Van zaterdagochtend 3 tot zondag 4 juni trekken we naar de streek van Bohan in de prachtige Semoisvallei waar we ons vanuit onze uitvalsbasis JClub De Knapzak verdiepen in allerhande oriëntatietechnieken.
Kennis over kaart en kompas vormt de basis van goede navigatie- en oriëntatieskills om veilig te gaan hiken.
In het weekend krijgen beginners en/of gevorderden de nodige uitleg en kans om ervaring op te doen aan de hand van praktijkgerichte oefeningen. Want de praktijk, daar is het om te doen!

Dit is een opleidingsweekend waarbij vooral ingezet wordt op het testen en verder ontwikkelen van je gebruik van kaart en kompas. De doelgroep van dit weekend zijn zowel beginnende als meer gevorderde hikers die zichzelf willen verdiepen in de wondere wereld van kaart en kompas.

Navigeren met de GPS of het opstellen van een marsplan komen dus niet aan bod! Voorkennis hoef je niet te hebben, maar als je al wat ervaring hebt met kaartlezen, dan wordt hiermee rekening gehouden bij de verdeling van de groepen. Het is een actief weekend waarbij we vrij veel inzetten op het praktijkleren. Desondanks zullen de wandelingen die we maken (aan de hand van kaart en kompas) niet lang zijn. Iedereen met een goede basisconditie kan vlot deelnemen. 

Volgende zaken komen ondermeer aan bod: het kompas en zijn onderdelen, declinatie van het kompas, kaart en zijn legende, de verschillende "noordes", azimut & tegenazimut, kruispeiling, vrijwillige fout, omschrijding, nachtoriëntatie, tips & tricks ten velde, het landschap lezen...

Programma

Zaterdag 3 juni

We starten stipt om 9u30 met het overlopen van het programma en verdelen de benodigde materialen die we de komende twee dagen zullen inzetten.

Voor de startende hikers beginnen we met een kenningsmakingsworkshop over kaart en kompas. We bespreken wat je op een kaart kan aantreffen, waar je op moet letten en hoe je in de praktijk hiermee om kan gaan. Ook de basisprincipes van een kompas worden uitgelegd. Vervolgens trekken we er al snel op uit in de prachtige natuur van Bohan om de theorie in de praktijk om te zetten. De meer gevorderde hikers verkennen de omgeving en verdiepen hun basiskennis aan de hand van een aantal uitdagende oriëntatie-oefeningen. 

We lunchen in de natuur (picknick zelf te voorzien). Zaterdagavond oefenen we na het avondeten in de herberg (inbegrepen in de deelnameprijs) het oriënteren in het donker. Je kan kiezen of je dit alleen of in een groepje doet.

Zondag 4 juni

Na het ontbijt en het ontruimen van de kamers beginnen we aan de activiteit van de tweede dag. Je wordt er in groepjes op uitgestuurd om oriëntatiepunten zelf te vinden met alle technieken die je geleerd hebt. Ideaal om zelfstandig ervaring op te doen en nog wat van elkaar te leren. Opnieuw lunchen we in de natuur (picknick zelf te voorzien). Uiterlijk tegen 16u ronden we af en kan er huiswaarts gekeerd worden.

Benodigd materiaal

Voor dit weekend moet je geen bivakmateriaal voorzien. Wel voorzie je best een zak met reservekledij die je in de auto/herberg kan laten en daarnaast een dagrugzak met daarin je lunch voor zaterdag/zondag, regenkledij, een hoofdlampje (incl. reservebatterijen), een drinkbus en/of thermos en eventueel een brooddoos voor je lunchpakket.

In functie van het kaart- en kompasgebruik is een waterdichte kaarthouder handig maar niet verplicht. Als je een kompas hebt, breng je dit best mee. Het is namelijk het kompas dat jij in de praktijk zal gebruiken. Daarmee oefenen is dan ook aangewezen. Heb je geen kompas, dan hebben we er enkele te leen gedurende het weekend.

