Van zaterdagochtend 11 tot zondag 12 juni trekken we naar de streek van Bohan waar we ons vanuit onze uitvalsbasis JClub De Knapzak verdiepen in allerhande oriëntatietechnieken. De doelgroep van dit weekend zijn (beginnende) hikers die zichzelf willen verdiepen in de wondere wereld van kaart en kompas.
Techniciteit wandelpad
1
Fysieke paraatheid
1

Concept en doelpubliek

Kennis over kaart en kompas vormt de basis van goede navigatie- en oriëntatieskills om veilig te gaan hiken. In het weekend krijgen zowel beginners als gevorderden de nodige uitleg en kans om ervaring op te doen aan de hand van praktijkgerichte oefeningen. Want de praktijk, daar is het om te doen!

Dit is een opleidingsweekend waarbij vooral ingezet wordt op het testen en verder ontwikkelen van je gebruik van kaart en kompas. De doelgroep van dit weekend zijn zowel beginnende als meer gevorderde hikers die zichzelf willen verdiepen in de wondere wereld van kaart en kompas. Navigeren met de GPS of het opstellen van een marsplan komen dus niet aan bod! Voorkennis hoef je niet te hebben, maar als je al wat ervaring hebt met kaartlezen, dan wordt hiermee rekening gehouden bij de verdeling van de groepen.

Het is een actief weekend waarbij we vrij veel inzetten op het praktijkleren. Desondanks zullen de wandelingen die we maken (aan de hand van kaart en kompas) niet lang zijn. Iedereen met een goede basisconditie kan vlot deelnemen. 

Volgende zaken komen ondermeer aan bod: het kompas en zijn onderdelen, declinatie van het kompas, kaart en zijn legende, de verschillende "noordes", azimut & tegenazimut, kruispeiling, vrijwillige fout, omschrijding, nachtoriëntatie, tips & tricks ten velde (het landschap lezen)...

Programma

Zaterdag 11 juni

We starten stipt om 9u30 met het overlopen van het programma en verdelen de benodigde materialen die we de komende twee dagen zullen inzetten.

Voor de startende hikers beginnen we met een kenningsmakingsworkshop over kaart en kompas. We bespreken wat je op een kaart kan aantreffen, waar je op moet letten en hoe je in de praktijk hiermee om kan gaan. Ook de basisprincipes van een kompas worden uitgelegd. Vervolgens trekken we erop uit in de prachtige natuur van Bohan om de theorie in de praktijk om te zetten. De meer gevorderde hikers verkennen de omgeving en verdiepen hun basiskennis aan de hand van een aantal uitdagende oriëntatie-oefeningen. 

We lunchen in de natuur (picknick zelf te voorzien). Zaterdagavond oefenen we na het avondeten in de herberg (inbegrepen in de deelnameprijs) het oriënteren in het donker. Je kan kiezen of je dit alleen of in een groepje doet.

Zondag 12 juni

Na het ontbijt en het ontruimen van de kamers beginnen we aan de activiteit van de tweede dag. Je wordt er in groepjes op uitgestuurd om oriëntatiepunten zelf te vinden met alle technieken die je geleerd hebt. Ideaal om zelfstandig ervaring op te doen en nog wat van elkaar te leren. Opnieuw lunchen we in de natuur (picknick zelf te voorzien). Uiterlijk tegen 16u ronden we af en kan er huiswaarts gekeerd worden.

Benodigd materiaal

Voor dit weekend moet je geen bivakmateriaal voorzien. Wel voorzie je best een zak met reservekledij die je in de auto/herberg kan laten en daarnaast een dagrugzak met daarin je lunch voor zaterdag en zondag, regenkledij, een hoofdlampje (incl. reservebatterijen), een drinkbus en/of thermos en eventueel een brooddoos voor je lunchpakket.

In functie van het kaart- en kompasgebruik is een kaarthouder handig maar niet verplicht. Als je een kompas hebt, breng je dit best mee. Het is namelijk het kompas dat jij in de praktijk zal gebruiken. Daarmee oefenen is dan ook aangewezen. Heb je geen kompas, dan hebben we er enkele te leen gedurende het weekend.

Kaarten worden door Hiking Advisor voorzien. Voorzie wel zelf wat schrijfgerief (balpen, schriftje voor notities, schrijfplankje met klem…) voor het nemen van notities.

Overnachtingen

Er wordt op zaterdagavond overnacht in de hostel in Bohan, in JClub De Knapzak. De overnachting van zaterdagnacht is in een meerpersoonskamer. Bedlinnen is inbegrepen, een slaapzak is dus niet nodig.

Het ontbijt van zondagochtend en het avondeten van zaterdagavond zijn inbegrepen. Lunchpakketten voor beide dagen voorzie je zelf.

Vervoer

Hiking Advisor stimuleert het carpoolen. Je kan parkeren aan of in de omgeving van de herberg in Bohan. Er wordt door de organisatoren op voorhand een link bezorgd waarmee carpoolafspraken gemaakt kunnen worden tussen de deelnemers.

Met het openbaar vervoer afzakken tot Bohan is bijna onmogelijk. Zij die erin slagen wordt eeuwige roem toegeschreven!

Over de organisatoren / begeleiders

Ingrid Farasyn

Ingrid Farasyn is niet meer gestopt met wandelen sinds haar eerste dagtocht in de jeugdbeweging, nu vele jaren geleden. Ze kan genieten van tochten dichtbij en veraf. Intussen is ze reisbegeleidster bij Anders Reizen en actief medewerkster bij Hiking Advisor.

Kevin Vanneste

Kevin schuimt al meer dan 15 jaar de wereldbol af op zoek naar trektochten in desolate gebieden en heeft een sterke voorkeur voor het bivakkeren. Hij heeft desgewijs een bijzondere voorliefde voor het Hoge Noorden. Hij is reeds geruime tijd actief bij Hiking Advisor en begeleidt ondermeer bivaktochten en workshops.

Pieter Schroé

Al van jongs af aan trok Pieter naar de bergen, eerst nog met de familie maar al snel solo of met vrienden.
Na vele ervaringen in alle mogelijke Europese berggebieden (en enkele iets verder weg) besloot hij om zich in 2020 bij te scholen tot IMWT-er (instructor mountain walking and trekking). Daarnaast is hij al vele jaren bezig met het begeleiden van winterbivaktochten en kan je hem in zijn vrije tijd ook vinden aan de voet van een klimmassief.

Sam Janssens

Sam is een enthousiaste buitensporter en Instructor Mountain Walking & Trekking. Hij kan eindeloos genieten van een mooie wandeling of buitenavontuur. Een van zijn passies buiten sport, is de bergen verkennen, voornamelijk al wandelend met de rugzak. Hij heeft ook al geproefd van het hooggebergte, de klimsport, trailrunnen en packraften.. Sam neemt graag mensen op sleeptouw om zo één van zijn passies te delen.

Stijn Mus

Stijn is een enthousiaste bergwandelaar met veel stapervaring in Europa en daarbuiten. Hij deelt graag zijn passie voor meerdaagse bivaktochten in de bergen met zijn gezin en met anderen. De opleiding tot Instructor Mountain Walking and Trekking was dan ook een logische volgende stap. Daarnaast creëert hij ook zijn eigen trekkingmateriaal.

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.