Laden Evenementen

Van zaterdagochtend 14 tot zondag 15 november trekken we naar de streek van Bohan waar we ons vanuit onze uitvalsbasis JClub De Knapzak verdiepen in allerhande oriëntatietechnieken. De doelgroep van dit weekend zijn hikers die zichzelf willen verdiepen in de wondere wereld van kaart en kompas. Zowel voor beginners als gevorderden is er een aangepast programma.

 

Doelpubliek

Dit is een opleidingsweekend waarbij vooral ingezet wordt op het testen en verder ontwikkelen van je kaart en kompas-gebruik. Navigeren met de gps of het opstellen van een marsplan komen dus niet aan bod! Voorkennis hoef je niet te hebben, maar als je al wat ervaring hebt met kaartlezen, dan wordt hiermee rekening gehouden bij de verdeling van de groepen. Heb je vrij veel ervaring, dan kan je intekenen op de gevorderdengroep waar je extra uitdaging krijgt (zoals het lopen op een oro-hydrokaart waar enkel water & reliëf op aangeduid staan).

Het is een actief weekend waarbij we vrij veel inzetten op het praktijkleren. Desondanks zullen de wandelingen die we maken (aan de hand van kaart en kompas) niet lang zijn. Iedereen met een basisconditie kan vlot participeren.

Programma

Zaterdag 14 november

We starten stipt om 9u30 met het overlopen van het programma en verdelen de benodigde materialen die we de komende twee dagen zullen inzetten.

Voor de startende hikers is er een uitleg over enkele basics van wat je op een kaart kan aantreffen, waar je op kan letten en hoe je in de praktijk hiermee om kan gaan. Net zoals de basics van de kaart worden de mogelijkheden van een kompas uiteengezet. Vervolgens gaan we de natuur in om het in de realiteit om te zetten. Voor de meer gevorderde hikers is er een verkenning van de omgeving en wisselen het wandelen en oriënteren met enkele uitdagingen.. Ten velde wordt onze picknick (zelf te voorzien) genuttigd en in de namiddag trekken beide groepen verder de natuur in. Elke doelgroep krijgt opnieuw praktische kaart- en kompasuitdagingen mee. Zaterdagavond oefenen we na het avondeten in de herberg (inbegrepen in de prijs) het oriënteren in moeilijke omstandigheden nl. in het donker. Je kan er alleen of in groepjes op uittrekken.

Zondag 15 november

Op zondagochtend ontbijten we rustig en na het opruimen van de kamers beginnen we aan een tweede dag. Je wordt er in groepjes op uitgestuurd om oriëntatiepunten zelf te vinden met alle technieken die je geleerd hebt. Ideaal om zelfstandig ervaring op te doen en nog wat van elkaar te leren. Opnieuw lunchen we in de natuur (picknick zelf te voorzien). Uiterlijk tegen 16u ronden we af en kan er huiswaarts gekeerd worden.

Overnachtingen & maaltijden

Er wordt op zaterdagavond overnacht in de hostel in Bohan (JClub De Knapzak). De overnachting van zaterdagnacht is in een meerpersoonskamer waarbij het ontbijt van zondagochtend en het avondeten van zaterdagavond inbegrepen zijn. Lunchpakketten voorzie je zelf.

Vervoer

Hiking Advisor stimuleert het carpoolen. Je kan parkeren aan of in de omgeving van de herberg in Bohan. Er wordt door de organisatoren op voorhand een link bezorgd waarmee carpoolafspraken gemaakt kunnen worden tussen de deelnemers.

Met het openbaar vervoer afzakken tot Bohan is bijna onmogelijk. Zij die erin slagen wordt eeuwige roem toegeschreven!.

Benodigd materiaal

Voor dit weekend moet je geen bivakmateriaal voorzien. Wel voorzie je best een zak met reservekledij die je in de auto/herberg kan laten en daarnaast een dagrugzak met daarin je lunch voor zaterdag en zondag, regenkledij, een hoofdlampje (incl. reservebatterijen), een drinkbus en/of thermos en eventueel een brooddoos voor je lunchpakket.

In functie van het kaart- en kompasgebruik is een kaarthouder handig maar niet verplicht. Als je een kompas hebt breng je dit best mee. Het is namelijk het kompas dat jij in de praktijk zal gebruiken. Daarmee oefenen is dan ook aangewezen. Heb je geen kompas, we hebben er enkele te leen gedurende het weekend.

Kaarten worden door Hiking Advisor voorzien. Voorzie wel zelf wat schrijfgerief (balpen, schriftje voor notities, schrijfplankje met klem…) voor het nemen van notities.

Over de begeleiders

Debbie Sanders heeft de hikingmicrobe opgelopen op haar 17de. Ze houdt van (pittige) bergtochten in alle uithoeken van Europa. Haar tochtverslagen vind je op haar blog. Ze heeft een meerjarige opleiding tot International Mountain Leader bij de Waalse Club Alpin Belge doorlopen, en is al diverse jaren actief als bergwandelgids.

Bjorn Desander zoekt graag desolate streken op en het liefst van al trekt hij erop uit in de winter. Binnen Hiking Advisor bouwde hij al naam en faam als ‘vuurman’. Ondertussen is hij bestuurder bij Hiking Advisor vzw en initiatiefnemer achter een aantal activiteiten op onze HA-kalender.

Yanick Bos is Instructor Mountain Walking &Trekking (UIAA) en organiseert sinds zijn 16e trips naar bekende en minder bekende regio’s. Zijn tochtverslagen en bijhorende foto’s kan je steeds vinden op zijn blog. Hij geeft workshops, lezingen en schrijft artikels voor magazines zoals Op Weg, Hike&Trekking…

 

Deelnameprijs

De deelnameprijs is 100 euro. Hierin zijn de begeleiding, organisatie, en 1 overnachting in een meerpersoonskamer met 3-gangenmenu op zaterdagavond, ontbijt op zondagochtend en het gebruik van kaart- en ander educatief materiaal inbegrepen.  Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt 5 euro extra bij de deelnameprijs. Je lunch voorzie je zelf voor zaterdag en zondag.

Inschrijvingen

Er worden maximum 20  deelnemers toegelaten. Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot 14 augustus 2019 of daarna als de activiteit nog niet volzet is. Binnen de week na de voorziene afsluitdatum wordt je door Yanick of Tom gecontacteerd. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd. Annuleren kan kosteloos tot en met 1 oktober, daarna wordt het deelnamegeld niet terugbetaald.