Kaarten worden door Hiking Advisor voorzien. Voorzie wel zelf wat schrijfgerief (balpen, schriftje voor notities, schrijfplankje met klem…) voor het nemen van notities.

Overnachtingen

Er wordt op zaterdagavond overnacht in de jeugdherberg in Bohan (JClub De Knapzak). De overnachting van zaterdagnacht is in een meerpersoonskamer.

Het ontbijt van zondagochtend en het avondeten van zaterdagavond zijn inbegrepen.

Lunchpakketten voor beide dagen voorzie je zelf.

Vervoer

Met het openbaar vervoer afzakken tot Bohan is behoorlijk omslachtig. Hiking Advisor stimuleert het carpoolen. Je kan parkeren aan of in de omgeving van de herberg in Bohan.

Er wordt door de organisatoren op voorhand een link bezorgd waarmee carpoolafspraken gemaakt kunnen worden tussen de deelnemers om het aantal ingezette auto’s zo veel mogelijk te minimaliseren.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is € 120,00.
Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 5,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

  • Organisatie

  • Workshops

  • 1 overnachting op zaterdag 3 juni 2023 in de jeugdherberg

  • Avondmaal op zaterdag 3 juni 2023

  • Ontbijt op zondag 4 juni 2023

  • Gebruikt van kaart- en ander educatief materiaal

Niet inbegrepen:

  • Kosten vervoer van/naar de startlocatie

  • Aankoop van eigen materiaal

  • Twee keer lunch zelf te voorzien

  • Persoonlijke uitgaven ter plekke (zoals dranken)

Inschrijving en annulatie

Er worden maximum 20 deelnemers toegelaten.
Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 6 mei.

Binnen de week na de afsluitdatum word je door de organisator(en) gecontacteerd. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot twee weken voor de activiteit (met aftrek van € 5 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Annelies Neyens

Annelies brengt haar vakanties al van kinds af aan door in de bergen. Dagtochten werden meerdaagse tochten, Europese en verder gelegen bestemmingen wisselen elkaar af. Fan van afgelegen gebieden en op dit moment in de ban van de ruige, desolate maar hartelijke landen in Centraal-Azië. Gepassioneerd door de bergen in alle seizoenen, ze ontdekte een paar jaar geleden de mogelijkheden en uitdagingen van winterse trektochten. In 2022 voltooide ze de opleiding Instructor Mountain Walking & Trekking.

Kevin Vanneste

Kevin schuimt al meer dan 15 jaar de wereldbol af op zoek naar trektochten in desolate gebieden en heeft een sterke voorkeur voor het bivakkeren. Hij heeft desgewijs een bijzondere voorliefde voor het Hoge Noorden. Hij is reeds geruime tijd actief bij Hiking Advisor en begeleidt ondermeer bivaktochten en workshops.

Pieter Schroé

Al van jongs af aan trok Pieter naar de bergen, eerst nog met de familie maar al snel solo of met vrienden.
Na vele ervaringen in alle mogelijke Europese berggebieden (en enkele iets verder weg) besloot hij om zich in 2020 bij te scholen tot IMWT-er (instructor mountain walking and trekking). Daarnaast is hij al vele jaren bezig met het begeleiden van winterbivaktochten en kan je hem in zijn vrije tijd ook vinden aan de voet van een klimmassief.

Stéphanie Mesmaekers

Sinds haar eerste trekking in 2017, is het vuur van het buiten zijn in bossen en bergen helemaal aan gegaan. Op weg met een minimum aan materiaal staat gelijk aan groot geluk en intense natuur ervaring. Stéphanie deelt ook graag haar passie en ervaring.

Stijn Mus

Stijn is een enthousiaste bergwandelaar met veel stapervaring in Europa en daarbuiten. Hij deelt graag zijn passie voor meerdaagse bivaktochten in de bergen met zijn gezin en met anderen. De opleiding tot Instructor Mountain Walking and Trekking was dan ook een logische volgende stap. Daarnaast creëert hij ook zijn eigen trekkingmateriaal.

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.