Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Voor deze tocht hopen we op een ‘Indian Summer’ om op een rustig moment één van de meest ongerepte stukjes België te verkennen: de Hoge Venen. Het hoogst gelegen gebied van ons land biedt voor de hiker héél wat troeven: uitgestrekte bossen, vlakte met veenvorming, diep uitgesneden rivieren, rijke fauna en flora, mooie vergezichten… Het wordt een stevige tocht met de nodige hoogtemeters én rivieroversteek! Een goede conditie is dus vereist!

Concept

Op deze bivaktocht stappen we 2 opeenvolgende dagen met met volle bepakking en overnachten we op een afgelegen bivakzone. Het is de bedoeling om er een stevige trektocht (ca. 48 km op 2 dagen) van te maken waarbij we heel snel het asfalt verlaten en ons 2 dagen zullen bevinden op het Hoogveen, in de bossen, en langsheen idyllische riviertjes. We passeren geen enkel bevoorradingspunt voor voedsel, en ons water halen we ook uit de talloze riviertjes.

Doelpubliek

Dit wordt een stevige, sportieve tocht voor stappers met voldoende hoogtemeters! Een goede basisconditie en doorzettingsvermogen is vereist, en enige ervaring in het wandelen met volledig bepakte rugzak is aangewezen: je weet hoe je je rugzak dient in te pakken met alle materiaal nodig om minstens 2 nachten te kunnen bivakkeren (en lekker te eten).

Programma

We spreken af op zaterdag 21 september aan de Sint-Bartholomeuskerk van Mützenich (Duitse gemeente Monschau) om 9u30. Het is een heel eind rijden richting de Hoge Venen, daarom kan het makkelijker zijn om reeds op vrijdagavond naar daar te zakken. Er zijn logeermogelijkheden in Mützenich en Monschau. Let wel: deelnemers worden verondersteld zelf deze overnachting te reserveren en te betalen aangezien dit officieel nog geen deel uitmaakt van onze tocht.

We plannen om op zondag 22 september op dezelfde plaats terug te zijn rond 16u. Probeer zo veel mogelijk te carpoolen.

Dag 1: 28km en 400hm

Na een korte briefing zetten we koers richting Hoge Venen. We laten de bewoonde wereld snel achter ons en wandelen 2 dagen door venen en bossen. We komen al snel op het hoogveen ten noorden van Mützenich en doorkruisen het helemaal. Daarna volgen we voor de rest van de dag een hele tijd riviertjes met namen zoals Getzbach, Temelbach, Hill en de Soor. Na een deugddoende 28km zetten we ons tentje op aan de Aire de bivouak de la Bergerie.

Dag 2: 20km en 300hm met een eventuele rivierdoorwading

Na ontbijt en koffie (en een verkwikkende duik in een riviertje?), ruimen we de bivakzone netjes op en zetten we de tocht terug verder. We volgen de rivier de Soor (niet noodzakelijkerwijs langs een pad) tot vlakbij zijn monding, en vinden dan met behulp van kompas onze weg terug naar de vallei van de Helle. Die verlaten we weer snel via één van zijn zijrivieren, de Spöhrbach om zo uit te komen bij de veengebieden Königliches Torfmoor en Nahtsief. Zo komen we uiteindelijk terug uit in het dorpje Mützenich.

Overnachtingen

We overnachten op een afgelegen bivakplek. Daarbij respecteren we uiteraard de natuur, we maken geen open vuurtjes en laten geen afval achter.

Vervoer

Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor hun vervoer tot aan de start van onze tocht , en weer huiswaarts. Van zodra de deelnemers bekend zijn, nemen we initiatief om hierrond met elkaar afspraken te kunnen maken. We promoten hierbij ook het carpoolen vanuit Vlaanderen. Uit ervaring weten we dat dit goed werkt en vaak geapprecieerd wordt.

Benodigd materiaal

Aangezien we een bivaktocht ondernemen, nemen we slaapgerief (slaapzak en matje) voor 1 overnachting en voeding voor 2 stapdagen mee.  Het kan ’s nachts flink afkoelen, dus een voldoende warme slaapzak is noodzakelijk. Ander bivakmateriaal zoals bv. een kookvuurtje en een tent kan uiteraard met andere deelnemers gedeeld worden. Indien je zelf bepaald essentieel materiaal niet ter beschikking hebt, laat het ons gerust weten, dan zoeken we een oplossing. De ruimte om te wildbivakkeren is meestal niet heel groot, dus we proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van tarps, kleine lichtgewicht tenten, of grotere tenten te delen.

Voorzie zeker voldoende opslag van water (zeker 3l) aangezien de dagen nog warm en zonnig kunnen zijn in deze periode. Een waterfilter neemt de begeleiding mee. Hou er rekening mee dat het water wat zurig en venig kan smaken. Indien je dit niet ziet zitten, neem voldoende drinkwater bij want anders zijn er geen mogelijkheden om bij te tanken. Dit zou allemaal moeten passen in een rugzak van ca. 50 liter.

Tenslotte: vergeet ook geen toiletpapier en een zakje om je gebruikt papier in weg te stoppen. We laten geen toiletpapier achter in de natuur.

We bezorgen alle deelnemers nog een concrete paklijst, en we spreken nog verder af wie wat meeneemt qua materiaaldeling.

Over de begeleider(s)

Tuur De Dapper (1983) is een echte natuurmens en trekt er zo vaak mogelijk op uit. Hij volgde in de zomer van 2017 bergwandelstages in de Vercors en Ecrins en heeft ruime ervaring met het organiseren van meerdaagse tochten voor zichzelf en vrienden (zowel te voet als met de fiets) in onder andere Ardennen, Zwarte Woud, Corsica, Noorwegen, Ijsland, Schotland, Wales, Alpen… Sinds 2017 is hij actief bij Hiking Advisor als tochtbegeleider.

Thomas Van de Velde (1984) is als fervent wereldreiziger al verscheidene jaren actief bezig in de buitensport; gaande van korte micro-adventures bij huis tot lange zelfvoorzienende trekkings. Hij is veelvuldig deelnemer aan HA-activiteiten, mede-initiatiefnemer achter het lente-ontmoetingsweekend en diverse andere HA-activiteiten.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is 20 euro. Hierin zit de begeleiding en organisatie inbegrepen. Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt 5 euro extra bij de deelnameprijs.

Niet inbegrepen in de deelnameprijs:

  • Kosten van vervoer van/naar de Venen
  • Optionele overnachting op vrijdagavond
  • Aankoop of huur van bivakmateriaal
  • Eigen voeding/drank
  • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Inschrijvingen

Er worden maximum 10 deelnemers toegelaten. Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 5 juli. Binnen de week na de afsluitdatum word je door de tochtbegeleider gecontacteerd. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd. Annuleren kan kosteloos tot twee weken voor de activiteit, daarna wordt het deelnamegeld niet terugbetaald.