Deze zomer trekken we voor de derde keer op jeugdtrekking! Deze keer gaan we voor spectaculaire uitzichten op de gletsjers van de Vanoise, zoeken we naar onbekende paadjes tussen de populaire routes door, beklimmen de Petit Mont Blanc en spotten steenbokken en gemzen die er talrijk wonen.

Jongeren van 12 tot 17 jaar (2006°-2011°), die al minstens ervaring hebben met dagtochten van +/-16km in de Ardennen en die wekelijks een sport beoefenen, zullen deze tocht aankunnen.

Het is een huttentocht waarbij iedereen zijn eigen materiaal draagt en eten voor maximum 3 dagen. Voor de jongeren die graag (eens proeven van) bivakkeren, kan er gebivakkeerd worden vlak naast de hut. Hiervoor moet je 15 jaar of ouder zijn, tenzij reeds ervaring met bivakkeren en het dragen van een zwaardere rugzak. Dit kan later nog besproken worden na inschrijving.

De route passeert langs enkele eenvoudige klauterpassages, maar is over het algemeen geen technisch moeilijke route. Wie reeds de klassieke Tour des Glaciers de la Vanoise deed, zal slechts 2 van de 6 wandeldagen op hetzelfde traject terechtkomen.

 • We wandelen 6 dagen van berghut naar berghut
 • Mogelijkheden om te bivakkeren
 • ‘s Avonds koken we zelf ons potje
 • We dragen het extra gewicht van het eten als een team, de ene kan al meer aan dan de andere, dat is geen probleem!
Techniciteit wandelpad
2
Fysieke paraatheid
2
Bivak uitdaging
1

Programma

15-16/04: voorbereidingsweekend

Tijdens dit weekend trekken we met onze volledige uitrusting richting de Ardennen om ons materiaal te testen en elkaar al wat te leren kennen. We doen een tweedaagse met de tent. Ook de jongeren die ervoor kiezen om in de hut te slapen op trektocht, zullen nu in de tent overnachten. Maak je geen zorgen over materiaal en gewicht, we delen tenten en kookgerief. Ook als je geen matje of slaapzak hebt, kan je vast een lenen van de begeleiding of deelnemers. De locatie wordt later nog vastgelegd.

Zaterdag 19/08: Brussel - Modane

Vanuit Brussel rijden we naar Modane. Daar overnachten we op camping les Combes. 

Zondag 20/08: Val Cenis 1294m - refuge de l’Arpont (2309m) (+1200hm, -200hm, 9,5km)

We nemen nog een stukje bus tot Val-Cenis. Van daaruit starten we onze eerste klim, eerst door het bos en later …

Maandag 21/08: refuge de l’Arpont (2309m) - refuge du col de la Vanoise (2516m) (+560hm, -350hm, 14km)

Vandaag doen we het wat rustiger aan qua hoogtemeters. We starten met een korte klim, waarna het parcours eenvoudig op en af gaat over een vlot wandelend paadje. Vanaf de hut zijn er meerdere opties mogelijk, genoeg meertjes in de buurt, maar ook gletsjers waar we dichterbij geraken. De hut is prachtig gelegen!

Dinsdag 22/08: refuge du col de la Vanoise (2516m) - refuge de la Valette (2590m) (+950hm, -880hm, 9,5km)

‘s Ochtends rollen we als het ware naar beneden via een mooi paadje naast de Ruisseau de l’Arcelin. Erna klimmen we alle gedaalde meters terug omhoog tot op de col du Grand Marchet, hier en daar op handen en voeten. Bij cirque du Grand Marchet verlaten we even het pad en zoeken onze eigen weg over het naar beneden stromende gletsjerwater. Erna is het puur genieten van de uitzichten terwijl we nog lichtjes stijgen tot aan de hut.

Woensdag 23/08: refuge de la Valette (2590m) - refuge de Grand Plan (2300m) (+1280hm, -1590hm, 14km)

We keren even terug op onze stappen tot bij Roc du Tambour waarna we een steile afdaling inzetten tot we helemaal in de vallei op straat uitkomen. We steken over en verdwijnen meteen weer de bergen in. Een fikse klim brengt ons tot op de top van de Petit Mont Blanc, van waaruit we een prachtig uitzicht hebben over de de Vanoise en veel verder. Van hieruit zie je ook de refuge de Grand Plan heel mooi liggen, die slechts 400hm lager ligt dan de top waar we op staan. Helaas ligt er een diepe vallei tussen en is er geen luie mensen zipline geïnstalleerd ;). Na de top loopt het pad eenvoudig door grasweiden naar beneden tot bij de hut.

Donderdag 24/08: refuge de Grand Plan (2300m) - refuge de Péclet Polset (2474m) (+1070hm, -860hm, 15km)

We starten op het gemak licht stijgend tussen de koeienvlaaien door richting col du Chanrouge waarna we afdalen naar refuge du Saut. Van daaruit klimmen we naar de Glacier de Gébroulaz, een grote gletsjer waar we vlakbij wandelen. Het  rood-bruine gesteente geeft het uitzicht iets heel bijzonders. Eens we de col de Souffre over zijn, rollen we met onze laatste energie recht het Lac Blanc in voor een optionele verfrissende duik. De hut is om de hoek. Hier slapen we allen samen in de hut, bivakkeren is verboden.

