Moet de Hoge Ardennenroute nog worden voorgesteld? Het moet zowat het meest gevarieerde wandeltraject zijn dat te bedenken is tussen Eupen en Bouillon.

Tijdens deel 2 (70,8 km) van deze mooie route verkennen we de valleien van de Salm en de Ourthe en wandelen we door uitgestrekte bossen. Een aantal pittige klimmetjes worden beloond met een prachtig uitzicht op de meanderende rivieren. We komen beversporen tegen en doorwaden de Ourthe meermaals. Deze bivaktocht is geschikt voor beginnende hikers maar gezien het terrein moet je conditie in orde zijn.

Meer info over het traject vind je op onze specifieke HA Wandelroute pagina

Concept en doelpubliek

Deze bivaktocht is geschikt voor beginnende hikers. Enige ervaring hebben met bivakkeren/kamperen is een plus. Gezien het terrein en de afstand moet de conditie in orde zijn. Hou er rekening mee dat het terrein modderig kan zijn en dat we vier maal een rivier zullen doorwaden. Onderweg worden er enkele educatieve momenten ingelast om je kennis en vaardigheden te vergroten.

Programma

Het officieel HA programma start op 13 mei. De begeleiders zullen de avond voordien reeds aanwezig zijn en kamperen nabij Trois-Ponts. Wie op woensdagavond al wilt afzakken voor een gezellige babbel of nog een laatste materiaalcheck, zeker welkom! Let wel, deze camping is niet inbegrepen in de deelnameprijs.

  • Startpunt: Station Trois-Ponts (Parking aanwezig) (N50.3692° E5.8730°)
  • Eindpunt: Bushalte Quai de l’Ourthe, La Roche-en-Ardenne (N50.18102° E5.57547°)

We proberen om woensdagavond een aantal wagens in La Roche-en-Ardenne te plaatsen om zo op zondag vlot terug in Trois-Ponts te geraken. Het is ook mogelijk om het openbaar vervoer te gebruiken. Trois-Ponts is vlot bereikbaar met de trein. Vanuit La Roche brengt een busrit je op een half uur naar het station van Marloie of Melreux.

Donderdag 13 mei: Van Trois-Ponts naar Camping Des 3 Sarts

Afstand: 15,6 km met 443m stijgen, 605m dalen

Afspraak om 9u00 u bij het station van Trois Ponts. We vertrekken in zuidelijke richting en volgen de vallei van de Salm tot in Petit-Halleux. Hier bereiken we ons hoogste punt van de dag. Vervolgens dalen we af door de bossen tot we ter hoogte van Abrefontaine plots in de velden terecht komen. Hier worden we getrakteerd op weidse vergezichten. Nog wat stijgen en dalen en we komen toe op onze eerste slaapplek: camping Des Trois Sarts in Petit-Sart. Hier geen grote luxe, maar wel een rustige omgeving waar we ons potje kunnen koken en nog even napraten over onze eerste dag.

Vrijdag 14  mei: Van Camping Des 3 Sarts naar Tailles

Afstand: 22,3 km met 639m stijgen, 529m dalen

De tocht gaat verder en bos en weides wisselen elkaar af deze voormiddag. Vandaag klimmen we tot het hoogste punt van onze tocht. We duiken vervolgens de bossen in en komen zo op onze bivakplek, in de tuin van een vriendelijke inwoner van Tailles. Dit dorpje ligt op slechts enkele kilometers van het culminerend punt van de streek, de Baraque Fraiture (652m). Het kan hier dus een graadje frisser zijn en wind steekt er vaker een tandje bij, maar op onze originele bivakplaats maken we het gezellig.

Zaterdag 15 mei: Van Tailles naar Camping Belle-Meuse in Nadrin

Afstand: 24,4km met 639m stijgen, 529m dalen

Vandaag wordt onze langste stapdag. We stappen zuidwaarts naar Achouffe, bekend om zijn bier, maar ook om zijn beverdammen. Die krijgen we te zien langs het riviertje ‘Ruisseau de Martin Moulin’. Het water volgen we verder bergafwaarts naar de Oostelijke Ourthe.

Vanaf nu gaat het op en neer en steken we de rivier meermaals over. Hier krijg je wat uitleg over hoe je dat het best aanpakt. 

Het zicht over het Lac de Nisramont is meer dan de moeite waard. Vanaf de stuwdam rest ons nog een laatste klim naar Ollomont en Nadrin, waar we neerstrijken op de mooie en rustige bivakweide van Camping Belle-Meuse.

Zondag 16 mei

Afstand: 18,2km met 1021m stijgen, 854m dalen

Om 7u gaat de bakkerij open en kunnen we de vroege vogels uitsturen voor koffiekoeken en vers brood. We keren even op onze stappen terug naar Ollomont om af te dalen naar de Ourthe. Niet veel later gaat het terug omhoog via een avontuurlijk en steil rotsig pad naar de Rocher du Hérou. De beloning is één van de mooiste panorama’s in de Ardennen: bovenop een loodrechte rotswand staan met zicht op de rivier en de prachtige bossen rondom. Daarna zakken we alweer in de vallei en worden de wandelschoenen tot 2 keer toe uitgetrokken voor een doorwading. Vandaag is er ook een cultureel hoogtepunt: de oude keltische site van Cheslé, waar we ook een prachtig uitzicht hebben. Nog wat op en af en we staan terug in La Roche-en-Ardenne voor een afsluitende drink. 

Benodigd materiaal

Omwille van covid wordt carpoolen en materiaal delen niet aangemoedigd. Dit doe je dus op eigen risico. Een paklijst zal worden bezorgd. Als je materiaal ontbreekt, geef dan een seintje aan de tochtbegeleider. In diverse buitensportzaken kan je soms ook tent, slaapzak en dergelijke huren.

We passeren hoogstens een bakker, iedereen moet dus zelfvoorzienend zijn. Het is een goede oefening wanneer je op termijn zelf meerdaagse tochten wil ondernemen. Neem dus voldoende eten en drinken mee. Je kan iedere avond/ochtend je watervoorraad aanvullen.

Overnachtingen

De eerste avond verblijven we op camping Des Trois Sarts, waar we gebruik kunnen maken van de faciliteiten. Onze tweede nacht zijn we welkom in de tuin van een inwoner van Tailles, waar een toilet en kraantjeswater beschikbaar zijn. Onze laatste nacht verblijven we op camping Belle-Meuse waar ook alle faciliteiten zijn.

Vervoer

Vermits we een tocht in lijn doen moet het vervoer goed worden gepland. Wie met de trein naar Trois-ponts komt kan vanuit La Roche met een busrit van een half uur naar het station van Marloie of Melreux, om van daaruit met de trein terug naar huis te reizen. Als je met de wagen komt kan je met bus en trein terug naar Trois-ponts, maar dit duurt een kleine twee uur. We kunnen eventueel woensdagavond al een paar wagens op het eindpunt plaatsen zodat iedereen die met de wagen is gekomen weer vlot bij het beginpunt geraakt, maar carpoolen wordt afgeraden omwille van covid dus probeer met het openbaar vervoer te komen.

Over de organisatoren / begeleiders

Jelke Clauwaert

Jelke is een enthousiaste natuurfan die graag tochten onderneemt solo of in groep. Ze is naast medewerker bij Hiking Advisor ook reisbegeleidster voor jongeren.

Nele Jannes

Nele Jannes houdt van stevige trektochten en via ferrata’s. En dat enthousiasme wil ze graag delen als kersvers tochtbegeleidster bij Hiking Advisor vzw.