Hou je van de bergen, je eigen weg zoeken met kaart en kompas, klauteren over rotspassages, zwemmen in een ijskoud meer of bergriviertje en marmotten of steenbokken spotten? Kan je vlotjes 16km wandelen in de Ardennen met een goed gevulde dagrugzak en heb je zin om nu en dan eens goed af te zien tijdens een lange klim naar een bergtop? Dan is deze reis echt iets voor jou! We trekken voor 6 dagen de uitdagende Lechtaler alpen in, in Oostenrijk.

Met zijn ruwe cols en toppen hebben de Lechtaler heel wat korte klauterpassages in petto en met de vele bergmeertjes er bovenop gaan we ons zeker niet vervelen. Onderweg houden we even halt om een avontuurlijke via ferrata mee te pikken en onze spieren daarna even rust te gunnen. 

Techniciteit wandelpad
3
Fysieke paraatheid
3

Concept en doelpubliek

Jongeren van 12 tot 17 jaar (2005°-2010°), die al minstens ervaring hebben met dagtochten van +/-16km in de Ardennen en die wekelijks een sport beoefenen, zullen deze tocht aankunnen.

Het is een huttentocht waarbij iedereen zijn eigen materiaal draagt en picknick voor maximum 3 dagen. Hier en daar zal het pad wat uitdagender zijn, soms beveiligd met een kabel. De afstanden zijn niet zo groot, maar we doen dagelijks wel een stevig aantal hoogtemeters.

Programma

Zaterdag 7/05 - Zondag 8/05/2022

Verplicht voorbereidingsweekend

 

Zaterdag 9/07: Brussel -  Imst

‘s Ochtends vroeg nemen we samen de trein van Brussel tot Imst waar we ’s avonds overnachten.

Zondag 10/7: Hahntennjoch 1893m – Muttekopfhütte 1934m (+550hm, -510hm, 4,5km)

Extra (zonder rugzak): heen en terug naar Vordere Platteinspitze 7,8km; +750hm, -750hm

Na een stevig ontbijt nemen we eerst nog een kort stukje bus tot het Hahntennjoch waar onze zesdaagse tocht start. We klimmen in de voormiddag langzaam maar zeker boven de bomengrens uit tot over het Scharnitzsattel om weer af te dalen naar de Müttekopfhütte. Daar gooien we onze rugzak af en klauteren we in de namiddag nog de Vordere Platteinspitze op voor een prachtig uitzicht. We overnachten in de Muttekopfhütte, een kleinere en gezellige hut.

Maandag 11/7: Muttekopfhütte 1934m – Hanauer Hütte 1922m (+1002hm, -1037hm, 9,7km)

We vertrekken voor een ochtendklimmetje naar de Muttekopfscharte. Misschien lukt het ons wel om nog even naar het kruis op de top te klimmen. Na een col gaat het natuurlijk weer bergaf, maar geen angst, in de namiddag klimmen we weer het Galtseitenjoch op om daarna af te dalen naar de Hanauerhütte, een grotere en populaire hut. Hier verblijven we 2 nachten. Wist je dat veel hutten in de Lechtaler alpen een materiaalkabelbaan hebben om ons elke dag lekker vers eten voor te schotelen na een stevige dagtocht?

Dinsdag 12/7: Hanauer Hütte 1922m – via ferrata

Vandaag nemen plaatselijke gidsen jullie mee op trot voor een avontuurlijke via ferrata in de buurt van de hut. De rest van de dag nemen we de tijd om even uit te rusten. Wie nog energie over heeft, kan na een kort wandelingetje een verfrissende duik nemen in één van de meertjes in de buurt.

Woensdag 13/7: Hanauer Hütte 1922 – Steinseehütte 2052m (+852hm, -720hm, 8,5km)

Nu onze batterijen weer opgeladen zijn, zetten we onze tocht verder. We klimmen na een stevig ontbijt naar het Gufelseejöchl. Jawel, achter deze col ligt een prachtig bergmeertje verstopt. Hierna dalen we even af, om later op de dag weer het Gufelgrasjoch en de Steinkarscharte te beklimmen. Om de Steinseehütte te bereiken, wachten ons nog een 400 meters afdaling. Wie weet is er nog tijd en energie om naar de Steinsee te trekken voor een verfrissende duik. Duimen voor een warm zonnetje!