Vrijdag 25/08: refuge de Péclet Polset (2474m) - camping les Combes in Modane (1080m) (+520hm, -1900hm, 15km)

Vanaf de refuge doen we een laatste klim langs een paadje tussen het steenpuin tot op col de Chavière waarna we onze lange afdaling inzetten. Eentje waarbij je eindelijk gaat beseffen dat al dat lastige klimwerk misschien toch nog aangenamer is dan dalen… Maar gelukkig blijven we nog heel lang in een echt hooggebergte sfeer, tot we voor de laatste 6,5km het bos induiken.

Zaterdag 26/08: Modane - Brussel

Zaterdag rijden we terug naar Brussel.

Benodigd materiaal

Een gedetailleerde paklijst wordt overlopen op het voorbereidingsweekend. Het materiaal dat je zal nodig hebben indien je in hutten overnacht, past in een trekrugzak van 40L. Met bivakmateriaal zal je een grotere trekrugzak nodig hebben.

Overnachtingen

Camping en berghutten of bivakzone vlakbij berghut

Vervoer

Afhankelijk van de prijzen van het openbaar vervoer op het moment van reservatie zal er gekozen worden voor de goedkoopste optie: minibus of trein. Een schatting van de kostprijs zit reeds in het reisbudget verrekend.

Over de regio

De Vanoise is een gebied in Frankrijk waar je niet naast de gletsjers kan kijken. De bekendste wandelroute is dan ook de ‘tour des glaciers de la Vanoise’. Buiten dit druk belopen parcours zijn er echter nog veel meer mogelijkheden om minder bekende, maar even prachtige hoekjes van het gebied te ontdekken. Je hebt een grote kans op het zien van steenbokken en gemzen. Met wat geluk kan je er ook een steenarend spotten en heel uitzonderlijk een lammergier. Ook de wolf is terug, maar die laat zich zelden zien.

Deelnameprijs

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 265,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

 • Begeleiding en organisatie
 • Ook leden van BPA betalen de deelnameprijs van € 265

Niet inbegrepen:

 • Aankoop of huur van eigen materiaal
 • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 400,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

 • overnachting voorbereidingsweekend (allen tent)
 • 3 maaltijden voorbereidingsweekend
 • transport naar de Vanoise (minibus)
 • Verplaatsing bus naar startpunt tocht, 
 • overnachtingen tijdens trektocht: tent (totaal reisbudget van €400) of hut (totaal reisbudget van € 425)
 • maaltijden tijdens de tocht (inclusief start- en aankomstdag)

Inschrijving en annulatie

Er worden maximum 12 deelnemers toegelaten.
Aanmelden kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 30 april.

Opgelet:
Deze aanmelding is nog geen garantie tot deelname.
Alle aanmeldingen die binnenkomen zolang de tocht op 'open' staat nemen we in overweging voor de groepssamenstelling, waarbij we onder meer kijken naar ieders ervaring. Dit voor een zo goed mogelijke match met de tocht en het tochtniveau.

Na selectie van deelnemers, stuurt Hiking Advisor je vervolgens een bevestiging van inschrijving via het adres tom@hikingadvisor.be. Er zal dan gevraagd worden het deelnamebedrag te betalen binnen de twee weken. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot 1 maand voor de aanvang van het voorbereidingsweekend (met aftrek van € 10,00 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Sam Janssens

Sam is een enthousiaste buitensporter en Instructor Mountain Walking & Trekking. Hij kan eindeloos genieten van een mooie wandeling of buitenavontuur. Een van zijn passies buiten sport, is de bergen verkennen, voornamelijk al wandelend met de rugzak. Hij heeft ook al geproefd van het hooggebergte, de klimsport, trailrunnen en packraften.. Sam neemt graag mensen op sleeptouw om zo één van zijn passies te delen.

Siegried Robben

Siegried ontdekte de bergen als kind en gaat al sinds haar achtste op meerdaagse tochten. Na de trektochten met het gezin, nam ze vrienden op sleeptouw in de bergen. Als sportieve berggeit houdt ze van pittige tochten, het liefst met de tent.
Als animator en later ook professioneel als jeugdwerker, begeleidt ze graag jongeren. Ze startte na het behalen van haar diploma Instructor Mountain Walking & Trekking een jeugdwerking op bij Hiking Advisor.

Tine Van Looveren

Tine Van Looveren heeft de liefde voor de bergen met de paplepel meegekregen. Ze heeft al heel wat huttentochten en tententrekkings op de teller staan, van de Alpen tot in Canada. Ze heeft ook al verschillende wandelvakanties begeleid voor Bootz en stippelt met veel overgave tochtjes uit om haar vrienden mee op trot te nemen.

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.