Deze 4e editie is er eentje voor de sportieve stappers waarin elementen uit editie 1 en 3 aan mekaar zijn geknoopt tot een traject van goed 56km doorheen Haspengouwse velden en natuurgebieden. Het mag gezegd dat dit weekend naast de hopelijk talrijk aanwezige en geurige bloesems ook heel wat andere cultuur-historische troeven kan uitspelen. We hebben er onderweg zeker aandacht voor. Net zoals editie 1 is de startplaats en einde van deze tocht voorzien bij een parking in het centrum van Heers.
Techniciteit wandelpad
1
Fysieke paraatheid
3
Bivak uitdaging
2

Programma

Zaterdag 13 april 2024 : +/- 30km

Om 9u30 zijn we startklaar voor onze tocht doorheen de Haspengouwse velden. De eerste 10km zijn lichtlopend over de verkavelingswegen waarbij we een grote zuidelijke lus maken om kerkdorp Horpmaal heen en daarna ook de dorpskern van Vechmaal links laten liggen. Het terrein wordt wat heuvelend en de eerste onverhardstroken dienen zich nu snel aan. We passeren voorbij het kasteel van Widooie en zetten daarna koers richting Bommershoven. Als we door de Tranendreef stappen zullen we hopelijk onze zakdoek niet nodig moeten hebben, tenzij het hemelwater roet in het eten gooit. Op en af door de velden en over uitnodigende onverharde paden zetten we een westelijke koers uit richting onze bivakplek bij Heirbaan 66. Bij mooi weer kan een verfrissend ijsje wonderen doen, maar er wacht ons eerst nog een mooie passage over een pad omzoomd met hagen waar de eikelmuis haar thuis heeft.

Zondag 14 april 2024 : +/- 26km

Klokslag 9u  zijn we weer op pad en zetten koers naar wandel- en fietsdorp Mettekoven. We kloppen aan bij Natuurreservaat “De Knoppel”. We maken de oversteek van de drukke  steenweg en alras bevinden we ons in het wondermooie Natuurreservaat Overbroek, op de voet gevolgd door Natuurreservaat Egoven dat we via een bochtig traject over smalle paden doorkruisen. Voorbij Mechelen-Bovelingen dienen zich het Sterbos en Hornebos ook al aan, maar niet voordat we door de Rode Dreef zijn gestapt nabij het voormalig kasteel van Bovelingen. We wandelen door de velden voorbij aan de bron van de Herk en passeren zowaar in Wallonië, maar niet voor lang. Het laatste traject brengt ons terug de velden in en tussen de fruitaanplantingen. De eindmeet in Heers komt in zicht. Een verfrissend natje en droogje bij “Heere van Heers” hebben we dan wel zeker verdiend.

Benodigd materiaal

Je voorziet 2x lunch, 1x ontbijt en 1x avondeten voor tijdens de tocht. In je proviandzak zitten steevast ook wat snacks voor de kleine honger onderweg en zeker voldoende drinkwater. 

Verder voorzie je een rugzak met tent/tarp, slaapzak, slaapmatje, kookgerief, ingelopen wandelschoenen en kledij volgens de omstandigheden van het weekend vereisend.

Tent en kookgerief kunnen eventueel gedeeld worden. Moest je niet over het nodige materiaal beschikken, laat dat dan even weten.

Voor de deelnemers komt er nog een paklijst en worden verdere praktische afspraken gemaakt.

Overnachtingen

Na een jaartje pauze opteren we opnieuw voor een bivak tussen de wijnranken in Helshoven. Drinkwater en toilet zijn er voorhanden. Een kampvuur is niet mogelijk. Midden april kan de nachttemperatuur nog aardig richting vriespunt kruipen, dus een warme slaapzak is desgevallend zeker geen overbodige luxe.

Vervoer

De startplaats is bereikbaar met het openbaar vervoer, maar je moet daarvoor wel de routeplanner van de NMBS en De Lijn goed uitpluizen. Carpoolen is uiteraard ook mogelijk. Hiertoe zal een document toegezonden worden na bevestiging van de inschrijving.

Doelpubliek

Deze bivaktocht staat open voor alle stappers met en zonder bivakervaring maar die wel 25 tot 30 km per dag met een gevulde rugzak aankunnen. Het terrein zal alvast zeker geen spelbreker zijn. Bijna 60% van het totale traject gaat over verkeersarme verharde wegen en paden doorheen de velden, onvermijdelijk in deze regio om de mooie onverharde trajecten met mekaar te kunnen verbinden. Ook het aantal te overwinnen hoogtemeters is bijna “on-Hiking Advisor” te noemen. De weersomstandigheden van het moment kunnen echter wel voor een extra portie inspanning garant staan.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is € 30,00.
Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 5,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

  • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

  • Vervoer van/naar de startlocatie
  • Persoonlijke uitgaven drank en voeding tijdens de tocht

Inschrijving en annulatie

Er worden maximum 10 deelnemers toegelaten.
Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 10 maart.

Binnen de week na de afsluitdatum word je door de organisator(en) gecontacteerd. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot twee weken voor de activiteit (met aftrek van € 5 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Neem contact op via info@hikingadvisor.be indien u recht heeft op een sociaal tarief. Wij bekijken met u de mogelijkheden.

Over de organisatoren / begeleiders

Rudi Holans

Rudi werd goed 10 jaar geleden gebeten door de wandelmicrobe en kan ondertussen al op heelwat bergwandelervaring bogen. Hij was ondermeer op pad over ’s lands GR- en andere leuke paadjes, maar verkende ook al vele berggebieden in de Alpenlanden, Pyreneën, Corsica en Noorwegen. In 2017 volgde hij de bergwandelstage type bivak in de Beaufortain. Rudi zette mee zijn schouders onder de realisatie van de Hoge Ardennenroute.

Inschrijven