Donderdag 14/7: Steinseehütte 2052m – Württembergerhaus 2022m (+817hm, -648hm, 7,6km)

Opnieuw twee colletjes op  het programma vandaag. We keren even terug op onze passen en beklimmen het Gufelgrasjoch ’s ochtends, maar zetten daarna koers richting het kleine meertje, de Bittrichsee. Als namiddagklimmetje smaakt de Bitterscharte hopelijk niet te bitter. Al kunnen we onze vermoeide spieren na een kleine afdaling plezieren met wat afkoeling in het meertje boven het Württembergerhaus. Deze hut is trouwens al meer dan 80 jaar haar charmante zelve.

Vrijdag 15/7: Württembergerhaus 2022m (+30hm, -1485hm, 10km) – Zams - Imst

Vandaag zetten we de afdaling in. We volgen het riviertje dat ontspringt in het meertje boven de hut tot aan de monding via een diepe kloof in het dorpje Zams. We hebben heel wat hoogtemeters af te dalen, maar langs een bergriviertje en over de alpenweiden, lukt ons dat met gemak. Als we goed doorstappen hebben we misschien nog wel even tijd om op souvenirjacht te gaan. We nemen nog een klein stukje de trein, want onze laatste avond brengen we opnieuw door in Imst.

Zaterdag 16/07: Imst – Brussel

We nemen vanuit Imst de trein terug naar Brussel. Waar we afscheid nemen na een hopelijk fantastische reis.

Benodigd materiaal

Een gedetailleerde paklijst wordt overlopen op het voorbereidingsweekend. Het materiaal dat je zal nodig hebben, past in een trekrugzak van 40L.

Overnachtingen

Steeds overnachting in een berghut, op basis van volpension.

Vervoer

Met het openbaar vervoer, in groep.

Prijs, Inschrijven, Annuleren

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze opleiding. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 305,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

  • Begeleiding en organisatie.

Niet inbegrepen:

  • Vervoer van en naar voorbereidingsweekend
  • Picknicks dag 1 voorbereidingsweekend en vertrekdag huttentocht
  • Aankoop of huur van eigen materiaal
  • Persoonlijke uitgaven ter plekke (drankjes, douche, souvenirs)

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 510,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

  • Diner, ontbijt en één picknick tijdens het voorbereidingsweekend
  • Transport naar en van de huttentocht
  • Volpension in de hutten (vanaf diner vertrekdag tot lunch aankomstdag)
  • Via ferrata begeleiding en materiaal

Inschrijven na 8 april kan nog maar het geschatte reisbudget kan iets hoger zijn, gezien de prijs van de treintickets zal stijgen vanaf 9 april. Vraag gerust eerst na hoeveel het effectieve reisbudget op het moment van inschrijving is bij Tine (tinevanlooveren@gmail.com)

 

Er worden maximum 12 deelnemers toegelaten.
Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 1 mei.

Opgelet: dit is nog geen bevestiging van inschrijving. Alle aanmeldingen die binnenkomen zolang de tocht op 'open' staat nemen we namelijk in overweging voor de groepssamenstelling, waarbij we onder meer kijken naar ieders ervaring. Dit voor een zo goed mogelijke match met de tocht en het tochtniveau.

Hiking Advisor stuurt je vervolgens een bevestiging van inschrijving via het adres tom@hikingadvisor.be. Er zal dan gevraagd worden het deelnamebedrag te betalen binnen de twee weken. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot 1 maand voor de aanvang van het voorbereidingsweekend (met aftrek van € 10,00 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Siegried Robben

Siegried ontdekte de bergen als kind en gaat al sinds haar achtste op meerdaagse tochten. Na de trektochten met het gezin, nam ze vrienden op sleeptouw in de bergen. Als sportieve berggeit houdt ze van pittige tochten, het liefst met de tent. Ze verkende vooral Oost- en Zuid-Europa. Als ze tijd vindt, post ze wel eens een verslag op haar blog bergverhalen.wordpress.com. In 2019 startte ze de opleiding Instructor Mountain Walking & Trekking.

Stijn Mus

Stijn is een enthousiaste bergwandelaar met veel stapervaring in Europa en daarbuiten. Hij deelt graag zijn passie voor meerdaagse bivaktochten in de bergen met zijn gezin en met anderen. De opleiding tot Instructor Mountain Walking and Trekking was dan ook een logische volgende stap. Daarnaast creëert hij ook zijn eigen trekkingmateriaal.

Tine Van Looveren

Tine Van Looveren heeft de liefde voor de bergen met de paplepel meegekregen. Ze heeft al heel wat huttentochten en tententrekkings op de teller staan, van de Alpen tot in Canada. Ze heeft ook al verschillende wandelvakanties begeleid voor Bootz en stippelt met veel overgave tochtjes uit om haar vrienden mee op trot te nemen.

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.