Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Van zaterdagochtend 23  tot zondag 24 maart trekken we naar de streek van Bouillon waar we met de jeugdherberg van Bouillon als uitvalsbasis ons verdiepen in allerhande oriëntatietechnieken. De doelgroep van dit weekend zijn hikers die zichzelf willen verdiepen in de wondere wereld van kaart en kompas.

Doelpubliek

Dit is een opleidingsweekend waarbij vooral ingezet wordt op het testen en verder ontwikkelen van je kaart en kompas-gebruik. Navigeren met de gps of het opstellen van een marsplan komen dus niet aan bod! Voorkennis hoef je niet te hebben, maar als je al wat ervaring hebt met kaartlezen, dan word hiermee rekening gehouden bij de verdeling van de groepen.

Het is een actief weekend waarbij we vrij veel inzetten op het praktijkleren. Desondanks zullen de wandelingen die we maken (aan de hand van kaart en kompas) niet lang zijn. Iedereen met een basisconditie kan vlot participeren.

Programma

Vrijdagavond 22 maart

Wie wil, kan al vrijdagavond naar de jeugdherberg van Bouillon afzakken waar we rustig kennismaken.

Zaterdag 23 maart

We starten stipt om 9u30 met het overlopen van het programma en verdelen de benodigde materialen die we de komende twee dagen zullen inzetten.

Je krijgt enkele basics mee van wat je op een kaart kan aantreffen, waar je op kan letten en hoe je in de praktijk hiermee om kan gaan. Net zoals de basics van de kaart worden de mogelijkheden van een kompas uiteengezet. Vervolgens gaan we de natuur in om het in de realiteit om te zetten. We verkennen de omgeving en wisselen het wandelen, oriënteren af met enkele uitdagingen zodat het geleerde beter blijft “plakken”.

Ten velde wordt onze picknick (zelf te voorzien) genuttigd en in de namiddag trekken we verder de natuur in. Elke doelgroep krijgt opnieuw praktische kaart- en kompasuitdagingen mee. Zaterdagavond oefenen we na het 3-gangenmenu in de jeugdherberg (inbegrepen in de prijs) het oriënteren in moeilijke omstandigheden nl. in het donker. Je kan er alleen of in groepjes op uittrekken.

Zondag 24 maart

Op zondagochtend ontbijten we rustig en na het opruimen van de kamers beginnen we aan een tweede dag waar je er in groepjes op uitgestuurd wordt om oriëntatiepunten zelf te vinden met alle technieken die je geleerd hebt. Ideaal om zelfstandig ervaring op te doen en elkaar nog wat bij te sturen. Opnieuw lunchen we in de natuur (picknick zelf te voorzien). Uiterlijk tegen 16u ronden we af en kan er huiswaarts gegaan worden.

Overnachtingen & maaltijden

Er wordt op zaterdagavond overnacht in de jeugdherberg van Bouillon. Zij die liever vrijdagavond ook al in de herberg overnachten kunnen dit aangeven bij de inschrijving. De overnachting is in een meerpersoonskamer waarbij het ontbijt en het 3-gangenmenu van zaterdagavond inbegrepen zijn. Zij die graag een lunchpakket bestellen kunnen dit aangeven bij de inschrijving.

Vervoer

Hiking Advisor stimuleert het carpoolen. Je kan parkeren aan of in de omgeving van de jeugdherberg. Er wordt door de organisatoren op voorhand een link bezorgd waarmee carpoolafspraken gemaakt kunnen worden tussen de deelnemers.

Met het openbaar vervoer afzakken tot Bouillon is ook mogelijk maar weet dan dat je een hele tijd onderweg bent.

Benodigd materiaal

Voor dit weekend moet je geen bivakmateriaal voorzien. Wel voorzie je best een zak met reservekledij die je in de auto/jeugdherberg kan laten en daarnaast een dagrugzak met daarin je lunch voor zaterdag en zondag, regenkledij, een hoofdlampje (incl. reservebatterijen), een drinkbus en/of thermos en eventueel een brooddoos voor je lunchpakket.

In functie van het kaart- en kompasgebruik is een kaarthouder handig maar niet verplicht. Als je een kompas hebt breng je dit best mee. Het is namelijk het kompas dat jij in de praktijk zal gebruiken. Daarmee oefenen is dan ook aangewezen. Heb je geen kompas, we hebben er enkele te leen gedurende het weekend.

Kaarten worden door Hiking Advisor voorzien. Voorzie wel zelf wat schrijfgerief (balpen, schriftje voor notities, schrijfplankje met klem…) voor het nemen van notities.

Over de begeleiders

Debbie Sanders heeft de hikingmicrobe opgelopen op haar 17de. Ze houdt van (pittige) bergtochten in alle uithoeken van Europa. Haar tochtverslagen vind je op haar blog. Ze heeft een meerjarige opleiding tot International Mountain Leader bij de Waalse Club Alpin Belge doorlopen, en is al diverse jaren actief als bergwandelgids.

Philippe Annys is Instructor Mountain Walking & Trekking (UIAA) en Instructeur B Wandelen. Hij begeleidde al meerdere stages ‘Zelfstandig Bergwandelen Bivak’ en heeft ook klimervaring (KVB3).

Tom Verbruggen begeleidde al meerdere tochten in bergachtige gebieden en is een door Toerisme Vlaanderen erkende reisleider. Hij is Instructor Mountain Walking & Trekking (UIAA), geeft diverse workshops en organiseert ervaringstochten voor Hiking Advisor.

Yanick Bos is Instructor Mountain Walking &Trekking (UIAA) en organiseert sinds zijn 16e trips naar bekende en minder bekende regio’s. Zijn tochtverslagen en bijhorende foto’s kan je steeds vinden op zijn blog. Hij geeft workshops, lezingen en schrijft artikels voor magazines zoals Op Weg, Hike&Trekking…

Deelnameprijs

De deelnameprijs is 100 euro. Hierin zijn de begeleiding, organisatie, en 1 overnachting in een meerpersoonskamer met 3-gangenmenu op zaterdagavond, ontbijt op zondagochtend en het gebruik van kaart- en ander educatief materiaal inbegrepen.  Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt 5 euro extra bij de deelnameprijs.

Inschrijvingen

Er worden maximum 15 deelnemers toegelaten. Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot 3 februari 2019 Binnen de week na de voorziene afsluitdatum wordt je door Yanick gecontacteerd. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd. Annuleren kan kosteloos tot vier weken voor de activiteit, daarna wordt het deelnamegeld niet terugbetaald.