Laden Evenementen

Dit weekend is verplaatst van 1-3 mei naar 2-4 oktober ten gevolge van de coronamaatregelen. Eerst wordt de voorkeur gegeven aan de reeds ingeschreven deelnemers. Is er nog plaats, dan wordt tegen half augustus de activiteit terug opengesteld. De datumverandering heeft tot gevolg dat het traject in omgekeerde richting wordt gelopen. We vertrekken vanaf het station van Trois-Ponts en lopen naar Ternell waar we de bus naar het station van Eupen nemen. De verplaatsing van het voorjaar naar het najaar heeft tot gevolg dat de tocht minder geschikt is voor echt beginnende hikers. Onderstaande tekst beschijft het oorspronkelijke plan. Hou daar rekening mee.

Moet de Hoge Ardennenroute nog worden voorgesteld? Het moet zowat het meest gevarieerde wandeltraject zijn dat te bedenken is tussen Eupen en Bouillon. Wil je het op eigen houtje doen dan komt er toch enige voorbereiding bij kijken. Voor 2020 hebben we het op onze activiteitenkalender gezet en kan je onder begeleiding ervaring opdoen met meerdaagse tochten. Deze bivaktocht is geschikt voor beginnende hikers maar gezien het terrein moet de conditie in orde zijn. We starten met deel één: 53 km wandelplezier tussen Eupen en Trois-Ponts.

Doelpubliek

Deze bivaktocht is geschikt voor beginnende hikers. Enige ervaring hebben met bivakkeren/kamperen is een plus. Gezien het terrein en afstand moet de conditie in orde zijn. Hou er rekening mee dat het terrein op dag 1 modderig kan zijn. Onderweg worden er enkele educatieve momenten ingelast om je kennis en vaardigheden te vergroten. 

Programma

Het officiële HA-programma start op 30 mei:

Vrijdag 30 mei:

Afspraak om 10.15u bij de bushalte van Ternell

Een mooi begin wanneer we het natuurgebied van de Hoge Venen betreden. We zoeken het pad langs de soms drassige Helle op die ons naar Baraque Michel brengt. Vanaf de bron van de Polleur gaat het even naar de Bayehon om dan het stroomgebied van de Pouhon op te zoeken. We overnachten op de bivakweide van Pouhon. We zijn dan 21 km vanaf ons startpunt

Zaterdag 31 mei:

Vandaag gaat het naar camping De Challes in de vallei van de Amblève. Eer het zover is gaat het eerst richting Malmédy. We nemen de tijd om daar halverwege een pauze te houden om dan even voor Stavelot een einde aan onze dag te breien. Vandaag doen we weinig hoogtemeters en gaat het meestal in dalende lijn. Inmiddels zijn we 41 km van onze startplaats.

DSC01438

Zondag 1 juni:

Vandaag hebben we een vroege start zodat iedereen op tijd terug thuis kan zijn. We blijven grotendeels in de buurt van de Amblève. Een kort klimmetje brengt ons naar Tour Leroux. Dalen af naar de Salm en leggen onze laatste meters af tot het station van Trois-Ponts.

DSC01466

Onderweg zullen er momenten worden gepland om ervaringen uit te wisselen om zo je vaardigheden te verfijnen.

 

Overnachtingen.
De eerste avond hebben we een bivakweide  ter beschikking. Er is een WC en waterpunt.

De tweede nacht verblijven we op camping de challes


Vervoer:

Vermits we een tocht in lijn doen moet het vervoer goed worden gepland.

Je kan de startplaats bereiken met het openbaar vervoer. Je spoort dan naar Eupen en neemt daar om 10u de Tec lijn 385 en stapt af aan de halte van Ternell . Het eindpunt Trois-Ponts heeft een station om terug thuis te geraken.

Wil je een deel met de eigen auto doen dan rij je bv naar het station van Eupen en neemt daar om 10u de bus naar Ternell. Eenmaal in Trois-Ponts kan je met openbaar vervoer terug naar Eupen. We streven ernaar om trois ponts te bereiken zodat je de trein van 13.01u nog hebt. Hou rekening met een reistijd van minimum 1.40 u tot Eupen. De overstaptijd in Luik  is echter amper 10min.

Je zou ook naar Luik kunnen rijden om vanaf daar de trein te nemen. Wat de mogelijkheden zijn om je auto te stallen moet je zelf uitzoeken. Het is mogelijk om de auto gratis achter te laten bij het station in Angleur.  Het is een stopplaats op de lijn Trois-Ponts-Luik. Nadeel is dat je op 1 mei een kort stuk trein moet nemen tot Luik of je legt de 3 km te voet af om dan de trein tot Eupen te nemen.

Eenmaal de groep compleet worden de contactgegevens uitgewisseld (als je daar toestemming voor hebt gegeven) en kunnen er afspraken worden gemaakt om bv te carpoolen of materiaal te delen.

Benodigd materiaal

Belangrijkste items: rugzak, slaapzak, slaapmat, tent, brander, kookpot, eten, waterreservoir (minimum 2 liter) en kleding.

Na inschrijving krijgt je een paklijst toegestuurd van je begeleider met richtlijnen voor het pakken van je rugzak. Ga nog niet over tot aankoop van gerief. Mogelijk kan iemand uit de groep je uit de nood helpen of is huren een oplossing. Je begeleiding heeft ook beperkt materiaal dat je kan gebruiken. Overleg met de begeleiders indien je met twijfels zit. Eenmaal de groep compleet is kunnen er afspraken worden gemaakt rond delen van tent of kookstel. Op de tweede dag is het mogelijk om inkopen te doen wanneer we een pauze houden in Malmédy maar ik zou je adviseren om je rugzak te vullen met eten zodat je zelfvoorzienend bent. Het is een goede oefening wanneer je op termijn zelf meerdaagse tochten wil ondernemen . Neem dus voldoende eten en drinken mee. Je kan iedere avond/ochtend je watervoorraad aanvullen.

Over de begeleiders

  • Stijn Mus is een gepassioneerd (berg)wandelaar met ruime ervaring binnen en buiten Europa. Hij volgt tevens de opleiding Instructor Mountain Walking & Trekking.
  • Ivo Vanmontfort heeft al tal van beginners tochten begeleid en trekt er zelf geregeld solo of in groep op uit. Op zijn blog kom je hierover meer te weten.

Deelnameprijs

De prijs is 35 euro per persoon. Hier is begeleiding en de overnachtingen op de bivakweide en camping (met één douchemunt) inbegrepen. Ben je geen lid van de KBF-club Hiking Advisor dan betaal je 5 euro extra.

Inschrijvingen

Er kunnen 12 personen mee.  Tegen eind februari weet je of je bij de gelukkigen bent. Na betaling ben je definitief ingeschreven.