Hou je van de bergen, je eigen weg zoeken met kaart en kompas, zwemmen in een ijskoud meer of bergriviertje en marmotten, gemzen en gieren spotten? Kan je vlotjes 16km wandelen in de Ardennen met een goed gevulde dagrugzak en heb je zin om nu en dan eens goed af te zien tijdens een lange klim naar een bergtop? Dan is deze reis echt iets voor jou! We trekken de eerste drie dagen van Cauterets in Frankrijk naar Bujaruelo in Spanje, waarna we genieten van een rustdag aan de Ara-rivier. Wie wil kan een zwemmetje doen, een uitstap maken naar Torla, nog een top beklimmen of gewoon chillen. De laatste twee dagen trekken we terug richting Frankrijk om uiteindelijk te eindigen in Gavarnie.

Concept en doelpubliek

Jeugd (12-16 jarigen – 2005°-2009°) die al een minstens ervaring heeft met dagtochten van +/-16km in de Ardennen

Fysieke paraatheid: niv 3

Gemiddeld 7 uur per dag wandelen. Hoogteverschillen tot 900 à 1000 meter per dag. Zeer goede fysieke conditie nodig.

Technisch wandelniveau: niv 2

Goed begaanbaar wandelpad, korte stukjes over geaccidenteerd ongebaand terrein zoals een blokkenveld of  een korte gezekerde passage. (Niveau wandelpad T3 – rood)

Programma

Verplicht voorbereidingsmoment

Het voorbereidingsweekend gaat door op 24 en 25 april 2021 in de Condroz in België. We maken er een tweedaagse van waarbij we al wennen aan het gewicht van de rugzak. We leren elkaar kennen onderweg en geven met plezier de kaart uit handen. Zaterdagavond koken we samen en overlopen de planning van de trektocht. We overnachten in de Chaveehut.

Tocht

Zaterdag 21/08: Cauterets

‘s Ochtends vroeg nemen we samen de trein van Brussel tot Lourdes. Van daaruit nemen we ‘s avonds nog een uurtje de bus tot in Cauterets waar we overnachten.

Zondag 22/08: Pont d’Espagne 1500m – refuge Oulettes de Gaube 2151m (+660hm, 8km)

Na een stevig ontbijt nemen we om 10u00 een kort stukje bus tot aan Pont d’Espagne waar onze tocht start. We klimmen langzaam maar zeker uit het bos tot bij een prachtig meer, het lac de Gaube. Wie wil, kan al een eerste bergmeerduikje nemen! Daarna stijgen we verder tot bij de hut met zicht op de restanten van de gletsjer van Oulette de Gaube. We slapen in een grote, maar gezellige hut, waar ooit een piano gedropt werd met de helikopter.

Maandag 23/08: refuge Bayssellance 1338m (+600hm, -110hm, 4,2km), Optioneel: Petit Vignemale 3032m  (+/-230hm, 1,5km)

Vanuit de hut moeten we recht omhoog richting de Petit Vignemale. Hoewel we maar 4km en 600hm moeten stijgen, is het een heel pittig klim. Tegen de picknick komen we aan bij de voet van de Petit Vignemale. Na de lunch laten we de rugzak achter en klimmen tot op de top van de berg. Een pittige klim, maar het uitzicht loont zeker de moeite! We pikken erna onze rugzakken op en gaan door tot refuge Bayssellance, een kleine gezellige hut.

Dinsdag 24/08: refugio de Bujaruelo 1338m (+470hm, -1760hm, 15,2km)

Vandaag vertrekken we heel vroeg in de ochtend. Dit is de zwaarste dag van de hele tocht. Via een mooi padje dalen we lang af tot in de vallei van Ossou. Daar klimmen we langs een bergriviertje en tussen de koeien omhoog tot bij col de Bernatuara (2338m). Voorbij de col wandelen we Spanje binnen. Van daaruit start een tweede lange afdaling tot bij de hut.

Woensdag 25/08: refugio de Bujaruelo

We blijven een dagje in dezelfde berghut. Wie wil kan wat chillen aan de rio de Ara, een rivier die vlakbij de berghut passeert. Wie energie over heeft, kan nog een topje beklimmen of gaan geocachen.

Donderdag 26/08: refuge Brèche de Roland 2565m (+1260hm, -45hm, 8,2km)

Nu de batterijen opnieuw opgeladen zijn, klimmen we terug richting Frankrijk. We wandelen langs een prachtig pad dat over en langs het gletsjerwater van de glacier du Taillon naar boven
klimt tot net voor de Brèche de Roland. De Brèche is een U-vormig gat in een imposante rotswand die de toegangspoort naar Spanje vormt. Wij blijven echter net voor de ‘poort’ in Frankrijk overnachten.

Vrijdag 27/08: Gavarnie 1380m (+150hm, -1200hm, 10km) – Lourdes

Vandaag dalen we af tot in het dorp Gavarnie. Het eerste stuk van de afdaling keren we op onze stappen van de vorige dag terug waarna we via weilanden en bos het dorp bereiken. Rond 17u00 nemen we de bus richting Lourdes.

Zaterdag 28/08: Brussel

We nemen vanuit Lourdes de trein terug naar Brussel.

Benodigd materiaal

Een gedetailleerde paklijst wordt overlopen op het voorbereidingsweekend. Het materiaal dat je zal nodig hebben, past in een trekrugzak van 40L.

Overnachtingen

  • zaterdag 21/08: hostel in Cauterets
  • zondag 22/08: refuge Oulette de Gaube
  • maandag 23/08: refuge Baysselance
  • dinsdag 24/08: refugio de Bujaruelo
  • woensdag 25/08: refugio de Bujaruelo
  • donderdag 26/08: refuge Brèche de Roland (Sarradets)
  • vrijdag 27/08: Lourdes
  • zaterdag 28/08: thuis

Vervoer

We vertrekken samen vanuit Brussel met de trein tot Lourdes. Daar nemen we de bus tot in Cauterets. In de terugkeer nemen we de bus vanuit Gavarnie naar Lourdes om dan over te stappen op de trein richting Brussel.

Lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht, je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie dit najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

Over de organisatoren / begeleiders

Siegried Robben

Siegried ontdekte de bergen als kind en gaat al sinds haar achtste op meerdaagse tochten. Na de trektochten met het gezin, nam ze vrienden op sleeptouw in de bergen. Als sportieve berggeit houdt ze van pittige tochten, het liefst met de tent. Ze verkende vooral Oost- en Zuid-Europa. Als ze tijd vindt, post ze wel eens een verslag op haar blog bergverhalen.wordpress.com. In 2019 startte ze de opleiding Instructor Mountain Walking & Trekking.

Tine Van Looveren

Tine Van Looveren (1985) heeft de liefde voor de bergen met de paplepel meegekregen. Ze heeft al heel wat huttentochten en tententrekkings op de teller staan, van de Alpen tot in Canada. Ze heeft ook al verschillende wandelvakanties begeleid voor Bootz en stippelt met veel overgave tochtjes uit om haar vrienden mee op trot te nemen.