtend om 9.00 in het dorpje Macquenoise waar we de Grande Traversée zullen volgen richting Chimay. De route is vooral bosachtig met weinig hoogteverschil dus we kunnen goed doorstappen (uiteraard met de nodige pauzes om ons energieniveau weer aan te vullen). Tegen het einde van de middag zullen we moe maar voldaan op onze bivakzone Les Crayats aankomen. Deze bivakzone ligt midden in het Bois des Crayats, waar we een vuurkring hebben om een gezellig kampvuur te stoken. 

De volgende dag vertrekken we rond 8.00 om naar onze eindbestemming te stappen. Eerst kunnen we nog even kijken bij de nabijgelegen boerderij waar je verse zuivelproducten kunt kopen voor diegenen die daar zin in hebben (o.a. kaas en yoghurt). Onderweg passeren we Chimay, een prachtige oude stad, bekend van het fameuze bier en het kasteel van Chimay. We stappen nog wat verder waar we het Meer van Virelles passeren - een beschermd natuurreservaat. De rest van de dag wacht ons nog een mooie kronkeltocht door de bossen tot we aan ons eindpunt zijn gekomen in de buurt van Couvin. 

Benodigd materiaal

Voorzie een basisuitrusting voor overnachting en het bereiden van je eigen eten. Denk aan voldoende water voor onderweg. Je maakt je eigen maaltijd, dus een vriesdroog- of andere maaltijd is makkelijk. Voorzie ook je eigen ontbijt en 2 lunches. Tussendoor is een energy bar ook altijd aan te raden.

Eind november kunnen we rekenen op dagtemperaturen rond de 5 graden: een nachttemperatuur rond het vriespunt maakt dat je een goede tent & slaapzak en warme slaapkleding bij je moet hebben. Afhankelijk van de weersvoorspelling is goede regenkleding of een hiking-poncho wel een must. Het terrein is niet zwaar dus een goede wandelschoen of lichte bergschoen is aan te bevelen. Het terrein kan modderachtig zijn, dus bij regen voorzie je best een waterdichte schoen en zeker een extra paar warme sokken om nadien te kunnen wisselen. Zet ook een paar droge comfortabele schoenen in de auto voor de reis terug naar huis.

Er zijn geen bankjes onderweg dus een zitkussentje of vuilzak om op te zitten zijn aan te raden.

‘s Avonds is er uiteraard tijd voor een babbeltje en een spel dus een kaartspel of black stories kan heel gezellig zijn.

Overnachtingen

We overnachten op de gereserveerde bivakzone Les Crayats in de buurt van het dorpje Forges. In de buurt van de bivakzone zijn een beekje (voor water filteren) en een vuurkring voor kampvuur.

Vervoer

We gaan carpoolen waarbij we een aantal auto’s aan het begin- en eindpunt zullen neerzetten. Het begin- en eindpunt zijn lastig te bereiken met het openbaar vervoer waardoor dit niet echt een optie is. Met het carpoolen kunnen we afspreken om deelnemers af te halen bij het station van Chimay.
 

Inbegrepen

  • Begeleiding en organisatie
  • Gereserveerde bivakplaats

Niet inbegrepen

  • Kosten vervoer van/naar de startlocatie
  • Aankoop of huur van eigen materiaal
  • Eigen voeding/drank
  • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Over de organisatoren / begeleiders

Pablo Vos

Pablo Vos

Pablo is naast de webbouwer van de Hiking Advisor website, ook gepassioneerd door hiking in binnen- en buitenland. Je vind hem het liefst op de Camino de Santiago die hij liep in 2019 of in de Belgische Ardennen. Geboren en opgegroeid op de Nederlandse Veluwe neemt hij graag enthousiastelingen mee naar zijn thuisstek om hen dit prachtige gebied te leren kennen. Op zijn bucketlist staan nog Hadrian's Wall in Groot-Britannië, het St. Olavspad in Zweden en een tru-hike van de Pacific Crest Trail in de USA.

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.