Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Deze tweedaagse bivaktocht gaat door in het grensgebied tussen Valkenswaard (Nederland) en de bivakzone van Achel (België). Dit was vroeger een arme streek en bestond voornamelijk uit zandgronden, zandverstuivingen, heidevelden ,bos en akkers. Hier en daar, waar het zand is weggewaaid,  zijn er vennen gevormd. Deze regio wordt verder omgevormd tot een grensoverschrijdend natuurpark  en staat garant voor een gevarieerd landschap zonder al teveel bebouwing.  Het aantal meters asfalt onderweg blijft beperkt.

Doelpubliek

Met deze bivaktocht proberen we wandelaars aan te spreken die amper tot geen ervaring hebben met het lopen van meerdaagse tochten en hierin hun eerste stappen willen zetten. De dagafstanden bedragen 20 km. Je moet fysiek wel in orde zijn omdat een gevulde rugzak een extra belasting vormt wanneer je dat niet gewoon bent. De avond voor ons vertrek komen we samen en overlopen het materiaal dat je nodig hebt om deze tocht tot een goed eind te brengen. Eenmaal onderweg zijn er enkele info momenten gepland en leidt iedereen minstens één maal met behulp van een stafkaart de groep gedurende enkele kilometers.

Programma

Vrijdagavond 26 april 2019

We komen samen in Zoersel en overlopen het materiaal dat je bij hebt. Eventueel wordt een en ander bijgestuurd zodat je de komende twee dagen zelfvoorzienend bent maar niet meer meeneemt dan nodig. Na gepakt te zijn wordt de rugzak zo goed mogelijk afgesteld aan je rug. We keuvelen met een drankje nog wat na om dan ergens in huis of eventueel in de eigen tent  de slaapzak open te plooien.

Zaterdag 27 april – 20 km

Er wordt voor een stevig ontbijt gezorgd en daarna gaan we samen al carpoolend naar Valkenswaard. We laten de auto’s achter bij de  Venbergse molen. We trekken eerst naar het  Leenderbos  waar er tijdens de verkenning nog beheerswerken bezig waren.

Onderweg komen we de Tongelreep tegen.

Een riviertje dat, eenmaal op Belgisch bodem de Warmbeek wordt genoemd.

Op geregelde tijdstippen lopen we langs zijn oever om voorbij de abdij van Achel stilaan de bivakzone van Achel op te zoeken.

Enkele gereconstrueerde grafheuvels zijn de getuigen dat deze streek al in de ijzertijd werd bevolkt.

Zondag 28 april 20 km

We staan vroeg op want bij opkomende zon zijn de kleuren van de natuur op hun mooist.

Trekken door het centrum van Achel om onze weg te zoeken richting Dommel.

Steken in de buurt bijna ongemerkt de grens met Nederland over.

Na een kort bezoek aan het natuurgebied Plateaux-Hageven  volgen we in grote lijnen de Dommel stroomafwaarts richting noorden. Kort bij ons eindpunt zal het vennengebied De Malpie

zorgen voor een mooi slot van deze tweedaagse. Een globaal overzicht van de route vind je hier . Er kunnen altijd nog kleine bijsturingen gebeuren.

Overnachtingen

Vrijdagavond kan je binnen slapen (al dan niet in je slaapzak). Zaterdagavond overnachten we op de bivakzone van Achel. Op de kampplaats is een waterpomp. We hebben een filter bij om zo nodig het water te zuiveren.

Vervoer

We spreken vrijdagavond af in Zoersel. Zoersel is ook gemakkelijk te bereiken via openbaar vervoer (Turnhout-Antwerpen). De inschrijvers krijgen het adres nog doorgestuurd. Zaterdagochtend gaan we al carpoolend naar onze startplaats bij Valkenswaard. We houden hierbij rekening hoe de terugreis naar huis georganiseerd kan worden.

Benodigd materiaal

Voor deze tocht heb je het gebruikelijke materiaal nodig voor een 2-daagse staptocht. Tent of tarp,matje,slaapzak,kledij om je te beschermen,(vriesdroog)voeding,water….en een rugzak om alles te vervoeren.  Je krijgt nog een paklijst opgestuurd. Je HA-begeleider heeft (beperkt) ook wat extra gerief. Spreek hem aan voor je kosten gaat maken. Mogelijk kan ook een tochtgenoot je uit de nood helpen. Op vrijdagavond nemen we samen ruim de tijd om de inhoud van onze rugzakken te overlopen. Indien nodig schrappen/herverdelen we het meegebracht materiaal. Hou er rekening mee dat je mogelijk je tent moet delen met een groepslid. Er zal na inschrijving een link naar een spreadsheet worden bezorgd waar afspraken gemaakt kunnen worden om te carpoolen en materiaal (bv tent of kookgerief) te delen.

Over de begeleider

De tocht wordt begeleid door Ivo Vanmontfort. Hij is een ervaren hiker en onderneemt geregeld meerdaagse tent tochten doorheen het jaar. Op zijn blog is er meer over hem te lezen.

Westmalle Dec 2016

Deelnameprijs

De deelnameprijs is 20 euro. Hierin zit begeleiding & organisatie inbegrepen. Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt 5 euro extra bij de deelnameprijs.

Inschrijvingen

Inschrijven kan vanaf 16 februari. Er worden maximum 10 deelnemers toegelaten. In eerste instantie staan de inschrijvingen open voor beginners. De binnen komende inschrijvingen worden ook zo verwerkt. Indien er één week na opening van de inschrijvingen nog plaatsen vrij zijn, worden ook de meer ervaren mensen opgevist uit de lijst. Zijn er meer aanvragen dan plaatsen dan volgt een loting. Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot één week na uitkomen van de nieuwsbrief van 16 februari. Binnen de week na deze afsluitdatum wordt je door de tochtbegeleider gecontacteerd. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd. Annuleren kan kosteloos tot twee weken voor de activiteit, daarna wordt het deelnamegeld enkel terugbetaald indien nog een nieuwe deelnemer kan worden opgevist. Bij vragen, stuur je een mail naar Ivo.