Voor deze winterstage trekken we naar het dorpje Névache in de Vallée van de Clarée. Door de ligging van een aantal hutten rond de vallei, biedt deze regio ons de mogelijkheid om in alle omstandigheden mooie tochten te ondernemen.
In een vallei gevrijwaard van skipistes en liften genieten we van de rust en van panorama’s over de Franse en Italiaanse Alpen.

De tocht richt zich op bergwandelaars met een goede conditie (mogelijk enkele langere dagen van ca. 6-7 stapuren) met al enige ervaring met sneeuwschoenwandelen die meer ervaring en kennis willen opdoen inzake voortbeweging in lawinegevaarlijk terrein.

Het voorafgaandelijk volgen van een cursus sneeuw- en lawinekunde is verplicht. Hiking Advisor organiseert een opleiding op 13 november in Gent, maar je kan ook kiezen voor een andere locatie en datum in het aanbod van de Klim- en Bergsportfederatie.

Techniciteit wandelpad
3
Fysieke paraatheid
3

Programma

Verplicht voorbereidingsmoment: 3 december 2022. De locatie wordt nog meegedeeld

Voor de stage zelf spreken we af op zondag 5 februari in de gite in Névache, waar we samen avondeten. Op zondagochtend wennen we aan de sneeuwschoenen door een (korte) tocht naar de eerste berghut. Na de middag maken van hieruit nog een tocht waarbij we het gebruik van het lawinemateriaal uitgebreid inoefenen. De volgende dagen verplaatsen we ons steeds naar een andere berghut, op één dag na. De precieze route hangt af van de sneeuw- en weersomstandigheden.

Op zaterdagavond 11 februari komen we terug in Névache. De reis eindigt op zondagochtend 12 februari.

Benodigd materiaal

Alle wintermateriaal is nodig en dat zal worden overlopen op het voorbereidingsmoment. Sneeuwschoenen en lawine-uitrusting kunnen gehuurd worden via de begeleiders (voorzie een budget van 65-70 euro).

Overnachtingen

De eerste en de laatste nacht slapen we in een comfortabele gite in Névache, de overige nachten in een berghut.

Vervoer

Er zal een carpool georganiseerd worden. De startlocatie is niet eenvoudig bereikbaar met het openbaar vervoer.

Deelnameprijs

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 300,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

  • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

  • Drank in de hutten
  • Huur sneeuwraketten
  • Huur lawineset
  • Kosten vervoer van/naar de startlocatie
  • Picnic

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 380,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

  • Half pension gedurende de ganse tocht

Over de organisatoren / begeleiders

Bart Smets

Al van jongsaf gebeten door de bergmicrobe. De Tour du Mont Blanc op 9-jarige leeftijd veroorzaakte een wijdvertakte passie voor de klim- en bergsport. Via o.a. scouts én als reisbegeleider gewoon om in en mét groepen onderweg te zijn. UIAA en VTS gediplomeerd sportkader voor rots- en bergbeklimmen, sneeuwschoentrekkings en Übungsleiter Skitouren. Auteur van het handboek ‘Start to via ferrata’ en werkzaam voor KBF én als coach - trainer - reisleider.

Steven Lauwereins

Steven zoekt in de bergen in de eerste plaats op wat in Vlaanderen ver te zoeken is: rust, stilte en leegte. Sinds 2008 actief als tochtbegeleider. Aanvankelijk vooral in de zomer, maar die periode gebruikt hij nu om met het gezin de natuur en de bergen in te trekken. Heeft een voorliefde voor winters in de Scandinavische berggebieden, maar geniet evengoed van een tocht op sneeuwraketten in de Alpen.

Inschrijven

Deze activiteit is afgelopen.